نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به افزایش میزان صادرات غیرنفتی کشور در سال گذشته اظهار داشت: این مهم در حالی رقم خورد که دشواریها، مشکلات و گرفتاریهای متعددی گربیانگیر تولید و صادرات بود، از این رو همه کسانی که در تولید و صادرات دستی بر آتش داشتند شایسته تقدیرند و در واقع حماسه آفریدند.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، محسن جلالپور که در همایش روز صادرات استان کرمان و تجلیل از صادرکنندگان برگزیده سخن میگفت، ادامه داد: در روز ملی صادرات باید حال اقتصاد، صادرات و بنگاههای اقتصادی را بپرسیم، به خواستههای صادرکنندگان جامعه عمل بپوشانیم و نگاهمان به رفع ضعفها و قوت بخشیدن به اقتصاد باشد.
وی با بیان اینکه روز ملی صادرات میتواند سرنوشت اقتصاد کشور را رقم بزند یادآور شد: صادرات امروز استان را مدیون تلاش و همت گذشتگان از صدها سال قبل هستیم، پس برای صادرات سالهای آینده امروز باید برنامهریزی و مصرف بازار دنیا را نیازسنجی کنیم.
رییس اتاق کرمان ادامه داد: مثلا استان کرمان روزگاری نخستین صادرکننده فرش دستباف بود و نخستین رتبه صادرات غیرنفتی متعلق به فرش بود، اما اکنون وضعیت تغییر کرده است و فرشهای ما رونق گذشته را ندارد.
جلالپور با بیان اینکه در بخش عمدهای از محصولات صادراتی استان کرمان امید چندانی به آینده نداریم، اذعان داشت: صادرات پسته نیز در آینده به شکل کنونی نخواهد بود، پس روزهای پیشرو و شرایط امروز جامعه ایجاب میکند که نگاهی به صادرات و توان صادراتی و ظرفیتهای صادراتی داشته باشیم و بر اساس آن برنامه ریزی کنیم.
نایب رییس اتاق ایران خواستار افزایش ارزش افزوده صادرات شد و با بیان اینکه ارزش هر تن کالای صادراتی استان کرمان در سال گذشته بیش از 370 دلار بوده است تصریح کرد: ارزش واردات ما چهار برابر ارزش صادرات است و در صادرات هنوز به ارزش افزوده بالا دست پیدا نکردیم.
وی ابراز امیدواری کرد دولت تدبیر و امید نگاه جامع و کاملی به ابعاد مختلف صادرات داشته باشد و ادامه داد: مسوولان جدید باید با هماندیشی برنامه جامع صادرات کشور را برای دهه های آینده تدوین کنند تا در سال های آینده جهش و افزایش صادرات را شاهد باشیم.
در ادامه این همایش، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی از کاهش 12 درصدی صادرات هشت ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و گفت: متاسفانه استان کرمان نیز 35 درصد کاهش صادرات را نسبت به سال گذشته تجربه کرد که مهمترین دلیل آن کاهش صادرات پسته بود.
محمدرضا پورابراهیمی، سرمایه در گردش را از جمله مشکلات صادرکنندگان عنوان کرد و با بیان اینکه بانکها توان پوشش وامهای مورد نیاز بخشهای اقتصادی را ندارد اظهار داشت: مطالبات جوایز صادراتی که در سال گذشته 60 میلیارد تومان بود، امسال به 400 میلیارد تومان رسیده و در بودجه 93 هم دیده نشده است.
نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه دولت در بودجه سال 93 هدفمندی یارانهها را لحاظ نکرده است اظهار داشت: در هدفمندی یارانه ها هر گونه تغییر در حامل های انرژی و سایر متغیرها، تصمیم گیری ها را تحت شعاع خود قرار می دهد. وی خواستار رفع ممنوعیت و محدودیتهای صادراتی شد و با بیان اینکه چند نرخی بودن ارز نتیجهای به غیر از فساد و رانت ندارد و باید جلوی آن را گرفت ادامه داد: نرخ ارز برای رویکرد صادراتی در تصمیمات و برای هدفنمندی یارانه ها بسیار مهم است و اگر دولت بخواهد در انتهای سال این هدفمندی را اعمال کند با چالش روبرو می شویم. پور ابراهیمی با اشاره به لزوم ثبات در تصمیمات تصریح کرد: آنچه در چشم انداز ما وجود دارد باید بازنگری جدی صورت گیرد که در بحث لایحه بودجه الزامی است.
استاندار کرمان نیز در این همایش با اشاره به نامگذاری اقتصادی سالهای اخیر توسط مقام معظم رهبری گفت: ایران در فضای کسب و کار رتبه 152 را از مجموع 289 کشور دارد. رزمحسینی با اشاره به اینکه سهم ایران از جمعیت جهان 1.1 و از تجارت جهانی بین نیم تا شش دهم است، اذعان داشت: در حالی در شهرستان قلعهگنج استان کرمان 60 میلیارد تومان یارانه پرداخت میشود که مجموع اعتبارات عمرانی این خطه 20 میلیارد تومان است.
رزم حسینی با بیان اینکه نرخ تورم برای سال آینده در برنامههای اقتصادی دولت، 25 درصد پیش بینی شده است، گفت: در استان بسیار غنی کرمان کارآفرینان اندکی وجود دارد و بخش خصوصی کمتر تقویت شده است هرچند که دولتها و استانداران گذشته در این زمینه اقداماتی انجام دادهاند.
وی از ادامه دادن برنامههای استانداران پیشین خبر داد و گفت: در بخش اقتصادی به دنبال تقویت بخش خصوصی هستم و تصمیم دارم 70 درصد وقتم را به بخش اقتصادی، 20 درصد به بخش فرهنگی و 10 درصد هم به مسایل سیاسی اختصاص دهم.
رزم حسینی، تقویت بخش خصوصی و زیرساخت ها، جذب سرمایه های داخلی و خارجی، ارتقای بهره وری و بهبود فضای کسب و کار را از جمله اهداف و برنامه های استانداری عنوان و تصریح کرد: تا زمانی که استاندار کرمان هستم، برای سرمایهگذارانی که وارد این خطه میشوند، فرش قرمز پهن میکنم.
استاندار کرمان با بیان اینکه دولت متعهد است بر اساس قانون اساسی و تکالیفی که رهبری در پنج سال گذشته فرموده اند، زمینه را برای کارآفرینی و تولید و خلق ثروت ایجاد کنند افزود: شرکت هایی در ایران هستند که هزینه های آن را مردم کرمان پرداخت می کنند که این مسایل باید کارشناسی و برنامه ریزی شود.
رزم حسینی، به اندیشه های اقتصادی دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: اعتدال اقتصادی، تعامل سازنده با دنیا، انضباط مالی، بهبود فضای کسب و کار، حمایت جدی از تولید، کاهش تولید و حمایت به سمت سرمایه گذاری های مولد و تثبیت سرمایه گذاری های مولد از جمله این اندیشه هاست.
همچنین رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در ادامه این همایش، تولید هشت تا 10 میلیون تن فولاد در استان کرمان را امکان پذیر دانست و گفت: این استان سرمایههای عظیمی مثل سختکوشی، صحت، سلامت و ایمان مردم را دارد و اگر ایمان و صداقت وجود نداشته باشد، فرمولهای اقتصاددانان به نتیجه نمیرسد.
علی شمس اردکانی با اشاره به اینکه امکان توسعه در جو غیرشفاف و غیرصادق وجود ندارد، تصریح کرد: اقتصاد در حالی به توسعه پایدار میرسد که مهمترین نرخ را در حرکت اقتصادی به ویژه نرخهای رشد و در صادرات به ویژه صادرات صنعتی و صادرات صنعتی دانشبنیان داشته باشد.
وی با بیان اینکه هیچ قومی نمیتواند در میانمدت و بلندمدت بیش از آنچه که تولید کرده است را مصرف کند، مگر اینکه سرمایه را بفروشد و این کار افراد سفیه است ابراز داشت: هر بشکه نفتی که فروختهایم و خوردهایم، فعل حرام مرتکب شدهایم و نخستین وظیفه انسان مومن این است که فعل حرام را ادامه ندهد.
وی عنوان کرد: توقع از دولت یازدهم نباید این باشد که چیزی به ما بدهد تا بخوریم، بلکه توقع باید این باشد که ما در انباشت سرمایه چه نقشی میتوانیم بازی کنیم تا عزت و کرامت داشته باشیم، زیرا هر شخصی که سرمایهاش را بخورد از عزت و افتخار میافتد.
شمساردکانی با تاکید بر اینکه اموال ملی از جنس سرمایه است و حتما باید محافظت شود، گفت: در سال گذشته 11 میلیون تن فولاد به کشور وارد و 16 میلیون تن سنگ آهن صادر شده است که صادرات به ارزش بالای 2 میلیارد دلار و واردات فولاد 10 میلیارد دلار بوده است. وی ابراز داشت: 8 میلیارد دلار مابهالتفاوت صادرات سنگآهن و واردات فولاد برابر با 130 هزار شغل صنعتی پایدار است و چرا نباید این عدد در کشوری که سالانه یک میلیون دانشآموخته دانشگاهی دارد، برای ایجاد شغل هزینه شود.
گفتنی است در پایان این همایش، 16 صادر کننده نمونه و 6 صادرکننده شایسته تقدیر استان کرمان با اهدای لوح سپاس و تندیس تجلیل شدند.