مسایل و مشکلات بانکی فعالان اقتصادی استان کرمان در نشستی با حضور مدیرعامل بانک ملی ایران، نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی، معاون استانداری، نایب رییس اتاق کرمان و اعضای شورای هماهنگی بانک های استان مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در ابتدای این نشست نایب رییس اتاق کرمان گفت: فعالان اقتصادی در جلسات مختلفی با مسوولان شرکت می کنند که پر تنش ترین جلسات، نشست با مدیران بانک ها بوده است.
سیدمهدی طبیب زاده با بیان اینکه یکی از ارکان بهبود فضای کسب و کار منابع بانکی است، اظهار داشت: از ابتدای انقلاب تا کنون، همه دولت ها برای حل این معضل تلاش کردند و حال این سوال پیش می آید که چرا این معظل تاثیرگذار در فضای کسب و کار حل نشده است. وی ادامه داد: در ارتباط با بانک و مشتری، عدم رضایت طرفین را شاهد هستیم، که امیدواریم در این خصوص شفاف سازی شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق کرمان با بیان اینکه در حال حاضر در بخش مسکن رکود جدی در کشور وجود دارد و بسیاری از شرکت های پیمانکاری به بانک ها بدهکار هستند، افزود: تحریم یک مشکل ملی است که نباید بار آن به دوش واحدهای صنعتی باشد. طبیب زاده خواستار تامین منابع مالی به روشهای منطقی و عادلانه شد و تصریح کرد: فعالان اقتصادی از عملکرد بانکها رضایت ندارند.
در ادامه فعالان اقتصادی استان کرمان مشکلاتی از جمله، عدم شفافیت میزان پرداخت تسهیلات به بخش کشاورزی از سهم 25 درصد برنامه سوم، درخواست وثیقه های غیرمتعارف، بالا بود نرخ سود تسهیلات، مشخص نبودن نرخ تسهیلات تولید، عدم کاهش نرخ بهره متناسب با نرخ تورم، عدم گشایش اعتبار و… را مطرح و خواسته های خود را بیان کردند.
سپس مدیرعامل بانک ملی ایران، مسایل، مشکلات و خواسته های ایشان را پاسخ گفت. عبدالناصر همتی در ابتدا به برخی مشکلات بانک ها اشاره کرد و گفت: بانک ها مشکلات بسیاری دارند و سیاست هایی که در گذشته اعمال شده است باعث می شود که بانک نتوانند از شرایط فعلی خارج شوند.
همتی با بیان اینکه 800 میلیارد تومان پول کشور طی هشت سال گذشته مشخص نیست که کجا رفته، خاطرنشان کرد: در این مدت وامهای زیادی بابت طرحهای زودبازده به اشخاص یا شرکتهایی اعطا شد که بعضی از این طرحها اصلا بازده کافی نداشتند.
وی عنوان کرد: متاسفانه در کشور ما این باور وجود دارد که همه مشکلات باید توسط بانکها حل شود، در حالی که بانک یک بنگاه اقتصادی است و باید در پروژههای زودبازده سرمایهگذاری کند.
همتی با اشاره به برخی اعتراض ها نسبت به نرخ بالای سودهای بانکی، تصریح کرد: قیمت تمام شده پول برای بانکها بیشتر از 20 درصد است و این امکان وجود ندارد که نرخ سود تسهیلات کمتر از 25 درصد باشد، بانک ها در حال حاضر در شرایط سختی به سر میبرند و نمی توانند به این زودی نرخ سود بانکی را کاهش دهند.
مدیرعامل بانک ملی با بیان اینکه نرخ سود سپرده باید درصدی بالاتر از نرخ تورم باشد تا به سپرده ها سود تعلق گیرد، افزود: پیش از این 30 درصد منابع بانک ملی از حسابهای جاری تامین میشد، اما اکنون کسی حاضر نیست پول خود را در حسابهای قرضالحسنه بگذارد و مردم و بانکها کاسب شدهاند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر برخی بانک ها و موسسهها 25 درصد سود پرداخت میکنند و افراد پول خود را در آنجا سرمایهگذاری می کنند، اظهار داشت: سه عامل برای نقدینگی بانکها وجود دارد که یکی از آنها خود بانکها هستند و اکنون بانکها این نقدینگی را ندارند.
همتی بیان داشت: معوقات واقعی بانکها 87 هزار میلیارد تومان و معوقات بالقوه 150 هزار میلیارد تومان است و بانکها اکنون در حال تنفس مصنوعی هستند.