رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: پیشنهاد کردهایم سازمان میراث فرهنگی با آموزش و پرورش تفاهم کرده و در کتابهای دانشآموزان درسی را پیرامون اهمیت صنعت توریسم و حضور گردشگر، نحوه برخورد با آن و … قرار دهند.
“مهدی سیاوشی” در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه کویر، در رابطه با مقدمات راهاندازی انجمن اکوتوریسم استان اظهار کرد: باتوجه به اینکه استان کرمان در زمینه اکوتوریسم جایگاه خوبی در کشور دارد و میتواند در جذب گردشگر خیلی موثر باشد از این رو از دکتر”شعاعی” یکی از اعضای انجمن اکوتوریسم ایران دعوت و نشستی با حضور وی برگزار کردیم.
وی افزود: در این نشست قرار شد فرمی را به همه کسانی که در زمینه اکوتوریسم کار میکنند تحویل دهیم تا ثبتنام افراد انجام شود که تاکنون 30 فرم پر شده است و بعد از تکمیل تمامی اعضای، جلسه مجددی گذاشته و هیات امنا را تعیین خواهیم کرد بنابراین بزودی انجمن راهاندازی میشود که در جهت ارتقا بخش گردشگری استان بسیار موثر میباشد.
سیاوشی بیان کرد: یکی از وظایف کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی، تشکیل و تقویت انجمنهای خصوصی است و از آنجا که قاعدتا یکسری مسائل مشترک در هر رشتهای وجود دارد با راهاندازی انجمن اکوتوریسم استان نیز موارد مشترک با سایر رشتهها بررسی و راهکارهای مناسبی پیدا خواهیم کرد.
حفظ محیط زیست یکی از اصول اکوتوریسم
وی تصریح کرد: در مقوله اکوتوریسم یکی از مشکلات این است که اغلب فکر میکنند کسی که وارد این حوزه میشود به محیط زیست آسیب خواهد رساند در حالیکه برعکس یکی از کارهای انجمن اکوتوریسم ارائه آموزشهای مرتبط و مناسب است و برای مردم تفهیم خواهد کرد که یکی از اصول اکوتوریسم حفظ محیط زیست و تقویت جوامع محلی میباشد.
رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: در کنار اقدامات گفته شده، توسط انجمن اکوتوریسم تبلیغات موثر در سطح کشور انجام و تورها ساماندهی خواهند شد تا از مواهب استان بهتر و بیشتر استفاده و حراست شود.
سیاوشی افزود: در همین راستا کمپ شهداد در هفته جاری توسط ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان به بخش خصوصی واگذار خواهد شد تا در فاصله کوتاهی راهاندازی شود و باتوجه به اینکه روابط ایران با دنیا رو به تعامل است پیشبینی میکنیم تعداد زیادی گردشگر برای بازدید از کویر ایران و کرمان وارد استان شوند چراکه زیباترین بخش کویر در استان ما قرار دارد.
وی اظهار کرد: همچنین جهت توسعه گردشگری در استان، استفاده از خانههای روستایی اطراف کمپ بسیار موثر خواهد بود.
رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان یادآور شد: در شش ماهه نخست سال جاری نزدیک 17 هزار نفر گردشگر خارجی از استان بازدید کردهاند و عمدتا بازدید از کرمان ارگ راین و بم و میمند بیشترین هدف آنها بوده است ضمن اینکه از هم اکنون هوای کویر مساعد میشود از این رو پیشبینی میشود بخش عظیمی از گردشگران بازدید از کویر را در برنامههای خود قرار دهند..
سیاوشی تصریح کرد: در اسناد برنامه ششم توسعه افزایش پنج برابری تعداد گردشگران علاقمند به ایرانگردی پیشبینی شده است ضمن اینکه ما معتقدیم تعداد گردشگران کنونی در شان و جایگاه کرمان نیست و حتما باید افزایش یابد بنابراین تا پایان برنامه باید به یک میلیون گردشگر در استان برسیم.
وی ادامه داد: امیدوارم باتوجه به علاقه و پیگیری استاندار کرمان، ادارهکل میراث فرهنگی و کمیسیون گردشگری اتاق رقمی بیش از یک میلیون نفر را شاهد باشیم.
راه اندازی سایت گردشگری استان کرمان
رییس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی استان کرمان همچنین به سایت گردشگری استان اشاره و بیان کرد: امروز اغلب گردشگران انتخاب محل، هتل، شهر و … را از طریق اینترنت، سایتها و شبکههای مجازی انجام میدهند و علیرغم اینکه در استان کرمان سایتهای متعددی در این زمینه وجود دارد اما هیچ کدام کامل و جامع نیست و همه اطلاعات استان را که بتواند پاسخگوی گردشگر داخلی و خارجی باشد در خود جای ندادهاند.
سیاوشی در ادامه افزود: ما این مساله را در هیات ریسه اتاق بازرگانی کرمان مطرح کردیم و پذیرفته شد که باتوجه به ضرورت این کار در زمینه گردشگری، سایت جامع استان ایجاد شود که هزینه راهاندازی آن را اتاق تامین خواهد کرد اما خواهش کردیم مدیریت این سایت را میراث فرهنگی بر عهده بگیرد.
رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان سپس به تدوین نقشه راه گردشگری استان هم اشاره کرد و گفت: البته این مساله نیز قبلا در اتاق بازرگانی مطرح شده و مرکز تحقیقات اتاق پذیرفته بود که این نقشه را تهیه کند اما در حال حاضر میراث فرهنگی با همکاری جهاد دانشگاهی و استانداری در حال انجام این کار میباشند و قرار شد هرچه اطلاعات و مطالعات نیز ما انجام دادهایم در اختیار میراث فرهنگی قرار دهیم.
وی یادآور شد: در اتاق بازرگانی استان سعی کردهایم با مشورت نخبگان بخش گردشگری، اولویتهای گردشگری استان و همه آنچه که در ارتباط با گردشگری وجود دارد را در قالب یک طرح آماده کرده و در اختیار میراث فرهنگی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قرار دهیم.
سیاوشی با اشاره به اولویتهای گردشگری استان اظهار کرد: یکی از این اولویتها وجود مکانهای اقامتی است، چراکه متاسفانه دراستان به اندازه کافی و مناسب هتل وجود ندارد و باتوجه به اینکه حداقل سه تا چهار سال زمان برای تکمیل یک هتل نیاز است از این رو نخستین اولویت را به تجهیز خانههای بومی اختصاص داهایم.
آمادهسازی 50 خانه روستایی جهت پذیرش گردشگران در استان
رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان ادامه داد: خانههای روستایی و بومی با مقداری تسهیلات جهت پذیرایی از گردشگران آمادهسازی خواهند شد بطوریکه از طریق صندوق کارآفرینی امید تسهیلاتی با بهره چهار درصد به صاحبان خانهها داده میشود و تاکنون 50 خانه در سراسر استان این کار را شروع کردهاند.
سیاوشی افزود: اولویت بعدی ما توجه به زیرساختهای مناطق گردشگری است به طور مثال در شهداد بحث راه باید اولویت راهسازی استان باشد، همچنین تامین اینترنت، برق و … نیز بایستی در دستور کار قرار گیرد.
وی همچنین به مشکلات سد راه توسعه گردشگری استان اشاره و تاکید کرد: یکی از مشکلات این است که استان کرمان به مدت 10 سال در لیست سیاه گردشگری دنیا قرار داشت و هرچند که با تلاشهای زیادی از سوی وزارت خارجه، از این لیست خارج شده است اما هنوز هم برای برخی کشورها این شرایط وجود دارد.
سیاوشی گفت: قرار داشتن کرمان در انتهای مسیر گردشگری نیز از دیگر مشکلات محسوب میشود یعنی وقتی گردشگری به کرمان آمد به دلیل اینکه بعد از آن مقصدی برای گردشگری تعریف نشده است باز هم باید مسیری که آمده است را برگردد و این امر دشوار است بنابراین برای رفع این مشکل باید پروازهای مناسبی پیشبینی شود.
رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان افزود: به علاوه به دلیل وسعت زیاد استان کرمان، گردشگران بایستی حداقل سه روز در کرمان بمانند تا بتوانند بم، راین، ماهان و … را بازدید کنند که طی این مسیرها طولانی و گاهی خستهکننده است.
وی سپس تصریح کرد: خانه قدیمی زیادی در شهر کرمان وجود دارد که خیلیها ترغیب میشوند این مکانها را تعمیر، تجهیز و جهت رستوران و اقامتگاه استفاده کنند اما این خانهها در تملک میراث فرهنگی است و میراث هم تنها یکسال اجازه واگذاری میدهد که این امر برای سرمایهگذاران به صرفه نیست.
سیاوشی ادامه داد: مشکل بعدی هم این است که برخی از خانهها و اماکن قدیمی شهر نیز در اختیار سازمان احیا میراث فرهنگی است و کارشناسان این سازمان نیز برای تعیین قیمتها از تهران میآیند درحالیکه با قیمت استانها آشنا نیستند، از این رو ما این مساله را در تهران مطرح و تاکید کردیم که باید نخست مدت واگذاری خانهها بیشتر شده و سپس کارشناسیها به استان واگذار شود.
لزوم وارد کردن گردشگر توسط آژانسهای مسافرتی
وی در ادامه با انتقاد از بخشی خصوصی گفت: دفاتر گردشگری عمدتا به جای اینکه گردشکر به کرمان وارد کنند عموما گردشگر را از استان به نقاط مختلف دنیا صادر میکنند بنابراین مقرر شده است میراث فرهنگی برای آژانسهایی که به استان گردشگر وارد کنند ارزیابی بگذارد و تشویقهایی در نظر گیرد.
سیاوشی افزود: همچنین در اتاق بازرگانی کرمان نیز جلسات مرتبی با مجامع خصوصی از جمله 60 آژانس، مراکز گردشگری، رستورانهای بینراهی و تورلیدرهای استان برگزار و پیرامون وضعیت گردشگری استان صحبت شده، ضمن اینکه قرار است تا پایان مهرماه شورای گفت و گوی دولت با بخش خصوصی به ریاست استاندار برگزار و مشکلات بخش گردشگری و خصوصی جمع بندی، مطرح و راهکارهایی معرفی شود.
رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان تاکید کرد: برای موفقیت بخش گردشگری چند عامل نیاز است؛ نخست عزم ملی در سیستم اداری که خوشبختانه اکنون این مقوله وجود دارد و مقام معظم رهبری نیز در چند بازدید از استان تاکید کردهاند که باید گردشگری محور توسعه استانها باشد.
وی ادامه داد: از نکات مورد اهمیت دیگر در بروز موفقیت بخش گردشگری، توجه به زیرساختهای گردشگری در کشور و تاثیر و اهمیت آموزش به مردم میباشد.
درسی پیرامون اهمیت توریسم در کتابهای دانشآموزان گنجانده شود
سیاوشی در ادامه یادآور شد: پیشنهاد کردهایم سازمان میراث فرهنگی با آموزش و پرورش تفاهم کرده و در کتابهای دانشآموزان درسی را پیرامون اهمیت حضور گردشگر، نحوه برخورد با آن و … تبیین کنند تا از این طریق مردم آموزش ببینند و با فواید حضور توریست از جمله افزایش اشتغال، توزیع درآمد در سطح جامعه و تبادل فرهنگ بین کشورها آشنا شوند.
وی افزود: همچنین در سفر اخیر معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به استان کرمان صحبت و مقرر شد نشستی برگزار و استان به عنوان پایلوت، گنجاندن درس گردشگری در مدارس را انجام دهد و سپس این طرح به سراسر کشور تعمیم داده شود.
رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: به اعتقاد من در خیلی از بخشهای گردشگری باید یکسری تفویض اختیارات به استانها داده شود مثلا کسی که قصد دارد در زمینه گردشگری تسهیلات دریافت کند ابتدا باید به صندوق امید و سپس به میراث فرهنگی مراجعه کند و بعد از آن راهی تهران شود که همین روند ممکن است شش ماه طول بکشد، در صورتیکه سقف تسیهلات تا 100 میلیون تومان و رسیدگی به این امر در خود استان امکان پذیر است و دیگر نیازی به صرف این همه زمان نیست.
سیاوشی در پایان گفت و گوی خود با ایسنا خاطرنشان کرد: یکی از برنامههای ما در اتاق بازرگانی ارائه کلاسهای آموزشی برای تاکسیها، آژانسها و همه فعالان حوزه گردشگری است تا با این روشها اقدامات بهتر و مناسبتری جهت توسعه گردشگری استان انجام شود.