رییس انجمن خرمای استان کرمان در نشست هماهنگی با معاون استاندار و مدیران اجرایی مرتبط با خرمای استان از موجود بودن خرمای مناسب برای ماه مبارک رمضان امسال خبر داد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی استان کرمان رییس انجمن خرمای استان کرمان در نشست هماهنگی مسایل خرما که با حضور معاون برنامه ریزی استانداری و مدیران اجرایی مرتبط با این محصول و اعضای هیات رییسه انجمن خرما برگزار شد گفت : خوشبختانه با مدیریت خوب بازار از ابتدای امسال مشکلی در بازار خرما نداشته ایم و هیچ نگرانی برای تامین خرمای مصرفی در ماه مبارک رمضان نیز وجود ندارد.
محسن رشید فرخی افزود : اخباری که موجب ایجاد تلاطم در قیمت خرما می شود باعث ایجار مشکل در فروش خرما در سال های آینده می شود.
وی در خصوص بازار جهانی خرما نیز تاکید کرد : تولید کنندگان خرمای استان باید توجه کنند که خرمای با کیفیت را با قیمت مناسب به بازار عرضه کنند چرا که به طور مثال کشورهایی همچون تونس و امارات متحده عربی با کاهش هزینه های تولید خود ، قیمت های خود را با کشش مصرف کننده تنظیم می کنند و مشتریان در بازارهای رقابتی به قیمت تمام شده خرما توجهی ندارند.
عضو هیات رییسه اتاق کرمان تاکید کرد : همه سعی می کنیم تا بیشترین سود در خرما به تولید کننده برسد چرا که اعتقاد داریم تولید خرما ، کاری مشکل و هزینه بر است و تلاش تولیدکنندگان در ارایه خرمای خوب به بازار ستودنی است.
رشید فرخی تاکید کرد : ما برای خرما قیمت تعیین نمی کنیم و در این خصوص باید فرهنگ سازی صورت گیرد و تولید کننده و مصرف کننده بر اساس عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت هستند.
عضو هیات رییسه اتاق کرمان در بخش دیگری از صحبت های خود ضمن اشاره به وضعیت نابسامان آب در استان کرمان گفت : باید برنامه ای برای محاسبه به صرفه بودن میزان آب مصرفی برای تولید خرما داشته باشیم .
وی ضمن تاکید بر مدیریت آب در مناطق شرقی و جنوبی استان تصریح کرد : اگر برای مدیریت آب در این مناطق تعلل کنیم به سرنوشت دشت رفسنجان دچار می شویم.
باید از تولیدکننده حمایت منطقی انجام دهیم
معاون برنامه ریزی استانداری کرمان نیز در این جلسه ضمن اشاره به مصوبات نشست های قبلی در خصوص خرما گفت : مقرر گردیده است بحث ساماندهی تولید و بازار خرما به هر صورت در انجمن خرمای استان به انجام برسد و ما نیز از تولید کنندگان به صورت منطقی حمایت می کنیم.
محمد رضا فتوت افزود : پیگیر اختصاص وام کم بهره برای خرید خرما خواهیم بود .
وی خواستار اجرایی شدن مفاد موجود در نقشه راه خرمای استان شد و گفت : عملیاتی کردن نقشه راه خرمای استان دغدغه های دست اندرکاران خرما را پایان می دهد.
نگاه ملی به خرما ضروری است
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی شمال استان نیز در این جلسه با اشاره به میزان تولید قابل توجه خرما در کرمان گفت : باید در همه مسایل خرما نگاه ملی داشته باشیم .
محمد رضا پورخاتون افزود : در تولید و عرضه خرما باید به خواب محصول و هزینه های آن توجه شود و بر همین اساس باید بر روی کشش بازار و قیمت کار اصولی و کارشناسی انجام شود.
وی از پایین آوردن هزینه های تولید ، توجه به مسایل آب مصرفی در تولید خرما و تحریک بازار از طریق انجام تبلیغات مناسب ، به عنوان فرآیندهای قابل توجه در تولید و فروش خرما یاد کرد.
میزان تولید خرما در استان در حال افزایش است
عضو هیات مدیره انجمن خرمای استان نیز در این نشست از افزایش میزان تولید خرما در استان کرمان در سال های آینده خبر داد.
مصطفی عامری گفت : خوشبختانه با وجود اقلیم مناسب در مناطق شرقی استان کرمان ، کشت ارقام جدیدی از خرما آغاز شده است و این مساله در سال های آینده باعث افزایش میزان تولید خرما در استان خواهد شد.
وی در ادامه از حمایت از اجرای آبیاری های تحت فشار به عنوان اصلی ترین راهکار صرفه جویی در مصرف آب در تولید خرما یاد کرد و گفت : امیدواریم حمایت ها در این بخش همچنان ادامه یابد.
صادرکننده ها تابع باغداران هستند
رییس اتحادیه سردخانه داران خرمای بم نیز در این جلسه گفت : واقعیت این است که صادرکنندگان خرما تابع باغداران هستند و اختیار محصول با تولید کننده است. .
محمد حسین اکبری افزود : در حال حاضر با توجه به بالا بودن هزینه های تولید رقم مضافتی ، خرمای دشتستانی به عنوان جایگزین رطب مضافتی مطرح شده است و باید برای پایین آوردن هزینه های تولید چاره ای اندیشیده شود.
وی در پایان تاکید کرد : وضعیت سردخانه های بم از نظر موجودی خرما طوری است که ضمن ارایه خرما در ماه مبارک رمضان ، مشکلی برای قیمت خرما در سال آینده وجود نداشته باشد.
دولت باید آینده تولید کننده ها را تامین کند
دیگر عضو هیات مدیره انجمن خرمای استان کرمان هم در این جلسه بر لزوم ورود حساب شده دولت در نقش نهاد حمایتی از تولیدکنندگان تاکید کرد .
سید آرش علوی گفت : دولت باید با برنامه ریزی های مناسب به گونه ای عمل کند تا بتواند آینده تولیدکنندگان خرما را تامین کند.
وی ضمن اشاره به نقش مهم عرضه و تقاضا در تعادل بازار گفت : خریدهای تضمینی تعادل بازار را بر هم می زند و این در حالی است که منطقی ترین قیمت را بازار باید تعیین کند.
عضو هیات نمایندگان اتاق کرمان در ادامه تصریح کرد : تولیدکننده خرما باید به این نکته توجه داشته باشد که ممکن است تولید خرمای مضافتی در چند سال آینده جوابگوی هزینه های خود نباشد و باید نیم نگاهی به تولید سایر ارقام خرما داشته باشند.
در پایان این نشست مقرر شد سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان از طریق وزارت جهاد کشاورزی ، پیگیر دریافت تسهیلات ارزان قیمت برای خرید خرما توسط متقاضیان در استان کرمان باشد.
همچنین مقرر شد بحث مطالعات پایلوت آب از طریق انجمن خرما و توسط اندیشکده تدبیر آب ایران در منطقه جنوب پیگیری شود و انجمن خرما نیز کار مطالعه بر روی طرح ساماندهی خرده مالک ها و عملیاتی کردن مفاد نقشه راه خرمای استان را به انجام رساند.