EN

3 پیشنهاد بخش خصوصی برای بهبود اعمال مالیات گردشگری

مالیات بر گردشگر به‌جای کسب‌وکار، مالیات متغیر برای لوکس‌ها و غیرلوکس‌ها و تغییر پایه مالیاتی به‌جای نرخ مالیات سه پیشنهاد بخش خصوصی برای بهبود اعمال مالیات در حوزه گردشگری هستند.

کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق بازرگانی ایران در تازه‌ترین گزارش خود با عنوان «قوانین مالیاتی و تاثیر آن بر گردشگری» ضمن بررسی انواع مالیات و مزایا و چالش‌های هرکدام و نگاهی به تجربه دیگر کشورها پیشنهادهایی را برای بهبود اعمال مالیات بر خدمات گردشگری مطرح کرده است.
بر اساس این گزارش، نتایج حاصل از تخمین‌ها نشان می‌دهد توجه بیشتر دولت به درآمدهای مالیاتی، کاهش درآمدهای نفتی و جایگزینی درآمدهای مالیاتی در سیستم درآمدی دولت، می‌تواند وابستگی بیش از حد اقتصاد ایران را به درآمد نفتی کاهش دهد. همچنین در بلندمدت این درآمدهای مالیاتی هستند که بیشترین اثر را در کاهش کسری بودجه دولت می‌گذارند. گردشگری به‌عنوان یک حوزه اقتصادی، در بخش عرضه نیازمند طیفی از خدمات و امکاناتی است که پاسخگوی نیازمندی‌های گردشگران در زمینه‌های مختلف باشد. این خدمات گاه به‌صورت عمومی بوده و علاوه‌بر گردشگران از سوی افراد محلی ساکن در جامعه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد و گاه مختص گردشگران بوده و جامعه محلی استفاده چندانی از آن نمی‌کنند.
نکته‌ مهم این است که تامین این امکانات و خدمات چه در بخش عمومی (مانند زیرساخت‌های حمل‌ونقل) و چه در بخش اختصاصی (مانند هتل‌ها) هزینه‌هایی را برای دولت‌ها به همراه خواهد داشت. بحث مالیات گردشگری برای پاسخگویی به هزینه‌های تحمیلی به دولت در بخش گردشگری مطرح شده و مورد بررسی قرار می‌گیرد. از این رو در بخش گردشگری مالیات را می‌توان بر کسب‌وکارهای گردشگری یا به‌طور مستقیم بر خود گردشگران اعمال کرد.