EN

نشست فعالان صنعت خرما با استاندار کرمان برگزار شد

نشست فعالان صنعت خرما و استاندار کرمان با حضور نایب رییس اتاق ایران، معاون برنامه ریزی استانداری و مدیران دستگاه های دولتی به منظور بررسی مسایل و مشکلات صادرات خرما و رایه راه حل های لازم برای برون رفت از وضعیت موجود برگزار شد.

 

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در ابتدای این نشست نایب رییس اتاق ایران بزرگترین مشکل صنعت خرما را بازار فروش و صادرات این محصول عنوان کرد و گفت: صادرات محصول خرما تا رسیدن به روزهای اوج فاصله دارد و فعالان خرما، هیچ‌گاه عزم و اراده‌ی جدی برای توسعه‌ بازارهای خرما را نداشته‌اند.

محسن جلال پور با بیان اینکه خرما یکی از محصولات کلیدی و مهم استان کرمان محسوب می‌شود، اظهار داشت: هرچند که رفع مشکلات فعالان این صنعت، همواره دغدغه‌ مسوولان استان بوده اما مجموعه‌ بخش خصوصی فعال در بخش خرما، ضرر و زیان و خسارت‌های ناشی از مشکلات این محصول را تحمل کرده‌اند.

وی، افزایش تولید، استفاده بهینه از آب، فروش مستمر و تقویت بنیه‌ کشاورزان را چهار دغدغه اصلی فعالان صنعت خرما عنوان کرد و گفت: اما همه اینها زمانی اتفاق می‌افتد که کشاورز بداند در پایان سال درآمد خوب دارد، گرفتار بازار راکد نیست و درآمدی دارد که همه هزینه‌ها را می‌پوشاند، پس بازار صادرات و فروش محصول، باید کار خود را به درستی انجام دهد تا این مشکلات رفع شود.

جلال‌پور با بیان این‌که 85درصد محصول خرما در داخل کشور مصرف و 15درصد آن صادر می‌شود، گفت: بسته‌بندی مناسب می‌تواند، به عرضه‌ این محصول در بازارهای خارجی کمک کند.

وی برای رفع این مشکل، تاسیس یک شرکت بنکداری را پیشنهاد کرد و افزود: این نخستین قدم برای حل  مشکل بازار خرما است البته این شرکت باید چند خط قرمز داشته باشد، و اولین خط قرمز این است که وارد عرصه صادرات نشود، زیرا توان رقابت ندارد و منجر به شکست آن می‌شود.

رییس اتاق بازرگانی کرمان خاطرنشان کرد: شرکت باید بخشی از درآمد را صرف بازاریابی کند و به گونه‌ای پایه‌گذاری شود که در سال های آتی یک نمونه پایلوت از شرکت‌هایی که می‌تواند صرفا محصولات را جمع‌آوری و به بازار عرضه کنند، داشته باشیم.

در ادامه این نشست استاندار کرمان خواستار تثبت جایگاه خرمای بم در بازار جهانی شد و گفت: هدف از برگزاری این نشست اندیشیدن راهکارهای لازم برای افزایش کیفیت محصول، حفظ سطح زیر کشت و توسعه بازارهای صادراتی است.

علیرضا رزم‌حسینی با بیان اینکه هنوز نتوانسته‌ایم به راندمان مناسب در تولید خرما برسیم، تصریح کرد: راندمان تولید در بخش کشاورزی باید افزایش یابد و آبیاری تحت فشار نیز اجرا شود.

استاندار کرمان گفت: از آنجا که خرما یک کالای تازه است، فروش داخلی و صادرات آن به برنامه‌ریزی مناسب نیاز دارد، لذا باید بسته‌بندی، نگهداری، بهداشت و کیفیت محصول را در نظر داشته باشیم.

وی، فروش مستمر محصول خرما در فصل‌های مورد تقاضا و تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان منطقه را از جمله مواردی عنوان کرد که باید مورد توجه قرار داد و افزود: زمینه برای حضور بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری در استان کرمان فراهم شده و فرصت مناسبی برای اتاق بازرگانی است که مدیریت بخش بازار را انجام دهد و حمایت از ارزآوران و تجار فعال داشته باشند.

همچنین رییس انجمن خرمای کرمان در این نشست گفت: قانون عرضه و تقاضا در همه برنامه های بخش خصوصی و بازاریابی به عنوان الفبای تجارت است که باید این قوانین را در بازار خرما نیز اعمال کنیم.

محسن رشیدفرخی با بیان اینکه تمام تلاش انجمن خرما بر این است که بتوانیم این بخش را روی پای خود نگه داریم افزود: برای رسیدن به این مهم هیچ راهی غیر از اینکه قوانین اقتصاد را در مورد آن اجرا کنیم وجود ندارد زیرا اقتصاد امری فرمایشی و تحمیلی نیست و باید بتواند جهت و سمت و سوی خود را بیابد.

وی با اشاره به اثرات منفی برخی دخالت‌هایی که در بازار وجود دارد، خاطرنشان کرد: مقدار محصول خرمایی که اکنون در سردخانه‌ها باقی مانده حدود پنج درصد کمتر از سال قبل است.

رییس انجمن خرمای کرمان گفت: سال گذشته نیز با مشکل عدم فروش خرما مواجه شدیم، اما وقتی بازار توانست قیمت اصلی و رقابتی خود را پیدا کند، فروش بهتر شد و امسال نیز این امر صورت می‌گیرد و هیچ باقیمانده‌ای نخواهیم داشت.

رشیدفرخی با تاکید بر عدم دخالت در امر بازار به وسیله افراد نابلد‌ بیان داشت: ما تاکنون خاطره و سابقه خوبی از شرکت‌های تعاونی در خرید تضمینی و… نداشتیم.

در ادامه این جلسه تعدادی از فعالان صنعت خرما به بیان مسایل و مشکلات صنعت خرما و ارایه راه حل های لازم به منظور رفع مشکلات و همچنین توسعه بازارهای فروش ارایه دادند و مقرر شد پنج نفر از فعالان بخش خصوصی در این عرصه، مطالب مطرح شده در نشست را بررسی و طی یک هفته آینده تصمیم لازم در این خصوص را ارایه دهند.