EN

عرضه محصولات کشاورزی استان به ویژه پسته در بورس کالا بررسی شد

عرضه محصولات کشاورزی استان کرمان به ویژه پسته در بورس کالا در نشستی با حضور رئیس و جمعی از اعضای هیات نمایندگان اتاق کرمان و معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا بررسی شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، رئیس اتاق کرمان در این نشست با تاکید بر اینکه عرضه محصولات کشاورزی استان به ویژه پسته در بورس کالا به صورت مناسب و  قوی باشد، گفت: در سال نخست به دلیل عدم وجود زیرساخت ها، امکانات و آموزش های لازم انتظار عرضه این محصول با حجم قابل توجه در بورس وجود ندارد که باید با تکمیل این کمبودها مسیر هموار شود.

سید مهدی طبیب زاده افزود: عرضه محصولات کشاورزی در بورس روش پسندیده و مورد تایید بخش خصوصی است زیرا همه فعالان این بخش از ایجاد شفافیت ها در تولید، برداشت، صادرات و تامین منابع مالی بحق و به موقع حمایت می کنند. وی در ادامه به عدم امکان عرضه تمامی محصولات کشاورزی تولید شده در بورس کالا به عنوان موضوع مورد اختلاف نظر برخی فعالان اقتصادی اشاره کرد و گفت: اتاق همه تلاش خود را برای تسهیل در این زمینه انجام خواهد داد.

در ادامه این نشست معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا، به پیگیری های استاندار کرمان برای عرضه پسته در بورس کالای ایران اشاره و اظهار کرد: در این رویداد مهم ارتقای تجارت پسته و رساندن بیشترین منفعت به تولیدکنندگان مدنظر است و البته انتظار نداریم در سال اول عرضه این محصول در بورس به مرحله تکامل نهایی دست یابیم. محمد اسکندری، تصریح کرد: اگر بورس برای تجار داخلی خود مزیت ایجاد نکند نباید انتظار استقبال از بورس را داشت.

وی در ادامه بازار فیزیکی به عنوان بازار حراج یک طرفه عرضه کننده محور، را معمولی ترین بازار در بورس ایران بیان کرد و گفت: در بازار فیزیکی بورس ایران می توان بخشی از پسته را عرضه کرد اما این عرضه باید به صورت عمده صورت گیرد. اسکندری، خاطرنشان کرد: در این بازار اگر مباشران محصولات دیگران را عرضه کنند باید درصدی از درآمد برای آنها در نظر گرفته شود که البته مباشران به عنوان امانت فروش یا خریدار باید افرادی خوشنام و از نظر لجستیکی قوی باشند و فروشنده باید تضمین لازم را بدهد.

وی در ادامه به بازار گواهی سپرده کالایی به عنوان یکی دیگر از بازارهای بورس ایران اشاره کرد و افزود: در این بازار، انبار نزد بورس پذیرش می شود، کشاورز محصول خود را به انبار تحویل می دهد و به جای آن اوراق بهادار قابل معامله در بورس دریافت می کند. معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا تصریح کرد: در این بازار انباردار تضمین های لازم را ارائه می دهد و می تواند در سیستم بورس دارایی ایجاد کند.

 اسکندری، به راه اندازی صندوق های کالایی در بورس کالای ایران به عنوان نهادی که قیمت محصول را کنترل و روحیه سرمایه گذاری را در باغداران و کشاورزان تقویت می کند، اشاره و بیان کرد: این صندوق ها فقط می توانند اوراق بهادار جابه جا کنند و به همین دلیل بحث راه اندازی انبارها بسیار اهمیت دارد. وی در پایان سه خواسته مهم خود از بخش خصوصی را کمک به راه اندازی انبارها، معرفی مباشرها و استفاده از صندوق های کالایی دانست.

گفتنی است در این نشست به پرسش ها و ابهامات شرکت کنندگان در رابطه با عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا پاسخ داده شد.