EN

نشست هم اندیشی صنایع دانش بنیان استان با معاون رییس جمهور برگزار شد

فعالان اقتصادی استان کرمان در نشستی با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی، دبیر کل و رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان مسایل و مشکلات خود را در خصوص تولید محصولات دانش بنیان بیان کردند.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در ابتدای این نشست صاحبان صنایع دانش بنیان برخی موانع و مشکلات در مسیر تولید محصولات دانش بنیان را بیان کردند که رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان نیز در این خصوص گفت: اکثر قریب به اتفاق واحدهایی که به کمیسیون صنعت مراجعه می کنند از موانع مشترک در مسیر تولید محصول دانش بنیان سخن می گویند.

عباس جبالبارزی با بیان اینکه اولین مشکل میزان اختصاص تولیدات یک شرکت به محصولات دانش بنیان است، افزود: برای قرار گرفتن در زمره شرکت های دانش بنیان باید 50 درصد محصولات تولیدی آن شرکت دانش بنیان باشد که این مهم برای شرکت های کوچک امکان پذیر نیست زیرا برخی از شرکت ها چند محصول تولید می کنند اما تنها یکی از محصولات آنها دانش بنیان است.

وی به طولانی بودن فرآینده بررسی و ثبت محصولات دانش بنیان اشاره کرد و گفت: بهتر است که محصول به صورت کامل بررسی شود و سپس همه مشکلات آن بیان شود که متاسفانه در حال حاضر کارشناسان پس از برخورد به اولین مشکل، محصول را برای رفع ایراد عودت می دهند و ممکن است این روند چند بار تکرار شود.

رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان ادامه داد: تخصیص 7 درصد میزان فروش به تولید محصولات دانش بنیان برای بسیاری از شرکت ها منطقی نیست و این میزان باید از محل سودآوری شرکت اختصاص یابد.

همچنین اختصاص 30 درصد پرسنل شرکت به واحد تحقیق و توسعه و بروکراسی زمان‌بر از دیگر مشکلات در مسیر ثبت محصولات دانش بنیان بود که جبالبارزی به آن اشاره کرد و گفت: کالاهای موردنیاز وزارتخانه ها باید نیازسنجی شود و بر روی سایت معاونت علمی و فن آوری قرار گیرد تا شرکت ها بدانند دنبال تولید چه محصولی باشند.

عضو هیات نمایندگان اتاق کرمان با بیان اینکه دانشگاه ها باید مراکز تحقیق و توسعه واحدهای صنعتی باشند، اذعان داشت: در همه جای دنیا دانشگاه ها درآمدزا هستند اما در کشور ما دانشگاه ها از بودجه دولتی استفاده می کنند و فقط به آموزش می پردازند که پیشنهاد می شود برای روی آوردن دانشگاه ها به درآمدزایی از طریق پژوهش، تحقیق و توسعه، از بودجه آنها کاسته شود.

در ادامه این نشست معاون علمی و فناوری رییس جمهوری نیز از اختصاص بودجه دولتی به دانشگاه انتقاد کرد و گفت: دولت نباید در مکانیزم تجاری سازی دخالت کند زیرا با پول دولت محصول تجاری بیرون نمی آید و محصول در قالب رقابت، تجاری می شود.

سورنا ستاری با بیان اینکه ما نیروی انسانی فوق العاده در کشور داریم و نفت برای ما سرمایه نیست بلکه جوان ها و افراد زیر 30 سال سرمایه هستند، بیان کرد: تسهیلات سربازی برای شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته ایم و اگر دانشجوی ممتاز در این شرکت ها کار کند می تواند از این تسهیلات سربازی استفاده کند. وی با اشاره به اینکه یکهزار و 540 شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد گفت: معاونت علمی و فن آوری رییس جمهوری به شرکت هایی خدمت ارایه می کند که دانش بنیان باشند و نمی توانیم برای شرکت هایی که دانش بنیان نیستند کاری انجام دهیم.

معاون علمی و فناوری رییس جمهور به راه اندازی صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان یک اقدام ویژه اشاره کرد و افزود: این صندوق برای این است که تفاوت بین یک استاد دانشگاه با یک فرد بیکار و همچنین یک فرد عادی و فردی که دارای ایده و طرح است مشخص باشد. وی گفت: حداکثر سود تسهیلات صندوق نوآوری 14 درصد و لیزینگ هشت درصد است که معادل10 درصد بانک ها می شود و تا سقف معین 500 میلیون تومان نیز تسهیلات قرض الحسنه اعطا می کند.

ستاری با بیان اینکه در کشور ما زندگی روزمره را با پول نفت پیگیری می کنند و به سرمایه زیر پای خود می نازنند، گفت: این ضعف در همه کشورهایی که متکی به نفت هستند وجود دارد که در این کشورها به مغزها و آدم ها بهاء نمی دهند و آینده خوبی برای آنها ترسیم نشده است.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری تصریح کرد: حس پول مفت در اقتصاد ما باعث شده که بچه های ما اشتغال را استخدام دولتی بدانند؛ دانشجویان را در دانشگاه ها نابود می کنیم، به آنها کارمند شدن را یاد می دهیم نه کارآفرینی، زیرا قرار بوده فقط مدرک بگیرند.

وی با بیان اینکه صد درصد بودجه دانشگاه ها از دولت تامین می شود که به درد کارآفرینی و بخش خصوصی نمی خورد، تاکید کرد: در پژوهش های دولتی محصولی که در می آید به درد کسی نمی خورد، محصولی که از دانشگاه بیرون می آید محصول تجاری نیست و قابلیت رقابت با محصول خارجی را ندارد، نه نمی تواند در مناقصه شرکت کند و نه اینکه خدمات پس از فروش داشته باشد. ستاری ادامه داد: دانشگاه هایی می خواهیم که کارآفرین باشند نه دانشگاهی که فارغ التحصیلی تربیت کند تا بعد از درس دنبال کار بگردد.

ستاری با بیان اینکه در اقتصاد دانش بنیان دانشگاه جزیی از اقتصاد است بیان کرد: در دانشگاه های بزرگ 10 درصد هزینه ها از شهریه و مابقی آن از پژوهش، شرکت های دانش بنیان و فروش فناوری تامین می شود. وی تصریح کرد: در قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان، یک خط جدا برای شرکت هایی وجود دارد که در آن دانش دیده شده است که این شرکت ها هر جا باشند می توانند از معافیات های مالیاتی، معافیت های گمرکی صندوق نوآوری استفاده کنند. وی گفت: در سال جاری به هزار و 500 شرکتی که توانسته باشند محصولات دانش بنیان تولید کنند معافیت مالیاتی می دهیم.