EN

عضو هیات رییسه اتاق کرمان: زمان بازنگری در کشاورزی کرمان فرا رسیده است

عضو هیات رییسه اتاق کرمان گفت: با توجه به بحران آب، اکنون زمان آن فرا رسیده که در بخش کشاورزی مناطق خشک و کویری از جمله استان کرمان بازنگری و تفکر جدید اتفاق بیفتد.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، محسن رشیدفرخی در نشست اعضای کمیسیون کشاورزی و آب اتاق کرمان با بیان اینکه بیش از 93 درصد آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود، افزود: از این‌رو باید تلاش کرد تا صرفه‌جویی لازم در این بخش صورت گیرد که مهمترین راهکار برای رسیدن به این مهم، بحث تغییر الگوی کشت است و نباید اجازه بدهیم هر محصولی کشت شود. وی با بیان اینکه در کشاورزی تاکید ما بر مصرف صحیح آب است و نه تعطیلی کامل کشاورزی، ادامه داد: تاکنون 88 میلیارد دلار برای تولید پسته صادراتی آب مصرف کرده‌ایم در حالی که این محصول فقط 27 میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته است. رشید فرخی، خاطرنشان کرد: اتاق در واقع مشاور سه قوه است و انتظار دارد این مشاوره ها مد نظر همه مسوولان قرار گیرد.

عضو هیات رییسه اتاق کرمان با اشاره به کاهش کشت هندوانه در بسیاری از نقاط استان، بیان کرد: طرح پایلوت الگوی کشت به ویژه در جنوب استان باید اتفاق بیفتد. رشیدفرخی تصریح کرد: بهتر است منطقه‌ای را در کرمان به عنوان پایلوت مشخص و اجرای طرح بازار آب را در آنجا آغاز کنیم تا کشاورز در صورت عدم توجیه اقتصادی، اقدام به کشت برخی محصولات نکند. وی با اشاره به اینکه ادامه کشت غرقابی به صلاح کشور نیست، افزود: باید از کشت‌های قدیمی فاصله بگیریم و از شیوه‌های آبیاری‌ نوین بیشتر استفاده کنیم تا با انجام 10 تا 12 درصد صرفه‌جویی بتوانیم تراز منفی یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب آب را جبران کنیم.

وی با تاکید بر کاهش بروکراسی اداری و واگذاری بیشتر امور به بخش خصوصی گفت: دولت تدبیر و امید به این نتیجه رسیده که بخشی از کارها را برون سپاری و به بخش خصوصی واگذار کند. عضو هیات رییسه اتاق کرمان تعدد مراجع تصمیم گیری را یکی دیگر از مشکلات بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: به همین دلیل در اجرای سیاست ها موفق نبودیم، البته حل این مشکل در برنامه ششم توسعه در نظر گرفته شده است. وی در ادامه به تعامل و همراهی بین سازمان جهاد کشاورزی و بخش خصوصی استان اشاره کرد و گفت: در زمینه صدور گواهینامه قرنطینه برای صادرات پسته، از اتاق کرمان درخواست شده که راهکاری ارایه دهد تا ضمن جلوگیری از موازی کاری، تنها یک مورد نمونه‌برداری مطابق با استانداردهای لازم برای صدور گواهینامه گرفته شود.

در ادامه، رییس کمیسیون کشاورزی و آب اتاق کرمان، با بیان اینکه در مصرف آب و منابع مالی به خط قرمز رسیده‌ایم، گفت: آمار تولید یک محصول کشاورزی مانند پسته، در واحد سطح نسبت به میزان مصرف آب یکسان، متفاوت است که همین موضوع درآمدها را کاهش و برداشت آب را افزایش داده است. حسین نجف‌آبادی‌پور افزود: برداشت محصول پسته هر روز کمتر می شود اما دریافت مجوزها برای فرآوری پسته هر روز در حال افزایش است که فعالان این بخش از این موضوع گلایه دارند. وی در رابطه با تولید خوراک دام نیز به دریافت پروانه ساخت برای واحدهای مختلف اشاره و بیان کرد: دریافت این پروانه برای برخی از واحدها، گاهی بیش از یک سال طول می کشد در حالی که برخی بدون پروانه ساخت در حال فعالیت هستند و این مسئله موجب ورشکستگی واحدها می شود.

در ادامه رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: تولید و امنیت مواد غذایی از وظایف این سازمان محسوب می شود که اولویت اول مصرف آب برای بخش کشاورزی، تولید محصولات استراتژیک مانند گندم، برنج و… است. عباس سعیدی، اجرای کامل استفاده از شیوه‌های آبیاری نوین به ویژه تحت فشار را نیازمند فرهنگ سازی به ویژه در بین خرده مالکان دانست و افزود: استان کرمان در سال گذشته در زمینه جذب اعتبار برای اجرای آبیاری تحت فشار، رتبه اول کشور را به خود اختصاص داد. وی عدم ورود دانش به مزرعه را باعث به وجود آمدن آمار متفاوت مصرف آب و میزان برداشت محصول عنوان کرد و افزود: در زمینه اعطای مجوز برای واحدهای تولید خوراک دام، بازنگری هایی انجام شده و برای اعطای مجوزها، تشکیلات جدید تعریف خواهیم کرد.

در ادامه این نشست، امید فدایی، مدیرعامل شرکت نمایشگاه های بین المللی جنوب شرق از برگزاری هفتمین نمایشگاه تخصصی کشاورزی، دام، طیور و سیستم های نوین آبیاری از 24 تا 27 آذرماه سال جاری در محل سایت نمایشگاه‌های کرمان خبر داد و گفت: این نمایشگاه با حضور شرکت های توانمند، در سطح ملی برگزار می شود و تاکنون 30 شرکت از استان هایی مانند تبریز، اصفهان، خراسان رضوی و یزد برای حضور در این نمایشگاه اعلام آمادگی کرده‌اند.

در این نشست راهکارهایی برای برگزاری هر چه بهتر و موثرتر این نمایشگاه مطرح شد که می توان به تبلیغات و اطلاع رسانی ویژه، تشکیل پنل‌های تخصصی و کارگاه‌های آموزشی، برگزاری تورهای بازدید نمایشگاهی با کمک تشکل های بخش خصوصی اشاره کرد.