همایش چشم انداز ایران 1404 و برش های منطقهای، با حضور رییس کمیسیون علمی راهبردی چشم انداز مجمع تشخیص مصلحت نظام، استاندار کرمان و جمعی از اعضای هیات نمایندگان اتاق کرمان و فعالان اقتصادی استان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در این نشست نایب رییس اتاق کرمان با انتقاد از عدم پیگیری اسناد و برنامه های تدوین شده در برنامه پنجم، بر لزوم تغییر رویکرد تنظیم برنامه ششم برای رسیدن به اهداف سند چشم انداز بیست ساله تاکید کرد، استاندار کرمان از ترسیم چشم انداز استان در سال 1404 سخن گفت و در پایان رییس کمیسیون علمی راهبردی چشم انداز مجمع تشخیص مصلحت نظام به تشریح دستاوردها و عقب ماندگی ها در سند چشم انداز توسعه پرداخت.
نایب رییس اتاق کرمان در این همایش با تاکید بر پرداختن جدی به بهبود فضای کسب و کار در برنامه ششم توسعه گفت: در کشور ما سند، افق و برنامه تنظیم می شود اما هیچ کس پیگیر خروجی آنها نیست. سید مهدی طبیب زاده با اشاره به اینکه اجرای پنج برنامه تدوین شده گذشته به طور متوسط مطلوب نبوده است، بیان کرد: سند چشم انداز 20 ساله به نیمه رسیده و برای ادامه کار باید دید به کدام اهداف رسیدهایم و در سال های باقی مانده چه الزاماتی باید وجود داشته باشد.
وی تصریح کرد: ساعت ها وقت در دولت، مجلس و بدنه اجرایی صرف نوشتن یکسری آرمان و ایده می شود و احکام بسیاری می نویسیم که حتی تا پایان برنامه به تنظیم آیین نامه های مربوط به آنها نیز نمی رسیم. طبیب زاده تغییر رویکرد در تنظیم برنامه ششم توسعه را ضروری دانست و گفت: اگر رویکرد گذشته تکرار شود مطمئنا اتفاقی نخواهد افتاد و اگر چند حکم اساسی برای کشور تنظیم و پیگیر اجرای آنها شویم، بسیار بهتر از آن است که احکام بسیاری را در راستای توسعه کشور صادر کنیم و به اجرای آن نرسیم.
وی با تاکید بر اینکه شجاعت اجرای برنامه بسیار مهم تر از احکام برنامه است، افزود: باید از مسوولان سوال کرد آیا شجاعت در اراده و اجرا، و آمادگی اجرای تصمیمات مهم در کشور وجود دارد؟ طبیب زاده در این رابطه به ذکر مثالی پرداخت و ادامه داد: همه ما پذیرفتهایم که پرداخت یارانه نقدی به این شکل کار اشتباهی است اما چه کسی آماده انجام کار جدید و اخذ تصمیم شجاعانه برای تصحیح این اشتباه خواهد بود؟ وی با انتقاد از اجرا نشدن قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار گفت: با وجود حمایت مجلس، دولت و اتاق بازرگانی از این قانون، اجرای آن به نحو مطلوب انجام نشده و باید به این نکته مهم توجه کنیم که اگر فضای کسب و کار بهبود نیابد و شاخص های آن رشد نکند، نمی توان انتظاری برای خروج از رکود و رسیدن به توسعه داشته باشیم.
نایب رییس اتاق کرمان افزود: در سطح کلان کشور، فضای کسب و کار بدتر شده و سازمان ها قصد دارند با استفاده از راهکارهای مختلف برخی از کسری های خود را از طریق وصول مطالبات از بخش خصوصی تامین کنند که این امر به فضای کسب و کار آسیب جدی رسانده است.
طبیب زاده اظهار داشت: عقد تفاهم نامههای سرمایه گذاری در کرمان موجب خلق ثروت، منابع مالی و اشتغال شده اما سیستم بروکراسی اداری امکان بهره برداری از این فضا را نمی دهد و وقت سرمایه گذاران در این راه بسیار هدر می رود. وی در رابطه با قوانین مزاحم پیش روی توسعه افزود: قوانین و مقررات بسیار زیاد است و این قانون ها گاهی متضاد هستند و سردرگمی ایجاد می کنند. نایب رییس اتاق کرمان با اشاره به اینکه به نیروی انسانی به عنوان عنصر کلیدی در یک برنامه توجه نشده است، گفت: متاسفانه ما در کشور برای توسعه نیروی انسانی فکر و کاری نکردهایم و به همین دلیل اگر بهترین قوانین نیز تدوین شود اما افراد مجری این قوانین فکر توسعه یافته نداشته باشند، هیچ اتفاقی در کشور رخ نخواهد داد.
در ادامه استاندار کرمان با بیان اینکه فضای کسب و کار در حال حاضر نسبت به سال های 91 و 92 بهبود و آرامش یافته است، اظهار کرد: این آرامش و ثبات نشان دهنده حرکت دولت خردگرای یازدهم با عقل گرایی در حوزه اقتصادی است. علیرضا رزمحسینی به ارتقای 13 پلهای فضای کسب و کار در استان کرمان اشاره و بیان کرد: در برنامه های دوم و سوم توسعه کشور، شکوفایی و رشد اقتصادی خوبی محقق شده اما متاسفانه به اهداف تعیین شده در سند چشم انداز توسعه نرسیده ایم.
وی خاطرنشان کرد: متوسط اهداف سند چشم انداز توسعه رشد هشت درصدی بوده که تنها چهار درصد آن محقق شده و اگر بخواهیم آن را جبران کنیم باید رشد 12 درصدی داشته باشیم. استاندار کرمان به تدوین برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: در این سند استان کرمان باید به قطب معدنی ملی و فراملی و قطب کشاورزی جنوب کشور تبدیل شود و در حوزه شرکت های دانش بنیان، متالوژی و صنایع خودروسازی رشد یابد و با توجه به عبور خط گاز صلح از این استان در زمینه های صنایع شیمیایی و پتروشیمی نیز گام های اساسی بردارد.
وی با اشاره به اینکه در برنامه ششم توسعه باید موضوع انتقال آب از خارج از استان را مد نظر داشته باشیم، گفت: تلاش می کنیم که در حوزه آب شرب نیز انتقال آب از بهشت آباد تا ماه های آینده در استان کرمان آغاز شود. رزم حسینی بیان کرد: رونق بخشی تجارت الکترونیک یکی دیگر از محورهایی است که استان کرمان در برنامه ششم توسعه باید به آن دست یابد. استاندار کرمان، راه رسیدن به موفقیت در اجرای طرح های توسعهای را ایجاد نهاد اقتصادی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی و کارا در استان ها دانست و افزود: در این طرح، دولت کوچک مبتنی بر اقتصاد مقاومتی شکل می گیرد.
رییس کمیسیون علمی راهبردی چشم انداز مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در ادامه این همایش گفت: کشور اول منطقه بودن در پایان سند چشم انداز 20 ساله را از روی الزام پذیرفتیم زیرا اگر اول نباشیم نمی توانیم باقی بمانیم. علی آقامحمدی با بیان اینکه اگر در منطقه اول شویم در واقع رتبه 13 جهان را خواهیم داشت، افزود: سند چشم انداز کشور بعد از قانون اساسی مهمترین سندی است که اهداف و آرمان های نظام را برای یک دوره 20 ساله ترسیم می کند.
وی با اشاره به اینکه ایران در منطقه بسیار بی ثبات خاورمیانه و جنوب آسیا قرار دارد، تصریح کرد: این منطقه 9.5 درصد جمعیت، 9 درصد تولید ناخالص، 7.5 درصد صادرات و 6.4 درصد واردات جهان را دارد. رییس کمیسیون علمی راهبردی چشم انداز مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: توسعه توسط ملت ها و نه دولت ها صورت می گیرد و برای تحقق آن، نیاز به تغییر نوع نگاه مردم به این موضوع داریم.
وی با بیان اینکه در سند چشم انداز هدف ما تعامل و نه تقابل است البته در جایی که مقابله باشد، دفاع خواهیم کرد، ادامه داد: جلسات گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در همه جا تشکیل می شود اما در این جلسات کسی به دنبال تاسیس جدید و یا فکر نیست؛ بلکه این جلسات به بده و بستان ها محدود شده است.
آقامحمدی تغییر ذهن را برای تغییر از وضع دولتی به وضع خصوصی، ضروری دانست و گفت: همه ما از دولت معجزه می خواهیم و انتظار داریم دولت وضع را تغییر دهد، در حالی که دولت باید کنار بایستد. رییس کمیسیون علمی راهبردی چشم انداز مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: برای ایجاد تحولات بزرگ نیاز به شرکت های بزرگ داریم که در بحران ها از پای نیفتند و بتوانند سرمایه گذاری های بلند مدت را انجام دهند.
وی با انتقاد از نداشتن مجموعه های بزرگ در بخش دولتی و خصوصی بیان کرد: می توانیم چند شرکت را کنار هم بگذاریم و یک شرکت بزرگ تشکیل دهیم زیرا حرف اول را در ظرفیت های توسعه بزرگی شرکت ها می زند. آقامحمدی، لازمه شرایط فعلی و رسیدن به اهداف سند چشم انداز را ایجاد بسیج ملی دانست و گفت: بسیج ملی به معنای رشد یک بخش نیست و باید این مفهوم را در همه بخش ها نهادینه سازی کنیم.
وی با اشاره به اینکه وارد کردن مردم در اقتصاد اقدام بسیار سختی است، ادامه داد: دولت و اتاق های بازرگانی و تعاون در این زمینه مسوولیت کلیدی دارند. رییس کمیسیون علمی راهبردی چشم انداز مجمع تشخیص مصلحت نظام، در بخش دیگری با بیان اینکه باید فرهنگ سرمایه گذار تقویت شود، افزود: موانع اصلی فرهنگی و مشارکت را باید از بین ببریم.
آقامحمدی ادامه داد: ایران در زمینه نرخ رشد توسعه انسانی بعد از انقلاب تا سال گذشته بعد از کره جنوبی رتبه دوم جهان را داشت اما علم را تبدیل به ثروت نکردیم که این ضعف ماست. آقامحمدی با اشاره به اینکه در حوزه نظامی و امنیتی در منطقه به عنوان یک قدرت هستیم و با اقتدار حرف می زنیم، اما باید اتاق بازرگانی ما نیز راه بیفتد، تصریح کرد: دولت توان کمک به بخش خصوصی را ندارد و در این زمینه ابتدا باید افراد شجاع مانند سرمایه گذاران راه بیفتند.
آقامحمدی، با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی برای جبران عقب ماندگی ها آمد، گفت: در اقتصاد مقاومتی و اصل 44 قانون اساسی نکته کلیدی این است که عامل توسعه مردم هستند و دولت تسهیل گر توسعه است. وی خاطرنشان کرد: پیاده سازی اصلاحات حوزه اقتصاد و جبران عقب ماندگی های دهه اول چشم انداز و دستیابی به رشد اقتصادی شتابان، پایدار و اشتغالزا حیاتی و از اهداف ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است.
رییس کمیسیون علمی راهبردی چشم انداز مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه دستیابی به رشد اقتصادی شتابان مستلزم تغییر نگرش به استراتژی صنعتی کشور و نقش مناطق در تحقق این استراتژی است، افزود: ایران در حال حاضر جزء 20 کشور بزرگ اقتصادی دنیاست.