گروه بازرگانی- نماينده تامالاختيار تجاري ايران ميگوید: رژيم تجاري ايران تا آذرماه امسال به WTO ارائه ميشود و تا اواخر همين ماه رييس گروه كاري ايران براي الحاق به اين سازمان مشخص خواهد شد.
اسفندیار امیدبخش در سمینار دو روزه «يارانهها در سازمان جهاني تجارت» که با حضور چند تن از كارشناسان سازمان جهاني تجارت و همچنين جمعي از فعالان اقتصادي كشور، از دیروز در تهران برگزار شده، گفت: طي چهار سال گذشته دنبال دو تحول در اين زمينه بوديم. يكي تصويب گزارش رژيم تجاري ايران و ديگري بحث تعيين گروه كاري ما براي الحاق به WTO بوده است. نماينده تامالاختيار تجاري ايران در ادامه به تشكيل گروه كاري و تعيين رييس گروه كاري ايران براي الحاق به WTO از جمله اقدامات در آينده عنوان كرد و افزود: در مورد تعيين رييس گروه كاري الحاق ايران به WTO اقدامات مثبتي در جريان است و انتظار داريم در جلسه بعدي شوراي عمومي يعني ۲۶ يا ۲۷ آذر ماه امسال رييس گروه كاري ايران را رسما اعلام كنند تا اين فرآيند به صورت رسمي شروع شود. وي در ادامه نه نامي از كشور رييس گروه كاري ايران براي اين الحاق برد و نه جزئيات بيشتري بيان كرد. اميدبخش در ادامه عنوان كرد: هفتمين اجلاس وزراي سازمان توسعه تجارت كشورها آذرماه امسال در ژنو برگزار خواهد شد. از كشور ما نيز هياتي با سرپرستي وزير بازرگاني در اين اجلاس شركت خواهد كرد كه اميدواريم قبل از اين گزارش رژيم تجاري ايران رسما به WTO اعلام شود. وي يادآور شد: در حال حاضر وزير بازرگاني اين گزارش را رسما به وزارت امور خارجه ارسال كرده كه اميدواريم وزير امور خارجه نيز رسما ارسال اين موضوع را اعلام كند.
امیدبخش در ادامه با بيان اينكه دولت دهم ششمين دولتي است كه با پرونده WTO سروكار دارد، اضافه كرد: تا الحاق به WTO برنامه ۱۰ سال را پيشبيني ميكنيم. آنچه مهم است آمادگي نظام و مهم تر از آن بحث استراتژي توسعه كشور است.
وي در ادامه اظهار كرد: اساسا پروژه WTO كاملا مبتني بر پروسه توسعه صادرات است و WTO را صرفا براي توسعه صادرات پيگيري ميكنيم نه واردات اگر كشوري واردات را مد نظر قرار ميدهد آن واردات هم براي صادرات است.
اميدبخش با بيان اينكه هنوز مذاكراتي به ايران به صورت جدي شروع نشده است، افزود: هنوز وارد مذاكرات نشدهايم و قبل از اين كار بايد استراتژي صنعتي كشور را مد نظر قرار دهيم.
وي تصريح كرد: كشورهاي متقاضي الحاق بايد امتياز بدهند و بازارهايشان را براي رسيدن به بازارهاي آيندهاي كه كشورهاي عضو آماده كردهاند، مهيا كنند.
نماينده تامالاختيار تجاري ايران تاكيد كرد: بايد با آمادگي كاملي وارد مذاكره شويم كه اين انگيزه و نيت در كشور ما وجود دارد. ميتوان پيوند به WTO را زمينهاي براي دنبال كردن بحث توسعه صادرات كشور به صورت جدي دانست. وي در ادامه متذكر شد: البته براي الحاق عجلهاي هم نيست اين راه تجربه كشورهايي مانند روسيه، چين و الجزاير را هم نشان ميدهد.
اميدبخش خاطرنشان كرد: معمولا مذاكره كنندهها دو مشكل دارند؛ يكي فشارهاي داخلي و ديگري فشارهاي خارجي است كه رسيدن به اجماع در مورد يك موضوع را خيلي سخت ميكند. وي با اشاره به نقش تعرفهها در مذاكرات الحاق به WTO بيان كرد: يكي از مذاكرات ما مذاكرات تعرفهاي است كه مستلزم اصلاح نظام تعرفهاي كشور است. كف تعرفهاي ايران هماكنون چهار درصد است و صفر درصد نداريم در حالي كه براي مذاكره اين كف چهار درصدي مناسب نيست. اميدبخش در پايان متذكر شد: از سوي ديگر WTO دروازه بهشت نيست كه فكر كنيد به مجرد الحاق به آن ديگر هيچ مشكلي نخواهيم داشت.
منبع: دنیای اقتصاد، چهارشنبه ۱۳ آبان ماه ۸۸