جمعی از فعالان صنف آجیل و خشکبار تبریز در سفر به استان کرمان و بازدید از شهرستان های رفسنجان، کرمان و سیرجان با شرایط تولید، صادرات و فرآوری محصول پسته در این استان آشنا و در نشست با اعضای انجمن پسته ایران بر همکاری این دو تشکل تاکید کردند.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، نایب رییس انجمن پسته ایران در نشست اعضای این انجمن با فعالان صنف آجیل و خشکبار تبریز به بیان سابقه کاشت پسته در جهان و ایران پرداخت و گفت: بر اساس اسناد موجود، پسته ایران حداقل از دوران صفویه صادر شده و بعد به صورت جدی به سمت اقتصاد جهانی رفته است. سید مهدی ابطحی، زمان به ثمر رسیدن یک درخت پسته از لحظه کاشت نهال تا برداشت محصول را، حدود هشت تا 10 سال عنوان کرد و افزود: در شرایطی که تولید پسته با مشکل کم آبی روبروست، در سال های اخیر از 400 هزار هکتار سطح زیر کشت این محصول در کشور، سالانه 200 هزار تن پسته برداشت شده است.
وی با بیان اینکه در تجارت جهانی هنوز پسته ایران رتبه اول دنیا را داراست، ادامه داد: با توجه به مصرف زیاد پسته در داخل آمریکا، در حال حاضر ایران بیشترین پسته را به بازار جهانی عرضه می کند. ابطحی، تصریح کرد: بعد از پیروزی انقلاب تا سال 1376 عمده صادرات سالانه ما معادل 90 هزار تن به کشورهای اروپایی بود که بعدها با وجود مشکلاتی مانند تحریم و مطرح شدن برخی آلودگی ها در پسته، صادرات ما به کشورهای خاور دور انجام گرفت.
نایب رییس انجمن پسته ایران افزود: در حال حاضر 35 تا 40 درصد صادرات پسته ایران به کشورهای خاور دور انجام می گیرد و 20 درصد پسته تولیدی هر سال در کشور مصرف می شود. وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر تقاضا برای خرید پسته وجود دارد، اظهار داشت: انجمن پسته ایران حدود 10 سال پیش و با حضور فعالان تولید، صادرات و فرآوری پسته تشکیل شده است. ابطحی، در ادامه با تاکید بر اینکه انجمن پسته ایران در سال های گذشته از ظرفیت فعالان آجیل و خشکبار تبریز استفاده نکرده است، گفت: باید این افراد را برای عضویت در انجمن پسته ترغیب کرد زیرا فرآوری پسته نیز مانند صادرات آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
در ادامه این نشست عامل توسعه خوشه آجیل و خشکبار تبریز با اشاره به اینکه تبریز قطب آجیل کشور است، گفت: در این شهر 244 واحد فعال عرضه کننده آجیل و خشکبار به صورت سنتی و صنعتی و با بسته بندی هایی استاندارد، به تمام نقاط کشور خدمت رسانی می کنند. قاسمی افزود: تعداد زیادی از 190 نفر عضو اتحادیه صادرکنندگان مواد غذایی تبریز، در صادرات پسته و کشمش به کشورهای اتحادیه اروپا، حوزه خلیج فارس، ترکیه، هند و پاکستان فعال هستند. وی ادامه داد: با وجود اینکه در استان آذربایجان شرقی حتی یک نخل هم وجود ندارد اما این استان دومین صادرکننده خرمای کشور است و در حالی که در تولید پسته هنوز قدم های اول را برداشته، جزء سه استان اول صادرکننده این محصول محسوب می شود.
در ادامه این نشست عضو انجمن پسته ایران، با اشاره به شرایط مساعد پیش آمده برای ورود کالاهای ایرانی به روسیه گفت: بهتر است با تشکیل یک هلدینگ در این زمینه فعالیت و با شناسایی سلایق مردم این کشور، محصولات مختلف مانند پسته را به صورت بسته بندی مناسب، با کیفیت خوب و مشخص به روسیه ارسال کرد. سبزی به ذکر چند نکته مهم در مورد تجارت با روسیه پرداخت و گفت: آشنایی با قوانین کشور روسیه و استفاده از یک وکیل قانونی، وفا به عهد در زمینه تحویل کالا به روس ها و همچنین در نظر گرفتن نرخ مالیات بر درآمد شخصی، از جمله موارد مهمی است که باید به آن توجه داشت. وی، با توجه به کاهش قیمت پول روسیه، پیشنهاد انعقاد قرارداد تجار با روس ها را بر مبنای دلار مطرح کرد و ادامه داد: تبریزی ها آشنایی و رابطه خوبی با برخی تجار روسی دارند که کرمانی ها می توانند از این فرصت برای صادرات محصولات خود استفاده کنند.