EN

نشست فعالان اقتصادی کرمان با دبیر ستاد بهینه سازی انرژی برگزار شد

در نشست مشترک دبیر ستاد بهینه سازی انرژی و محیط زیست معاونت علمی و فناوری رییس جمهور با کارگروه انرژی و فعالان اقتصادی اتاق و تعدادی از مدیران و کارشناسان برق و استادان دانشگاه، شرایط و ظرفیت های قابل تبدیل کرمان به بهینه سازی و بهبود محیط زیست در بخش انرژی بررسی شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در ابتدای این نشست که به دعوت مرکز تحقیقات اتاق کرمان برگزار شد، مسعود رشیدی نژاد، دبیرکل اتاق کرمان در خصوص لزوم استفاده از انرژی های نو توضیحاتی ارایه کرد.

در ادامه، دبیر ستاد بهینه سازی انرژی و محیط زیست کشور به بیان اهداف و وظایف این ستاد و ضرورت بهینه سازی انرژی پرداخت و گفت: ظرفیت بهینه سازی انرژی در دنیا 54 درصد است که در کشور ما این میزان در کوتاه مدت (سه تا پنج سال) نزدیک به 23 درصد است.

یدالله سبوحی با بیان اینکه 85 درصد مصرف انرژی دنیا مربوط به نفت و ذغال سنگ است، اظهار داشت: این میزان تا سال 2030 به 70 درصد کاهش می یابد و انرژی های تجدید پذیر جایگزین آن خواهند شد.

وی مصرف انرژی کشور در سال 92 را یک میلیارد و 700 میلیون معادل بشکه نفت عنوان کرد و گفت: پتانسیل بهینه سازی این میزان انرژی 410 میلیون معادل بشکه نفت برآورد شده است که با استفاده از تکنولوژی پیشرفته و هوشمندتر می توان این میزان را به 785 میلیون معادل بشکه نفت افزایش داد که در این صورت و با در نظر گرفتن نرخ 50 دلار برای هر بشکه نفت، بهینه سازی توجیه پذیر خواهد بود.

وی افزود: با رقم خوردن این مهم، ظرفیت بهینه سازی کشور به 40 درصد می رسد و ارزش اقتصادی آن با احتساب 50 دلار برای هر بشکه نفت، 25 تا 30 میلیارد دلار است که این میزان صرفه جویی، می تواند تحولات زیادی در اقتصاد کشور به وجود آورد.

سبوحی، بهینه سازی انرژی را یک ضرورت و یکی از اصلی ترین راهکارهای مقابله با گرمای زمین عنوان کرد و افزود: طی 15 سال گذشته در زمینه توسعه منابع انسانی، نهادهای تحقیقاتی و دستگاه های متولی بهینه سازی انرژی، رشد چشمگیری داشتیم اما در عمل پیشرفت خاصی در این زمینه به وجود نیامده است.

وی با بیان اینکه عدم کارایی بخش انرژی در حال توسعه است به تشریح چالش ها و موانع بهینه سازی انرژی پرداخت و تصریح کرد: عدم وجود فناوری لازم، عدم وجود دانش کافی برای بکارگیری فناوری، بازار ناکارآمد انرژی به دلیل حاکمیت انحصاری دولت و عدم تعیین قیمت بر اساس مکانیزم بازار از جمله مهمترین موانع بهینه سازی انرژی است.

دبیر ستاد بهینه سازی انرژی و محیط زیست معاونت علمی و فناوری رییس جمهور، با اشاره به اینکه بهینه سازی انرژی باید توسط مصرف کننده صورت گیرد، اذعان داشت: طی 50 سال گذشته افزایش تقاضای انرژی با افزایش ظرفیت توسط دولت تامین و تعادل موجود برقرار شده که این مهم نشان دهنده یک بازار ناکارآمد تئوری اقتصادی است که تولید کننده انحصاری است و مصرف کننده اطلاعات لازم در خصوص منابع را در اختیار ندارد.

سبوحی ادامه داد: به همین دلیل است که تقاضایی برای بهینه سازی انرژی وجود ندارد و هیچ مطالبه اجتماعی برای این مهم انجام نمی شود و این در حالی است که در اکثر نقاط دنیا برای بهینه سازی انرژی جنبش های اجتماعی به وجود آمده است.

وی عدم وجود منابع مالی لازم را یکی دیگر از چالش های بهینه سازی انرژی عنوان کرد و گفت: وقتی که نرخ سود سپرده های بانکی 30 درصد باشد، بسیاری از طرح ها توجیه پیدا نمی کنند.

سبوحی ارایه اطلاعات لازم و ایجاد آگاهی در مصرف کننده و همچنین ایجاد شرکت های خدمات انرژی را از جمله راهکارهای توسعه بهینه سازی انرژی دانست و اذعان داشت: توسعه ظرفیت ها به معنی گسترش توان تحلیلی و پایگاه های اطلاعاتی تصمیم گیری، از الزامات امروز برای بهینه سازی انرژی است.

وی افزود: به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی از پتانسیل های بهینه سازی انرژی در هر منطقه از کشور، این مهم می تواند راهگشا باشد. دبیر ستاد بهینه سازی انرژی و محیط زیست معاونت علمی و فناوری رییس جمهور، گفت: البته در این خصوص شبکه ای از دانشگاه های هر استان با کمک دستگاه های اجرایی به منظور مطالعه و ارزیابی پتانسیل های بهینه سازی انرژی با حمایت ستاد تشکیل خواهد شد.

ایجاد بازار کارآمد، طرح بهینه سازی انرژی به عنوان یک تقاضا و نهاد سازی و توسعه کسب و کار کارآمد دانش بنیان از دیگر راهکارها برای توسعه بهینه سازی انرژی بود که سبوحی به آن اشاره کرد و گفت: مشارکت بخش خصوصی و اختصاص منابع و امکانات لازم نیز از دیگر الزامات این مهم است.

وی از تخصیص خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت های خدمات انرژی خبر داد و گفت: تا کنون تنها شرکت های دانش بنیان می توانستند از خدمات صندوق های توسعه فناوری استفاده کنند که بر اساس مصوبه دولت شرکت های خدمات انرژی نیز می توانند از خدمات و تسهیلات این صندوق ها استفاده کنند.

گفتنی است تا کنون اقدامات بسیاری در بخش انرژی استان توسط مرکز تحقیقات اتاق کرمان انجام شده است که برگزاری اینگونه سلسله نشست ها و همچنین تدوین نقشه راه انرژی از جمله آن است.