رئیس اتاق کرمان با تاکید بر اینکه استان کرمان باید به سمت توسعه صادرات برود، گفت: صادرات، راهگشای مشکلات واحدهای تولیدی است.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، سید مهدی طبیبزاده در سی و دومین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان، با بیان اینکه نجات اقتصاد استان کرمان در گرو توسعه صادرات است، افزود: باید بازارهای جدید برای کالاهای تولیدی کرمان داشته باشیم که در این زمینه تعدادی بازار هدف برای چند کالا تعیین شده است.
وی ادامه داد: باید برنامه ریزی لازم برای تولید کالاهای متنوع استان و یافتن بازارهای متفاوت برای آنها انجام شود تا بتوان اقتصاد استان را پیش برد. طبیب زاده، با اشاره به اینکه نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی هزار و 300 میلیارد تومان برای توسعه زیرساختهای صادرات مصوب کردهاند، اظهار کرد: با توجه به اینکه راهکارهای قانونی برای توسعه صادرات وجود دارد از سرپرست استانداری کرمان و نمایندگان استان در مجلس درخواست داریم سال جاری را سال جهش صادراتی در استان کرمان قرار دهند.
رئیس اتاق کرمان در بخش دیگری از کاهش تولید پسته استان کرمان در سال جاری خبر داد و افزود: تولید پسته به لحاظ تغییرات اقلیمی در سال جاری کم است که باید با این شرایط به صادرات محصولاتی مانند خرما توجه بیشتری شود.
بازار، مشکل بزرگ بنگاه های کوچک و متوسط
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق کرمان گفت: بنگاه های بزرگ مشکلی برای بازاریابی ندارند و در این زمینه سایر بنگاه های کوچک و متوسط با مشکلات عمدهای روبرو هستند. عباس جبالبارزی، افزود: برای مشخص شدن عرضه و تقاضا باید نیاز بازارهای هدف را شناسایی کرد و همچنین به افزایش کیفیت کالاهای صادراتی و ایجاد برند برای آنها اهمیت داد. وی تصریح کرد: اگر سرمایه مورد نیاز برای راهاندازی کنسرسیوم صادراتی استان اختصاص داده شود قول میدهیم طی دو سال آینده به مرحله فروش محصولات برسیم.
اصلی ترین مشکل صادرات مصوبه ارزی دولت است
رئیس کمیسیون بیمه، بانک و امورمالیاتی اتاق کرمان در ادامه این نشست اصلیترین مشکل صادرات را مصوبه ارزی دولت در فروردین 97 عنوان و بیان کرد: همچنین در اردیبهشت ماه دولت تصمیم دیگری مبنی بر اینکه صادرکنندگان مکلف هستند ارز حاصل از صادرات را به قیمت 4 هزار و 200 تومان در سامانه نیما به فروش برسانند اتخاذ کرده که امکان عملیاتی شدن این اقدام وجود ندارد. جلیل کاربخش افزود: در سال های گذشته به دلیل تحریم های موجود، برگشت ارز صادرات از طریق شبکه صرافی ها و بین خریدار و صادرکننده صورت می گرفت اما در حال حاضر این امکان وجود ندارد و دغدغه صادرکنندگان همچنان پابرجاست زیرا دولت تهدید کرده در صورت بازگشت پول از طریق صرافی ها، تنبیه مالیاتی و تسهیلاتی برای صادرکنندگان در نظر می گیرد و این اقدام به نوعی قاچاق محسوب می شود.
وی ادامه داد: در بخشنامه اخیر دولت، 70 درصد صادرات کشور را از بازگشت ارز حاصل از صادرات به قیمت 4 هزار و 200 تومان استثنا کرده اند اما هنوز صادرات پسته و خرما که مواد اولیه آن نهاده های بخش کشاورزی است که با قیمت ارز آزاد خریداری می شود، بلاتکلیف مانده که درخواست تعیین تکلیف این مهم را داریم. کاربخش در بخش دیگری در خصوص تامین مالی صادرات پسته استان گفت: در سه سال گذشته تلاش های بسیاری در این زمینه انجام شد که البته ضمن قدردانی از عملکرد بانک های عامل در این زمینه اما منابع صادراتی کافی نبوده است.
وی اظهار کرد: بانک ها نرخ بهره منابع صادراتی که 11 درصد بوده را به منابع بانک با نرخ 14 درصد تبدیل می کنند که باید برای کمک به توسعه صادرات استان همان نرخ 11 درصد در نظر گرفته شود. رئیس کمیسیون بیمه، بانک و امورمالیاتی اتاق کرمان خاطرنشان کرد: در سال جاری از منابع صندوق توسعه ملی برای 7 محصول 600 میلیارد تومان منابع صادراتی اختصاص دادهاند اما استان کرمان که بیش از 50 درصد میزان صادرات این محصولات را داراست تاکنون فقط 120 میلیارد تومان از این منابع را جذب کرده و خواستار دریافت منابع بیشتری برای صادرات محصولات استان هستیم.
لزوم حضور صادرکنندگان در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی
سرپرست استانداری کرمان نیز در این نشست گفت: اگر به صادرات به عنوان یکی از گلوگاه های توسعه اقتصادی استان اعتقاد داریم باید بیشتر به مسائل مربوط به صادرات بپردازیم و اقدامات عملی را پیگیری کنیم. محمدجواد فدایی، با بیان اینکه تسهیلات استانی و ملی را باید از یکدیگر جدا و پیگیری کرد، افزود: باید صادرکنندگان بیشتری در نشست های شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی شرکت کنند و تنها حضور نماینده آنها کافی نیست.
وی اظهار کرد: بر اساس مصوبات شورای استانی گفتوگوی دولت و بخش خصوصی باید پیشنهادات استان کرمان در زمینه سیاست ارزی دولت و مشوقهای صادراتی به نمایندگان مجلس داده شود تا آنها را پیگیری کنند. فدایی، ایجاد تشکل صادراتی شرکتهای خصوصی را از دیگر مصوبات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان ذکر و بیان کرد: کامل کردن زنجیره تولید برای فعال شدن بیشتر در عرصه صادرات امری مهم و مورد تاکید است.
واردات غیر ضروریترین کالاها با ارز دولتی
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این نشست گفت: کتمان بازار غیررسمی ارز مشکلی از بازار رفع نمیکند و اثر رها کردن بازار ارز توسط دولت را میبینیم. حمدرضا پورابراهیمی اظهار کرد: به دلیل پیشتازی استان کرمان در بسیاری از حوزهها، در حال حاضر فضای خوبی را در کشور برای استمرار این پیشتازی شاهد هستیم و حضور نمایندگان بخش خصوصی استان کرمان در نهادهای تصمیمگیر کشور یک ظرفیت برای اتاق کرمان ایجاد کرده است.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر فعالان بخش خصوصی با محوریت اتاق بازرگانی بتوانند ایجاد هلدینگ صادراتی شرکتهای خصوصی استانی را به عنوان یک مدل در سطح کشور اجرا کنند اقدامی تاثیرگذار خواهد بود و سپس چند استان بزرگ کشور هم میتوانند پای کار آیند و به یک هلدینگ بزرگ تبدیل شوند. پورابراهیمی تصریح کرد: معتقدیم شرایط اقتصادی در ارزش پول ملی نقشی ندارد بلکه فضای سیاسی، روانی و عدم تصمیمات کارشناسی در بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت این اقدامات را دامن میزند.
وی با اشاره به اینکه برخی کشورها شرایطی را ایجاد میکنند تا صادرات افزایش و واردات کاهش یابد، عنوان کرد: در ایران نه تنها از مزیت صادرات و کاهش واردات استفاده نمیکنیم بلکه سایر بخشهای اقتصادی را هم تحت تاثیر قرار میدهیم. این نماینده مجلس بیان کرد: ارز تک رقمی موجب ایجاد شرایط خاصی در اقتصاد کشور میشود و ادامه این شرایط امکانپذیر نخواهد بود و کتمان بازار غیررسمی ارز مشکلی از بازار رفع نمیکند. پورابراهیمی ادامه داد: باید اجازه داد نرخ ارز ثابت برای کالاهای اساسی مانند دارو و مواد اولیه کارخانهها مشخص باشد و بقیه ارزهای مورد نیاز بر اساس نرخ تعادلی باشد تا بازار توسط دولت کنترل شود زیرا اثر رها کردن بازار ارز توسط دولت را میبینیم.
وی تصریح کرد: اگر روند موجود ادامه یابد، صادرات متوقف میشود و واردات افزایش مییابد و هم اکنون تقاضا برای واردات 20 برابر افزایش یافته در حالی که باید صادرات ما افزایش یابد. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: امروز کرمان یکی از استانهای کشور است که از این سیاست ارزی آسیب میبیند و بازنگری در بازار ارزی کشور ضروری است و اگر دولت این کار را نکند، مجلس در این زمینه ورود میکند، اما از زمزمههای اخیری که از دولت شنیدهام، انجام اقداماتی در راه است.
پورابراهیمی، با تاکید بر اینکه استان کرمان باید مطالبات جدی را داشته باشد، افزود: باید 110 میلیارد دلار در سال 97 صادرات داشته باشیم و شاهد این هستیم که غیر ضروریترین کالاها با ارز دولتی وارد کشور شده که بیش از 2.5 برابر منابع نسبت به مصارف ارزی کشور است. وی گفت: آمریکا در شرایطی تحریمهای جدید را آغاز کرده که تصور میکند، جمهوری اسلامی با توقف اقتصادی مواجه میشود، اما تجربه تاریخی ملت ما نشان داده در این شرایط مسیر توسعه اقتصادی را طی میکنیم و شاهد جهش صادراتی استان کرمان خواهیم بود.