در سیزدهمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان که با حضور رییس اتاق ایران، معاون وزیر اقتصاد، قائم مقام صندوق توسعه ملی، استاندار کرمان و نمایندگان بانک مرکزی همراه بود، شیوه های تامین منابع مالی 197 پروژه تعریف شده استان کرمان به میزان 35 میلیارد دلار، بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در ابتدای این نشست رییس اتاق ایران، با اشاره به حضور قابل توجه هیات های تجاری به کشور، گفت: با ظرفیت ها و امکانات موجود در شرایط کنونی این مهم بهترین فرصت برای توسعه کشور و استان است. محسن جلال پور افزود: امروز با قرار گرفتن در یک شرایط استثنایی و مناسب، روزانه شاهد حضور دو یا سه هیات خارجی برای سرمایه گذاری و انجام کار در ایران هستیم به طوری که در هفته جاری میزبان 11 هیات در اتاق ایران و مجموعه کشور بودیم.
وی ادامه داد: همچنین هیات های تخصصی ایرانی به آلمان، عراق و بلژیک اعزام شده اند تا مذاکرات لازم را در راستای برنامه و هدف مشخص شده انجام دهند. جلال پور در ادامه به دستور جلسه یازدهمین نشست شورای گفت و گو پرداخت و با اشاره به اینکه تامین منابع مالی کشور طی دهه های گذشته از طریق درآمد نفت صورت گرفته، گفت: تغییر پارادایم به معنی برگشت از مسیر غلط گذشته و حرکت در مسیر صحیح، به گونه ای که بودجه کشور و استان بر اساس توان مردم و بخش خصوصی بنا نهاده شود، کار بسیار سخت و دشواری است. رییس اتاق کرمان با بیان اینکه استاندار کرمان در ابتدای مسوولیت خود، اولویت کار استان را مسایل اقتصادی عنوان کرد، افزود: با همت جدی و همگرایی لازم برای توسعه استان، پروژه ها و تفاهم نامه هایی در حوزه های صنعت، معدن، گردشگری و حتی رفاه شهری، تعریف و امضا شد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر 197 پروژه استان کرمان که بین صفر تا 90 درصد عملیات اجرایی داشتهاند احصا و طرح توجیهی آنها نیز ارایه شده است که برای تکمیل آنها به 35 میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم. جلال پور، خاطرنشان کرد: صندوق توسعه ملی تا کنون از پروژه های استان حمایت کرده و انتظار ما این است که در آینده نیز همین پشتیبانی و پیگیری های لازم انجام شود. وی افزود: همچنین ارتباط با سازمان سرمایه گذاری باید تقویت شود زیرا امروز رییس این سازمان در جریان پروژه های استان کرمان و نظم و برنامه ریزی آنها قرار گرفت و امیدواریم از این پس نگاه متفاوتی به کرمان داشته باشند. جلال پور در ادامه با اشاره به اینکه بانک های ما طی سال های گذشته از بانک های دنیا عقب ماندهاند، گفت: باید به این بانک ها برای به روز شدن و رسیدن به سطح مطلوب فرصت داد و کمک کرد.
در ادامه معاون وزیر اقتصاد و رییس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران، ضمن قدرانی از دغدغه ها و تلاش های استاندار و رییس اتاق کرمان برای توسعه این استان عنوان کرد: باید سرمایه گذاری خارجی و داخلی با هم مورد توجه قرار گیرد و اگر به سرمایه گذار داخلی توجه نشود، سرمایه گذار خارجی هم نمی آید. محمد خزاعی با تاکید بر اینکه فرش قرمز باید در ابتدا زیر پای سرمایه گذار داخلی پهن شود، افزود: سرمایه گذاران داخلی تشکیلاتی را برای رساندن حرف خود به گوش مسوولان و یا گرفتن حمایتهای لازم، ندارند و به همین دلیل ایجاد خانه سرمایه گذار در کشور را پیشنهاد دادیم. وی ادامه داد: این خانه نباید دولتی باشد بلکه باید توسط سرمایه گذاران سرشناس کشور تشکیل و با مساعدت اتاق ایران، مشکلات سرمایه گذاران بررسی و از آنها حمایت شود.
خزاعی به 35 میلیارد دلار فاینانس خارجی برای تامین پروژه های استان کرمان اشاره کرد و گفت: اگر چه نقشه راه تامین منابع مالی پروژه ها در استان تهیه شده اما این رقم، بسیار زیاد است و با توجه به وضعیت بازارهای اقتصادی دنیا، نیاز به جهاد اقتصادی برای جذب این میزان منابع مالی است. وی بر تفکیک پروژه ها بر اساس فاینانس و سرمایه گذاری تاکید کرد و افزود: واحد ویژهای در سازمان سرمایه گذاری ایجاد می شود تا به جز سرمایه گذاری خارجی، مطالبات را در حوزه فاینانس دسته بندی کند. معاون وزیر اقتصاد و رییس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران ادامه داد: انجام سرمایه گذاری های داخلی در بیش از 95 درصد موارد به جای سرمایه گذاری خارجی امکانپذیر است. خزاعی از هماهنگی و همکاری ایجاد شده بین بخش دولتی و اتاق بازرگانی تقدیر کرد و افزود: معتقدیم هر کار توسعهای و اقتصادی بدون کمک بخش خصوصی پیش نخواهد رفت. وی با بیان اینکه کمیته راهبری تامین منابع مالی خارجی برای تشخیص و ارزیابی فاینانس مورد نیاز در کشور ایجاد می شود، عنوان کرد: طی مذاکره با بانک ها و کشورهای خارجی ظرفیت 50 میلیارد دلار فاینانس ایجاد شده و آماده معرفی پروژه های مختلف برای تامین مالی است.
در ادامه این نشست قائم مقام صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه بخش خصوصی باید برای پیگیری و تایید پروژه ها، بانک ها را ترغیب کنند، افزود: بخش خصوصی باید در زمینه رفع مشکلات بانک ها از جمله به روز نبودن بانک ها از نظر منابع انسانی، نرم افزاری و برخی سیستم ها، کمک کند. سیدمحمد قاسمحسینی با بیان اینکه در حال حاضر روال کار در صندوق توسعه ملی روان تر و ساده تر شده است، گفت: اولویت ما در تامین منابع مالی مربوط به طرح هایی مانند انتقال آب است زیرا با اجرای این طرح اقتصاد و رفاه مردم رشد می کند و اقتدار صندوق نیز به همین مسئله وابسته است.
وی با بیان اینکه در صندوق توسعه ملی، توجیه فنی، مالی، اقتصادی و همچنین اهلیت متقاضی برای پروژه ها در نظر گرفته می شود، اظهار داشت: برخی استان ها مانند کرمان با ارایه پروژه های مناسب و ارتباطات خارجی، توانسته اند طرح هایی مورد تایید بانک تعریف کنند. وی از اختصاص 700 میلیارد تومان اعتبار با نرخ 14 درصد برای بخش گردشگری در سال جاری خبر داد و گفت: استفاده از این منابع باید در استان کرمان مورد توجه ویژه قرار گیرد. قائم مقام صندوق توسعه ملی با بیان اینکه در بخش توسعه صادرات کالا و خدمات، در سال جاری 70 درصد سرمایه درگردش به صادرات محصولات صنعتی و کشاورزی اختصاص یافته است، بیان کرد: در سال جاری پنج هزار میلیارد تومان تسهیلات ریالی نیز توسط این صندوق پرداخت شده است.
در ادامه این نشست استاندار کرمان با بیان اینکه در دولت یازدهم زمینه برای توسعه سرمایه گذاری بخش خصوصی فراهم شده است، افزود: استان کرمان در جذب اعتبارات از صندوق توسعه ملی جایگاه خوبی دارد. علیرضا رزم حسینی به احیای شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در دولت یازدهم در استان کرمان اشاره کرد و گفت: 90 درصد وقت خود را صرف توسعه اقتصادی استان قرار داده زیرا تنها راه نجات کشور توسعه اقتصادی است.
وی با اشاره به اینکه دو اقدام در کرمان آغاز شده است، تصریح کرد: 500 واحد صنعتی نیمه فعال و راکد در استان کرمان شناسایی شده که نشست هایی را برای رفع مشکل و جان گرفتن دوباره آنها برگزار می کنیم. استاندار کرمان ادامه داد: استان کرمان ظرفیت اقتصادی خوبی دارد اما باید با مدیریت خوب، این ظرفیت را به فعلیت رساند و خوشبختانه فصل نویی به صورت کاربردی در مسیر توسعه یافتگی به وجود آمده است. رزم حسینی به ارتقای جایگاه کسب و کار استان اشاره کرد و گفت: فضای کرمان به دور از مسائل سیاسی، با تفکر توسعه استان همراه است و همه فعالان سیاسی نیز برای پیشرفت و توسعه استان تلاش و همراهی می کنند.
در ادامه این نشست مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری کرمان گفت: برای اجرای 197 طرح توسعه ای در استان کرمان به 35 میلیارد دلار فاینانس نیاز است. رضا سنجری افزود: به منظور اجرای این طرح ها تاکنون چهار هزار و 239 میلیارد تومان سرمایه گذاری شده که با اجرای این طرح ها 47 هزار اشتغال در استان کرمان ایجاد می شود.
وی ادامه داد: در مجموع اجرای 324 طرح اقتصادی با 20 هزار میلیارد تومان در استان کرمان برنامه ریزی شده که از این تعداد 274 طرح با شش هزار و 600 میلیارد تومان سرمایه گذاری به بهره برداری رسیده است. مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری کرمان اظهار کرد: با اجرای این طرح ها برای هشت هزار و 400 نفر اشتغال ایجاد می شود. سنجری اظهار کرد: در شهرها و مرکز استان 9 طرح عمران شهری با 473 میلیارد تومان سرمایه گذاری اجرایی شده، 14 طرح بزرگ نیز در استان کرمان در دست مطالعه قرار دارد که برای اجرای آنها به 26 میلیارد و 560 میلیون ریال اعتبار نیاز است.
گفتنی است، مقرر شد در همین رابطه کمیتهای با حضور نمایندگان وزارت اقتصاد، صندوق توسعه ملی، استانداری و اتاق تشکیل تا ضمن تفکیک پروژه ها، نظرات کارشناسی و شیوههای ممکن برای تامین منابع مالی را ارایه دهد.