EN

ایران در عمان بندر اختصاصی تحویل می گیرد

رییس اتاق مشترک ایران و عمان از مذاکره با مسقط برای امضای قرارداد بهره برداری از یک بندر اختصاصی برای کشورمان در عمان خبر داد و گفت: این بندر برای پهلوگیری کشتی های زیر یک هزار تن مناسب است و به صادرات محصولات کشاورزی ایران کمک می کند.

به گزارش ایرنا، محسن ضرابی در جمع خبرنگاران افزود: با توجه به مسافت کمی که بین ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس وجود دارد این مسئله وجود داشت که چرا این کشورها محصولات کشاورزی و باغی خود را از کشورهای آمریکای جنوبی و هند تامین می کنند در حالی که کیفیت ما بسیار بالاتر است.

عضو هیات نمایندگان اتاق کرمان ادامه داد: متوجه شدیم مهم ترین دلیل “نبود یک سیستم منسجم برای صادرات” است برهمین اساس با سرمایه گذاری مشترک ایران و عمان یک پایانه صادراتی در محدوده جیرفت و کهنوج در حال ساخت است که تاکنون 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و امیدواریم تا سال آینده به بهره برداری برسد.

ضرابی گفت: سهم عمانی ها دراین پروژه 37 درصد و باقی آن متعلق به طرف ایرانی است. ارزش این پروژه 10 میلیون دلار است که امیدواریم با پایان آن بتوانیم اقلام کشاورزی و باغی خود را به راحتی به عمان و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس صادر کنیم.

وی ادامه داد: عمان کشوری است که در دوران تحریم بدون توجه به تهدید و تتمیع های کشورهای تحریم کننده کشورمان، روابط صمیمانه تجاری و سیاسی خود را با ایران حفظ کرد و همچنین نقش اساسی و بسیار اصلی در مذاکرات و توافقات انجام شده بین ایران با 1+5 داشت.

رییس اتاق مشترک ایران و عمان گفت: اکنون زمان آن رسیده است که پس از رفع تحریم ها فراتر از آمدوشد هیات های تجاری کشورهای مختلف که به دنبال احیای روابط تجاری با ایران هستند، دست دوستان روزهای سختمان را با گرمی بیشتری برای ارتباط سهل و گرانبهاتر در زمینه ها و حوزه های مختلف بفشاریم.

وی افزود: نکته قابل تاملی که تجار و بازرگانان و دیگر فعالان اقتصادی باید در کشورمان در نظر داشته باشند، ارتباط قوی با عمان تنها برقراری یک ارتباط دوجانبه نخواهد بود زیرا عمان دروازه ای برای ارتباط با دنیا، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، کشورهای آفریقایی و برخی کشورهای غربی به شمار می آید.

ضرابی افزود: عمان یکی از امن ترین کشورهای منطقه است و همواره پس از پیروزی انقلاب اسلامی روابط حسنه خود را با ایران حفظ کرده است؛ به همین دلیل، این کشور یکی از بهترین گزینه های سرمایه گذاری مشترک به شمار می آید.وی ادامه داد: رتبه آسانی انجام کسب و کار در این کشور، نشان دهنده سهولت سرمایه گذاری در این کشور نسبت به اغلب کشورهای منطقه است.

ضرابی گفت: در آخرین ارزیابی که مربوط به سال 2015 است، عمان رتبه 48 را به خود اختصاص داده و ترکیه با 69، کویت 104، پاکستان 110، اردن 119 در وضعیتی نامطلوب تر از عمان قرار دارند.وی افزود: با نگاهی به تاریخ، می بینیم عمده تجارت خلیج فارس و دریای عمان در بندرهای مهم “سیراف” و “صحار” تمرکز داشته و این دو بندر در طول قرن های متوالی، محور مهم اقتصادی منطقه به شمار می آمده اند.

عضو هیات نمایندگان اتاق کرمان گفت: عزم ما بر ارتباط فراگیر با عمان و ارتباط تجاری از طریق بنادر این کشور بویژه “صحار” و “دوقوم” و جایگزین کردن این بنادر به جای دیگر بنادر کشورهایی که روابط تجاری آنها تحت تاثیر مسائل روزمره سیاسی و خواسته بدخواهان کشورمان است؛ وجود زیرساخت های مطلوب در بنادر این کشور بویژه بندر صحار، سهولت همکاری بین دوکشور را نوید می دهد.

ضرابی گفت: عمان موافقتنامه های گمرکی بسیار جذابی با بعضی از کشورهای غربی امضا کرده است. به این ترتیب می توان با اتکا به این تعرفه ها، بندر صحار را مکان مناسبی برای صادرات مجدد کالاهای ایرانی به این کشورها به شمار آورد.

وی خاطرنشان ساخت: عمان را می توان دروازه نفوذ ایران به برخی کشورهای منطقه به شمار آورد که صادرات مستقیم کالاهای ایرانی به این کشورها، با دشواری هایی مواجه است. ارتباط خوب و رابطه دیرینه تجاری عمانی ها با کشورهای آفریقایی نیز فرصت طلایی دیگری است که نباید از آن غفلت کرد. بدین ترتیب عمان می تواند واسطه خوبی برای ورود کالاهای ایرانی به کشورهای مختلف آفریقایی باشد.

وی گفت: چهارسال پیش در عشق آباد توافقنامه ای بین چهار کشور ایران، ترکمنستان، ازبکستان و عمان به امضا رسید. براساس توافقنامه عشق آباد، این کشورها با همکاری در زمینه حمل و نقل ریلی، دریایی و زمینی، مسیری هموار برای دستیابی کشورهای آسیای میانه به آبهای آزاد و تبادل کالا از شرق به غرب و از غرب به شرق از طریق دو کشور ایران و عمان را فراهم می کنند که این موضوع می تواند جهش در تجارت منطقه ای و فرامنطقه ای را به همراه داشته باشد.

عضو هیات نمایندگان اتاق کرمان گفت: افزایش همکاری های ترانزیتی ایران و عمان به عنوان دو عضو کلیدی این پیمان، می تواند منافع همه چهار کشور امضاکننده پیمان را به گونه چشمگیری افزایش دهد.ضرابی ادامه داد: عمان همچنین به اتکای زیرساخت های حمل و نقل، گمرکی و فعالیت های گسترده شرکت های بازرگانی آن، می تواند پایگاه مناسبی برای واردات کالا به ایران باشد.

وی افزود: توافق های انجام شده بین بندر صحار و دولت برزیل در زمینه صنایع غذایی، عمان را به یکی از منابع مناسب برای مواد غذایی وارداتی به کشورمان تبدیل خواهد کرد.وی گفت: اکنون تراز تجارت خارجی ایران وعمان کمتر از یک میلیارد دلار در سال است اما ظرفیت افزایش آن تا بیش از پنج برابر وجود دارد.

وی اضافه کرد: اتاق مشترک دو کشور تلاش دارد با همکاری اتاق بازرگانی عمان و سفیران دو کشور با رفع موانع و فراهم کردن بسته های لازم برای تسهیل روابط تجاری به افزایش تراز تجاری کمک کند که بندر مهم و استراتژیک و با امکانات بسیار خوب صحار، که تاکنون با مشارکت بندر رتردام هلند سرمایه گذاری بیش از٢٦ میلیارد دلار را در خود دیده و کمترین مسافت را با کشورمان دارد، فرصت مغتنمی پیش روی دو کشور قرار داده است.