دومین نشست کمیسیون بازرگانی اتاق کرمان با موضوع بررسی تعدد نمونهبرداری از محصول پسته صادراتی برگزار و مقرر شد تا پایان مردادماه سال جاری تنها اداره استاندارد همچون گذشته برای نمونه برداری از پسته صادراتی اقدام نماید.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، پس از اینکه سازمان جهاد کشاورزی به صادرکنندگان اعلام کرد که از شهریورماه سال جاری نماینده این سازمان نیز طی دستورالعملی جدید همانند نماینده اداره استاندارد نسبت به نمونه برداری از محصول پسته صادراتی اقدام خواهد کرد، نشست های کمیسیون بازرگانی برای حل مشکل مذکور برگزار شد.
در ابتدای این نشست که اعضای کمیسیون و صادرکنندگان بر نمونهگیری واحد دو سازمان اتفاق نظر داشتند، نایب رییس اتاق کرمان گفت: پیش از این تنها اداره استاندارد برای برداشت نمونه از محصول اقدام می کرد اما در حال حاضر سازمان جهاد کشاورزی نیز باید از محصول نمونه برداری کند که دلیل رقم خوردن این مهم بر ما پوشیده است.
سیدمهدی طبیب زاده با بیان اینکه وضعیت موجود نگرانی هایی را برای صادرکنندگان به وجود آورده است، اذعان داشت: طی همه سالهایی که محصول پسته صادر شده، معظلات بسیاری در این مسیر وجود داشت که اضافه شدن این پروسه به فرایند صادرات می تواند یک مشکل جدید برای صادرات پسته باشد.
وی پیشنهاد برداشت یک نمونه برای هر دو سازمان مذکور را پیشنهاد داد و گفت: صادرکننده بیش از سایرین نگران کسب و کار خودش است و همانطور که تا کنون مشکلی در این زمینه وجود نداشته بعد از این نیز صادرکنندگان کیفیت را در دستور کار قرار خواهند داد.
همچنین دبیرکل اتاق کرمان نیز خواستار یکپارچه سازی در صدور گواهینامه استاندارد و قرنطینه شد و بر تسریع در روند صادرات تاکید کرد و گفت: تصویب و اجرای قوانین دست و پاگیر از جمله قانون جدید نمونه گیری جداگانه سازمان جهاد کشاورزی از محصول پسته صادراتی، باعث از بین رفتن مزیت رقابتی در این محصول می شود.
مسعود رشیدی نژاد با بیان اینکه رونق و بهبود فضای کسب و کار به اتاق واگذار شده است، تصریح کرد: اقتصاد کشور باید به سمت خصوصی شدن حرکت کند تا شاهد اقتصادی راهگشا باشیم. وی ادامه داد: نباید در مسیر توسعه صادرات قوانین و موانعی را ایجاد کنیم که در تعارض با رهنمودهای اقتصاد مقاومتی و بهبود فضای کسب و کار باشد.
همچنین رییس کمیسیون بازرگانی اتاق کرمان در این نشست گفت: در حال حاضر مشکلاتی برای صادرکنندگان محصول پسته از جمله کاهش صادرات به کشورهای عربی و عدم صادرات این محصول به روسیه و همچنین اعمال تحریم ها و در اختیار گرفتن برخی از بازارهای در چین توسط آمریکا، ایجاد شده است.
محمد محمدمیرزاییان افزود: حالا اگر قرار باشد دولت هم گلوگاهی ایجاد کند که طولانی شدن پروسه صادرات پسته را به دنبال داشته باشد ضرر آن متوجه صادرکنندگان خواهد بود زیرا یک روز و حتی یک ساعت هم برای صادرات مهم است.
وی با بیان اینکه نمونه گیری دوباره از محصول پسته باعث ایجاد وقفه و تاخیر بسیار در صادرات می شود، و نگرانی صادرکنندگان مبنی بر عدم رسیدن کالا به کشتی در زمان مقرر را به دنبال دارد، خاطرنشان کرد: در طول سال های گذشته در مورد بررسی و آزمایش سم افلاتوکسین در محصول پسته 30 میلیارد تومان هزینه دادیم اما هیچ کشوری از ما این آزمایش را نمی خواست.
وی اظهار داشت: گفتهاند برای نمونه گیری و صدور گواهینامه قرنطینه، محصول باید آماده و برای نمونه برداری لیبل داشته باشد که این موضوع امکانپذیر نیست و ممکن است صادر کنندگان در آن زمان محصول خود را بطور کامل آماده نکرده باشند.
وی تاکید کرد: با نمونه برداری مخالفت نمی کنیم بلکه خواسته ما این است که یک کارشناس و تنها یک بار نمونه بگیرد و در این موضوع اداره کل استاندارد و سازمان جهاد کشاورزی با یکدیگر تعامل کنند.
اما رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان در این نشست گفت: موضوع عدم صدور گواهینامه قرنطینه برای صادرات محصول پسته را هفته آینده در وزارتخانه مطرح می کنیم اما اگر این امکان وجود نداشت و مقرر شد که گواهینامه قرنطینه صادر شود، ترتیبی اتخاذ می کنیم که هماهنگی بین اداره استاندارد و جهاد کشاورزی صورت گیرد تا شاهد ایجاد وقفه در روند صادرات نباشیم.
عباس سعیدی با بیان اینکه از ابتدای شهریور ماه سال جاری نماینده سازمان جهاد کشاورزی همزمان با نماینده استاندارد برای نمونه برداری از محصول اقدام می کنند، ادامه داد: در این رابطه نظر صادرکننده ها را می گیریم که چه روزی، چه ساعتی، در چه مکانی و چه کاری را باید انجام دهیم تا صادرات محصولات تولیدی تسهیل شود و نمونه بردار جهاد کشاورزی و نمونه بردار استاندارد هر زمانی که صادرکنندگان خواستند، برای نمونه برداری در محل حاضر می شوند.
سعیدی با اشاره به اینکه طبق بخشنامه سازمان حفظ نباتات کشور، ما نیز باید از محصول صادراتی نمونه برداریم، تصریح کرد: در این زمینه ساز و کار و شرایط مشخص است و اگر مشکلی برای صادرکنندگان در این رابطه بوجود آمد ما باید پاسخگو باشیم.
وی ادامه داد: پیش از این نمونه برداری از محصول صادراتی توسط اداره کل استاندارد و بر اساس خواسته آنها انجام می شد، در حالی که مسوولیت ما در این زمینه حساس تر شده و ما نیز باید مطابق با معیارهای خود نمونه گیری کنیم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه گواهی قرنطینه تا پایان کار مورد نیاز صادرکنندگان است، گفت: دغدغه صادرکنندگان را می دانیم و این ضمانت را به ایشان می دهم حداقل تا روزی که بنیان کار درست شود، تاخیر و هزینه اضافه برای صادرکنندگان ایجاد نشود.