EN

بیش از 3 ساعت گفت و گوی صریح و بی پرده بخش خصوصی در اتاق کرمان

برای اولین بار در هشتمین دوره فعالیت هیات نمایندگان اتاق بازرگانی کرمان، نشست هم اندیشی فعالان اقتصادی با اعضای هیات نمایندگان اتاق برگزار و مسایل و مشکلات بخش خصوصی و همچنین راهکارهای رفع آنها بررسی شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی  صنایع  معادن و کشاورزی استان کرمان، در این نشست پس از تشریح اهداف، برنامه ها و ماموریت های اتاق توسط دبیرکل، گزارش عملکرد کمیسیون های بیمه، بانک و امور مالیاتی، صنعت و معدن، قالی و صنایع دستی و گردشگری ارایه و سپس فعالان بخش خصوصی مسایل و مشکلات خود را قالب پنل پرسش و پاسخ با هیات نمایندگان اتاق در میان گذاشتند. همچنین در پایان، عضو هیات رییسه اتاق به جمع بندی موارد مطرح شده در این نشست پرداخت. دبیرکل اتاق کرمان با بیان اینکه اساس و زیربنای کار اتاق تقویت، توسعه و توانمندسازی کمیسیون ها و تشکل هاست، به معرفی هشت کمیسیون اتاق در دوره هشتم پرداخت وگفت: امیدواریم کمیسیون ها در دوره جدید فعالیت اتاق کرمان برنامه های قابل تحققی را ارائه دهند. مسعود رشیدی نژاد، با اشاره به اینکه کارگروه‌ها و کمیته‌های تخصصی در کمیسیون‌ها تعریف شده و عمده فعالان اقتصادی به این مجموعه‌ها دعوت شده‌اند، گفت: نمایندگان بعضی از دستگاههای دولتی مرتبط با خواسته‌‌های بخش خصوصی نیز در این کارگروه‌ها و کمیته‌ها عضو هستند تا اگر مصوبه‌ای روند اجرایی پیدا کرد پیگیری آن در دستگاههای دولتی با توجه به شناختی که از آن ایجاد می شود، تسهیل شود.وی بیان کرد: حرکت ما بر اساس واقعیت‌های موجود و ظرفیت سازی با استفاده از توانمندسازی تشکل ها و کمیسیون هاست.

وی با بیان اینکه از افرادی با ظرفیت علمی بالا نیز برای عضویت در این کارگروهها و کمیته ها دعوت شده است، اظهار کرد: انجام فعالیت های اتاق در هر حوزه‌ای باید کارشناسی شده باشد که امیدواریم این موضوع را نهادینه کنیم تا اخذ تصمیمات بر اساس اقتضای محیطی نباشد. رشیدی نژاد، همچنین مرکز تحقیقات اتاق را پایگاه مطالعات کارشناسی در مورد مسائل مختلف روز و آینده و بازوی اصلی کارشناسی فعالیت های اتاق عنوان کرد و افزود: در این دوره فعالیت هیات نمایندگان اتاق، تدوین برنامه‌های راهبردی و برنامه عملیاتی منطبق با آن در مرکز تحقیقات مد نظر قرار دارد. وی تصریح کرد: این برنامه به صورت زمان بندی های شش ماهه و یک ساله تدوین می شود و از طریق سایت اتاق کرمان در معرض دید اعضا قرار خواهد گرفت که البته این برنامه ها انعطاف پذیر هستند و هرگونه پیشنهاد برای اجرای بهتر برنامه ها به سود مجموعه خواهد بود. رشیدی‌نژاد با بیان اینکه استان کرمان ظرفیت های اقتصادی، دارایی، سرمایه و نقدینگی خوبی دارد و به جز نفت ترکیبی از سبد کالای صادراتی و بازرگانی را داراست که باید ساماندهی شده باشند، بیان کرد: در شرایط پساتحریم ظرفیت سازی در بخش اقتصادی برای جذب سرمایه‌گذاری و فعالیت بیشتر ضروری است.

ارایه گزارش عملکرد کمیسیون بیمه  بانک و امور مالیاتی

در ادامه این نشست نایب رییس کمیسیون بانک، بیمه و امور مالیاتی اتاق کرمان به ارائه گزارشی از اهداف  برنامه ها و عملکرد کمیسیون در 6 ماه گذشته پرداخت و گفت: این کمیسیون اکثر مشکلاتی که بخش خصوصی از آن شکایت دارند را در خود جمع می کند و به همین دلیل ماموریت بسیار سنگینی را بر عهده دارد. پیمان سالاری شریف، یکی از برنامه های مورد نظر این کمیسیون را بررسی موانع و مشکلات قانونی فعالیت بخش خصوصی و ارائه راهکارهای مورد نیاز عنوان کرد و افزود: بررسی قانون اصلاح مالیات های مستقیم که اخیرا مصوب شده و نیز آیین نامه‌های آن در حال تدوین است، در کمیسیون آغاز شده زیرا نگرانی های بسیار زیادی را در بخش خصوصی ایجاد کرده است. وی ادامه داد: سرکشی به حساب های بانکی یک معضل جدی شده و عده‌ای می گویند به چه دلیل باید اطلاعات بانکی به سازمان امور مالیاتی منتقل شود.

سالاری شریف به شناسایی قوانین مخل و همچنین پیشنهاد موارد متعددی در مورد آیین نامه های اجرایی این قانون به عنوان اقدام دیگر این کمیسیون اشاره کرد و گفت: در کمیسیون بصورت جدی روی این موضوع کار می شود، ضمن اینکه در بحث اجرا و روند اجرایی، برخی آیین نامه ها مخل و مزاحم هستند و نحوه اجرا کردن این آیین نامه ها جای بحث است. وی بیان کرد: همچنین آسیب شناسی آیین نامه ها و رفتار سازمان ها در قبال بخش خصوصی بحث دیگری است که در کمیسیون آغاز شده و روی آن کار می شود. سالاری شریف در ادامه به آسیب شناسی عدم راه‌اندازی پنجره واحد سرمایه‌گذاری به عنوان دیگر برنامه مد نظر این کمیسیون اشاره و بیان کرد: متاسفانه با وجود تاکید برنامه پنجم در رابطه با این موضوع تاکنون این پنجره واحد به آن مفهوم واقعی خود که در قانون دیده شده شکل نگرفته است.

وی ادامه داد: بررسی پیشنهادات بخش خصوصی و ارائه راهکارها برای برنامه ششم توسعه و آسیب شناسی عقود موجود بانکی به عنوان یکی از معضلات نیز، از برنامه های مورد نظر این کمیسیون است که این موضوع به صورت جدی در اتاق ایران پیگیری می شود تا اینکه عقود بانکی بازبینی شود و به شکل استاندارد، برای تمامی بانک ها و برای انواع تسهیلات در آید. سالاری شریف تصریح کرد: بحث دیگر، آسیب شناسی عدم رقابت پذیری است زیرا ایران در شاخص رقابت پذیری رتبه 130 را از بین 170 کشور دارد و این نشان می دهد جایگاه ما در این زمینه مطلوب نیست.وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در شرایط پساتحریم نیاز به سرمایه گذاری خارجی بیش از پیش احساس می شود و خود کمپانی های خارجی نیز بشدت تمایل به مشارکت در سرمایه گذاری در ایران را دارند، رقابت پذیری بسیار جدی است که باید در اتاق به آن پرداخته شود و ما هم در سه شاخص بیمه‌ای، بانکی و مالیاتی روی این موضوع کار می کنیم. نایب رییس کمیسیون بیمه، بانک و امور مالیاتی اتاق کرمان ادامه داد: موضوع مد نظر ما حل مشکل سرمایه در گردش بانک هاست که به عنوان یک معضل کاملا اورژانسی به آن پرداخته و رسیدگی می شود. وی بیان کرد: تاکنون چندین جلسه از جمله نشست با رییس جدید بانک توسعه صادرات ایران برای بررسی مسائل و مشکلات صادرکنندگان استان، جلسه با مدیرکل تامین اجتماعی استان برای پیگیری مسائل و مشکلات موجود و مرتبط با این مجموعه و همچنین نشستی برای پیگیری بخشش جرائم تسهیلات برخی شرکت های صادراتی برگزار شده است.

عملکرد کمیسیون صنعت و معدن تشریح شد

در ادامه این نشست رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان به تشکیل دو کمیته معدن و صنعت در این کمیسیون اشاره کرد و گفت: بنا داریم در این کمیته ها برنامه های بخش صنعت و معدن تدوین و در نهایت به تصویب برسد. عباس جبالبارزی افزود: تدوین نقشه جامع معدن استان کرمان با محوریت اتاق و با حضور همه ذینفعان و تشکیل خوشه های معدنی استان را در برنامه داریم. وی ادامه داد: انجام اقدام لازم برای استفاده حداکثری از تولیدات صنایع بومی استان از سایر برنامه هاست زیرا در حال حاضر صنایع استان در پروژه های استان 10 درصد و در تامین قطعات 30 درصد نقش دارند.

جبالبارزی تصریح کرد: 48 درصد واحدهای صنعتی ما تعطیل هستند و از 52 درصد باقی مانده این واحدها، هفت درصد بالای 50 درصد و ما بقی بین 25 تا 50 درصد ظرفیت خود کار دارند زیرا کارهای استان به غیربومی ها واگذار می شود. وی کمک به تشکیل شرکت هلدینگ برای حضور در پروژه‌ها، بازاریابی و فروش را یکی از برنامه های این کمیسیون دانست و گفت: شرکت های متوسط و کوچک توان شرکت در نمایشگاه‌ها را ندارند و شرکت های توانمند باید در این زمینه سرمایه گذاری کنند.

رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان افزود: انجام اقدامات لازم برای حل مشکلات جاری، پیگیری قانون رفع موانع تولید و بهبود فضای کسب و کار، شناسایی نیازهای آموزشی بنگاههای کوچک و متوسط، پیگیری ایجاد خوشه های صنعتی و تشکل های همگن از جمله برنامه های کمیسیون است. وی معرفی فرصت های سرمایه گذاری در حوزه صنعت و معدن و اقدام لازم برای جذب سرمایه گذار، اجرایی کردن ارتباط صنعت و دانشگاه به صورت عملی و اجرایی و کمک به کارآفرینان جوان را از سایر برنامه های این کمیسیون عنوان کرد. جبالبارزی در ادامه به اقداماتی که تا کنون در این کمیسیون انجام شده اشاره کرد و گفت: سرانجام مدیر ارتباط صنعت و دانشگاه را بعد از 30 سال بخش خصوصی تعیین کرد که امیدواریم تا اوایل مهرماه پس از انجام روال کاری، وی را معرفی کنند.

وی بیان کرد: آموزش کاربردی همراه با تحصیل دانشجویان را از سال تحصیلی جدید خواهیم داشت و حداقل در سه دانشکده برق، صنایع و شیمی دانشگاه شهید باهنر کرمان این موضوع اجرایی می شود که امیدواریم در این رابطه بتوانیم با 30 واحد صنعتی توافق نامه اجرا کنیم. رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان افزود: معرفی فرصت های سرمایه گذاری در جشنواره فرهنگی و اقتصادی کرمان در برج میلاد تهران که مردادماه سال جاری برگزار شد، انجام گرفت و همچنین در شورای گفت و گوی استانی دولت و بخش خصوصی، پیشنهادی برای فعال کردن واحدهای صنعتی و خروج آنها از رکود ارائه و مصوب شد که کارگروهی در این رابطه تشکیل شود تا بتوانند راهکارهای عملی برای استفاده از توان واحدهای داخلی را ارائه دهند. جبالبارزی گفت: برگزاری نمایشگاه ها برای معرفی نیازمندی های صنایع و تاکید برای خرید قطعات از شرکت های داخلی استان نیز در شورای گفت و گو مورد تصویب قرار گرفت. وی همچنین در رابطه با ضمانت ها عنوان کرد: در نشست شورای پول و اعتبار مقرر شد که هر گونه تصمیم گیری در رابطه با ضمانت ها را به استانها واگذار کنند.

برنامه ها، ماموریت ها و عملکرد کمیسیون گردشگری ارایه شد

همچنین در ادامه این نشست رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق کرمان، گردشگری را یک صنعت سبز با اشتغالزایی زیاد و ارزان و مورد استقبال در دنیا عنوان کرد و گفت: سهم ایران در سال 2014 میلادی از این صنعت حدود نیم درصد بوده که با توجه به جایگاه دهم تا سیزدهم ایران از نظر داشتن جاذبه های گردشگری در دنیا، این سهم برای کشور ما بسیار کم است. مهدی سیاوشی ادامه داد: در سال گذشته 180 هزار نفر ایرانی و 15 هزار نفر خارجی به عنوان گردشگر از استان کرمان دیدن کردند که البته جایگاه کرمان بسیار بالاتر از این رقم ناچیز است. وی با اشاره به اینکه گردشگری یکی از اولویت های دولت و موضوع مد نظر در برنامه ششم توسعه است، افزود: در سیاست های ابلاغی برنامه ششم تنها دو عدد ذکر شده که در کنار رسیدن به رشد هشت درصدی اقتصاد، به پنج برابر شدن حضور گردشگر خارجی نیز تاکید شده است.

رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق کرمان به ظرفیت های قابل توجه گردشگری استان اشاره کرد و گفت: اولین ظرفیت استان بحث کویر است زیرا 60 درصد کویر و زیباترین بخش کویر در استان کرمان قرار دارد اما 90 درصد تورهای گردشگری کویر، از طریق خراسان جوبی به این منطقه سفر می کنند.

سیاوشی کرد با اشاره به تشکیل کمیته کویر و بوم گردی در این کمیسیون گفت: در جلسه امنیت کویر سه مسیر مورد تایید مقامات انتظامی قرار گرفت که باید ریز نقشه های آنها را تهیه کنیم و در اختیار آژانس مسافرتی قرار دهیم. وی کمبود هتل های مناسب را یکی از مشکلات گردشگری استان عنوان کرد و افزود: ساخت هتل در مجموعه اولویت های اصلی استان قرار دارد اما تا زمان احداث هتل هایی در استان، اساس کار را  به سمت تجهیز خانه های روستایی بویژه در روستاهای هدف گردشگری برده‌ایم و در داخل شهرها نیز از خانه های قدیمی و باستانی به عنوان اقامتگاه گردشگران استفاده خواهیم کرد. وی با اشاره به اینکه سایت الکترونیکی گردشگری مشخصی را در استان نداریم گفت: هیات رییسه اتاق کرمان موافقت کرد که با همکاری سازمان میراث فرهنگی استان سایت گردشگری مناسبی را راه‌اندازی کنیم. سیاوشی، عدم مجتمع های بین راهی را یکی از مشکلات گردشگری استان عنوان کرد و گفت: دلیل این کمبود، طولانی بودن روند اخد مجوز این مجتمع هاست که در شورای گفت و گوی استان این مسئله را برای کوتاه شدن این مدت زمان مطرح می کنیم و قصد داریم بودجه‌ای را برای دریافت یکباره مجوزهای مجتمع های بین راهی اختصاص و با کمک شرکت های مشاوره‌ای آنها را در اختیار سرمایه گذاران قرار دهیم. وی تهیه نقشه راه گردشگری، پلیس گردشگری استان و راه اندازی اندیشکده گردشگری به عنوان برنامه های مد نظر این کمیسیون اشاره کرد.

تشریح عملکرد کمیسیون قالی و صنایع دستی

در ادامه رییس کمیسیون قالی و صنایع دستی اتاق کرمان از ارتقا کارآفرینی و برگزاری دوره‌های آموزشی در این حوزه را از جمله اقدامات این کمیسیون اشاره کرد و گفت: نشست هایی با مدیران صندوق کارآفرینی امید در مورد اعطای وام های پشتیبان و خود اشتغال به بافندگان فرش برگزار کردیم. فخری الله توکلی با اشاره به راه اندازی و احیای فرش گل سرخ بیان کرد: ایجاد کارگاههای متمرکز 5 و 10 نفره و برگزاری دوره‌های آموزشی در روستاها از اقدامات انجام شده در حوزه فرش و صنایع دستی است. وی ادامه داد: در هر منطقه با توجه به تحقیقات میدانی و تقاضا برای دوره‌های بهبافی، کارگاههای متمرکز و غیر متمرکزی برگزار شده که می‌توان به راه اندازی کارگاه فرش در بی بی حیات و اشتغالزایی برای 20 نفر اشاره کرد. الله توکلی با اشاره به وجود 28 شاخه صنایع دستی در استان بیان کرد: بازدید از نمایشگاه صنایع دستی تهران، جذب سرمایه گذاران در این حوزه و تشکیل کمیته های کنترل کیفی و نظارت بر تولید و همچنین ساماندهی بسته بندی صنایع دستی از اقدامات اصلی در این کمیسیون بوده که پرداختن به صنعت فرش و صنایع دستی با توجه به بحران آب و خشکسالی های موجود در استان باید به صورت جدی تر پیگیری شود.

در ادامه، فعالان اقتصادی، مسایل، مشکلات و ژیشنهادات خود در مسیر فعالیت بخش خصوصی را در گفت و گو با اعضای هیات نمایندگان اتاق مطرح کردند. اما در پایان، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان از برگزاری انتخابات اتاق های بازرگانی کشور به صورت فدراسیونی و کنفدراسیونی در دوره های آینده خبر داد و گفت: در انتخابات اتاق های بازرگانی ایران فرد حقیقی را نخواهیم داشت و حضور تشکل ها و انجمن ها در این انتخابات پررنگ تر خواهد شد. محسن رشیدفرخی با تاکید بر اینکه باید تقویت و فعالیت جدی در تشکل ها و کمیسیون های اتاق را جدی گرفت، بیان کرد: مشاوران اتاق را جدی بگیرید زیرا امید است با پرداختن به این موضوع بسیاری از مشکلات برطرف شود. وی در ادامه به شرایط پساتحریم اشاره کرد و گفت: این شرایط تیغ دو لبه‌ای است که می تواند مفید و یا مشکل‌زا باشد که البته اتاق ایران روی این مسئله کار می کند تا بتوانیم از این شرایط به عنوان یک فرصت برای توسعه اقتصادی استفاده کنیم.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی کرمان شفاف سازی امور مالیاتی را برای از بین بردن فسادها و مشکلات ضروری دانست و بیان کرد: چرا باید برخی مجموعه ها و دانه درشت ها در کشور از پرداخت مالیات فرار کنند و تنها 500 نفر مالیات دهنده درشت داشته باشیم در حالی که این آمار با بررسی همه ابعاد، باید شش برابر این رقم باشد. وی گرفتن مالیات را حق دولت دانست و گفت: اما چرایی و چگونگی دریافت این مالیات حق مردم است و به همین دلیل قوانین مالیاتی باید روشن باشد زیرا در حال حاضر از 80 درصد قشر جامعه با درآمد متوسط و پایین و 20 درصد قشر پردرآمد جامعه مالیات گرفته می شود.

وی تاکید اتاق ایران را بر روی تولید بیشتر همه واحدهای فعال اقتصادی عنوان کرد و افزود: شاید در بیشتر موارد ما به دلیل عدم رقابت پذیری دچار مشکل و معضل هستیم. عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی کرمان در ادامه به مشکلات فرش کرمان اشاره کرد و گفت: در گذشته به دلیل مدیریت های نادرست در این صنعت، استفاده از مواد اولیه نامرغوب، عدم استفاده از تجربیات پیشکسوتان و سپردن فعالیت این رشته به دست گروهی آماتور، موجب شد فرش کرمان به وضعیت فعلی دچار شود. رشیدفرخی ادامه داد: شاید در حال حاضر بهترین فرش در چین بافته شود که ما نیز باید با حضور در نمایشگاه ها و رعایت اصول کار، جایگاه فرش کرمان را برگردانیم.