در نشست بررسی مشکلات بخشهای صنایع دستی و گردشگری شهرستان سیرجان که با حضور برخی از اعضای هیات نمایندگان اتاق کرمان و معاون فرمانداری ویژه این شهرستان برگزار شد، فعال شدن انجمن فرش سیرجان مورد تاکید قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، رییس کمیسیون قالی و صنایع دستی اتاق کرمان در این نشست با بیان اینکه سیرجان خاستگاه گلیم شیرکیپیچ است، گفت: باید برای این گلیم در بحث توسعه بازارهای خارجی و حضور در نمایشگاههای بین المللی فعالتر و بهتر عمل کرد. فخری اللهتوکلی، با اشاره به اینکه در برندسازی گلیم سیرجان کوتاهی هایی صورت گرفته، بیان کرد: همیشه نگرانی ما این بوده که گلیم سیرجان از شیراز به ترکیه صادر و از آنجا با برندهای ترکیه، به کشورهای اروپایی ارسال می شود.
وی ادامه داد: فرش های دستباف سیرجان از نوع “ایل افشار” و ” گل سرخی” هنوز در نمایشگاه های داخل کشور متقاضی دارند که با توجه به بافندگان فعال و ایجاد اشتغال پایدار و ارزان، باید در این زمینه نیز فعال بود و این نوع فرش ها را احیا کرد. الله توکلی اظهار داشت: چهار انجمن محلی فرش در استان تشکیل شده اما در بین آنها انجمن فرش سیرجان فعال نبود که در صورت فعال شدن آن می توان کنسرسیوم صادرات فرش را در اتاق کرمان تشکیل داد. وی راه اندازی شبکه اطلاع رسانی صنایع دستی، ایجاد کتابخانه تخصصی و انتشار ماهنامه ویژه فرش را از اقدامات کمیسیون قالی و صنایع دستی اتاق کرمان عنوان کرد و افزود: در دوره هشتم فعالیت هیات نمایندگان اتاق در نظر داریم استان کرمان را به عنوان پایلوت برگزاری نمایشگاه در خارج از کشور معرفی کنیم. وی با اشاره به پیوند نزدیک صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: رضایت گردشگران می تواند با عرضه صنایع دستی محقق شود.
رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق کرمان نیز در ادامه این نشست، وضعیت فعلی حاکم بر صنعت گردشگری کشور و استان را مناسب دانست و گفت: در حال حاضر گردشگری در استان کرمان، جنوب شرق و برخی نقاط دیگر کشور، محور توسعه قرار گرفته است و همه برای رونق گردشگری استان آماده هستند. مهدی سیاوشی، خاطرنشان کرد: در تاکیدات رهبری و همچنین در برنامه ششم توسعه بر افزایش حضور گردشگر خارجی در ایران تاکید شده که باید برای حضور این گردشگران زیرساخت های مورد نیاز فراهم شود.
وی با بیان اینکه پس از لغو تحریم ها تاکنون، تنها صنعتی که توانسته رشد یابد صنعت گردشگری است، افزود: در استان کرمان در بخش زیرساختها با مشکلاتی مانند نداشتن هتل مناسب و عدم ارایه خدمات گرشگردی مناسب از سوی آژانس ها و دفاتر خدمات گردشگری روبرو هستیم که برای رفع مشکلات این حوزه قراردادی در زمینه تهیه نقشه راه گردشگری استان منعقد شده است. سیاوشی، بیان کرد: همچنین قرار است مشکلات گردشگری استان جمعبندی و در فرصتی که به این بخش داده می شود، در حضور رییس جمهور که بزودی به کرمان سفر می کند، ارایه شود.
در ادامه رییس کمیسیون امور زیربنایی و سرمایه گذاری اتاق کرمان در این نشست با اشاره به اینکه باید در برخورد با مشکلات واقع بین بود، گفت: سیرجان در بحث گلیم نتوانسته جایگاه خود را بیابد که برای رفع این مشکل همه باید تلاش کنند. حمید عزت آبادی پور، افزود: بهتر است در فرودگاه امام خمینی (ره) که مرکز خروج و ورود توریست هاست مرکز عرضه مستقیم گلیم سیرجان به نام این شهرستان وجود داشته باشد. وی با بیان اینکه گردشگری و صنایع دستی دو صنعت کم هزینه و درآمدزا هستند، گفت: باید با فاصله گرفتن از رقابت های درون شهری به رقابت جهانی در رابطه با صنایع دستی بپردازیم که آمادگی همکاری و ارایه پیشنهاد برای انتخاب مشاور در زمینه فعال شدن انجمن فرش و گلیم سیرجان وجود دارد. عزت آبادی پور، اظهار داشت: توسعه شهر سیرجان در گرو فراهم کردن امکانات زیربنایی است که در این زمینه بحث چارترکردن هواپیما و توسعه پروازها در دستور کار قرار دارد.
در ادامه این نشست معاون عمرانی فرمانداری ویژه سیرجان، از اجرای شش تفاهم نامه مرمت و بازسازی میراث فرهنگی و گردشگری در سیرجان خبر داد و گفت: در سال گذشته برای ارتقا جایگاه شهرستان در زمینه گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی تلاش شد. محسن آرش، افزود: احداث جاده دسترسی به باغ سنگی و ایجاد مجموعه تفریحی گردشگری باغ سنگی، احیا و مرمت خانه شجاع سلطان، طرح الحاق یخدان های دوقلو به خانه سعیدی و مرمت کاروانسرای هماشهر از جمله تفاهم نامه هایی است که در سال گذشته منعقد و اقدامات اجرایی برخی از آنها آغاز شده است.
مدیر اجرایی دفتر اتاق کرمان در سیرجان نیز در این نشست با اشاره به اینکه در تولید گلیم شیرکی پیچ حدود 18 هزار بافنده فعال وجود دارد گفت: همچنین 23 تعاونی فرش شهری و یک تعاونی فرش روستایی در این شهرستان فعالیت دارند. علیرضا زاده اظهار داشت: برای فروش فرش سیرجان در کشورهای آلمان، یونان، چین و ژاپن شعبی ایجاد شده و در کشورهای آسیای میانه نیز فرش ها به صورت نمایشگاهی، صادر می شود.
وی در ادامه به مشکلات بخش گردشگری شهرستان سیرجان اشاره کرد و افزود: نداشتن تشکل های صنفی، عدم امکان پروازی، بی توجهی به فرهنگ سفر گروهی، بروکراسی شدید در مورد اعطای مجوزهای تاسیسات گردشگری توسط میراث فرهنگی و سایر دستگاهها، نبود نظارت بر تاسیسات گردشگری، بلاتکلیفی نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در تاسیسات گردشگری، تعیین نکردن تکلیف بخشودگی مالیاتی برای تسهیلات گردشگری، عدم استاندارسازی تسهیلات، واگذار نکردن تسهیلات مناسب توسط بانک های عامل، نبود منابع انسانی متخصص، بی توجهی به گردشگری طبیعت و اکوتوریسم، برگزار نکردن تورهای آشناسازی با بازارهای هدف، عدم حضور فعال در رسانه های ملی و بین المللی و فقدان طرح جامع گردشگری از جمله این مشکلات است.