شیوه مقابله با عارضه خشکیدگی خرما با حمایت اتاق بازرگانی کرمان و پس از بررسی 27 طرح پژوهشی، در نشست اعضای انجمن خرمای استان کرمان ارایه شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در ابتدای این نشست، رییس هیات امنای انجمن خرمای استان کرمان با بیان اینکه عارضه خشکیدگی خرما در سالهای اخیر بیش از یکصد میلیارد تومان به اقتصاد استان صدمه زده است، ادامه داد: اتاق بازرگانی کرمان طی سالهای گذشته اقدامات بسیاری برای مقابله با این معضل انجام داد که از جمله آن می توان به تشکیل کمیته فنی و تخصصی به سرپرستی غلامحسین شهیدی و حضور کارشناسان خبره سراسر کشور اشاره کرد.
مهدی ایرانی کرمانی ادامه داد: حدود 30 نفر از کارشناسان دانشگاهی و مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی از استانهای خرماخیز کشور به کرمان دعوت شدند، جلسات مختلفی تشکیل و در نهایت 27 طرح پژوهشی برای یافتن صورت مسئله یعنی همان دلایل بروز خشکیدگی خرما ارایه شد.
وی به سابقه اتاق کرمان در ارایه طرح های تحقیقاتی و اجرایی اشاره کرد و افزود: در سال 1382 برای مبارزه با آفت آفلاتوکسین در محصول پسته، پروژه کریدور سبز را در اتاق کرمان اجرا کردیم، که در آن زمان بیش از 50 درصد صادرات ایران به اروپا به دلیل وجود همین آفت مرجوع میشد.
ایرانی کرمان به بیان تفاوت ارایه طرح مبارزه با آفت آفلاتوکسین و عارضه خشکیدگی خرما پرداخت و گفت: درباره عارضه خشکیدگی خرما در واقع صورتمسئله مشخص نبود، بنابراین باید این 27 طرح اجرا میشد تا علت بروز این عارضه مشخص شود و این درحالی بود که اتاق کرمان منابع مالی لازم برای انجام این مهم را در اختیار نداشت، هرچند که پیش از این، برای تهیه این 27 طرح اعتبار لازم را تامین کرده بود.
رییس هیات امنای انجمن خرمای استان کرمان ادامه داد: اما پروفسور شهیدی و همکارانش این طرح را دنبال کردند تا به نتیجه رسیدند و ما امروز اینجا هستیم تا با شیوه مقابله با عارضه خشکیدگی خرما آشنا شویم و آن را به اطلاع نخلداران برسانیم تا بیش از این متضرر نشوند.
در ادامه بنیانگذار دانشکده کشاورزی کرمان از شیوه جدید مقابله با عارضه خشکیدگی خرما رونمایی کرد و گفت: پس از تحقیقات بسیار و آزمایش های گوناگون موفق به ارایه یک راه حل برای از بین بردن این عارضه شدیم.
غلامحسین شهیدی طرح “آبیاری قطره ای تاجی” را در از بین بردن عارضه خشکیدگی خرما صد درصد موثر دانست و گفت: این طرح برای اولین بار در دنیا در یکی از نخلستان های بم اجرا شد که از بین بردن این عارضه را به صورت کامل به دنبال داشت.
مسوول کمیته علمی و فنی پیشگیری از عارضه خشکیدگی خرمای استان کرمان در تشریح رسیدن به این راه حل، گفت: در ابتدا طرح های مختلف برای یافتن صورت مسئله ارایه و تحقیقات و آزمایش های متعدد انجام شد تا اینکه به این نظریه رسیدم که افزایش دما و کمبود رطوبت باعث بروز این عارضه می شود.
وی با بیان اینکه در ساعاتی از روز دمای منطقه به بیش از 42 درجه می رسد، ادامه داد: پس تصمیم گرفتیم طرحی را اجرا کنیم تا نقش این افزایش دما و بادهای گرم منطقه در ایجاد عارضه خشکیدگی خرما بررسی شود بنابرین در یک فضای گلخانهای افزایش رطوبت و کاهش دما را به صورت مصنوعی برای نخل ها به وجود آوردیم که رهآورد آن یک محصول با کیفیت و به دور از هرگونه عارضه خشکیدگی بود.
شهیدی ادامه داد: نتایج این تحقیق ما را به این نتیجه رساند که اگر بتوانیم تعدیل دما و افزایش رطوبت محیط نخل را در ساعاتی که دمای هوا به اوج خود می رسد ایجاد کنیم، عارضه خشکیدگی خوشه خرما متوقف می شود.
وی با بیان اینکه آبیاری قطرهای تاجی این فضا را برای نخل به وجود می آورد، افزود: با نصب چند لوله آبیاری قطرهای در تاج نخل، یک کولر سرخود برای درخت تعبیه می شود که میتواند کاهش دما، افزایش رطوبت، از بین بردن اثرات بادهای گرم و خشک منطقه و درنهایت جلوگیری از بروز عارضه خشکیدگی را به دنبال داشته باشد.
مسوول کمیته علمی و فنی پیشگیری از عارضه خشکیدگی خوشه خرما، کم اثر کردن میکروب ها، دفع آفات، توزیع یکنواخت آب و کاهش خسارت کنه تارتن را از دیگر مزایای طرح آبیاری قطرهای تاجی عنوان کرد و گفت: این طرح بسیار ارزان و با صرفه است و با این روش میتوانیم 30 درصد آبیاری مورد نیاز نخل خرما را تامین کنیم.
بنیانگذار دانشکده کشاورزی کرمان با بیان اینکه در سال 1368 اولین عارضه خشکیدگی خوشه خرما گزارش شد، اذعان داشت: در آن سال متوسط خسارت به محصول خرما بیش از 40 درصد عنوان شد و در سال جاری نیز این خسارت در حدود100 تا 150 میلیارد تومان در استان برآورد شده است.
شهیدی تصریح کرد: در سالهای اخیر این معظل همواره پیشرفت کرده است و از آنجا که دستاندرکاران محصول خرما معمولا از مناطق محروم استان هستند با لطف خدا و تلاش همکاران من در این کمیته، توانستیم به یک راه حل قطعی برای رفع این مشکل دست یابیم.