اتاق کرمان در راستای اهداف خود در زمینه معرفی بیشتر فرصت ها و ظرفیت های سرمایه گذاری و تجارت استان، این بار در رویداد اینوکس 2018 کیش، دهمین نمایشگاه معرفی فرصت های سرمایه گذاری کشور و پنجمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک، بیمه و خصوصی سازی بسیار پویا و فعال حضور یافت.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، در این نمایشگاه که از 30 مهر تا 3 آبان 97 دایر بود، اتاق های بازرگانی سراسر کشور در کنار شرکت های مختلف در این نمایشگاه حضور داشتند و به معرفی توانمندی های استان های خود پرداختند. مدیر توسعه بازار و بهبود فضای کسب و کار اتاق کرمان در این نمایشگاه گفت: هدف از برگزاری این نمایشگاه معرفی ظرفیت های سرمایه گذاری و تجارت ایران برای جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی بود و اتاق کرمان نیز به معرفی فرصت ها و ظرفیت ها در این زمینه پرداخت. معصومه سعید تصریح کرد: در حاشیه این نمایشگاه، نشست های مشترک با سفرای کشور اندونزی، پاکستان، آفریقای جنوبی، تاجیکستان و همچنین نمایندگان اتاق های بازرگانی مشترک ایران و برخی کشورها برگزار شد.
تلاش برای معرفی بیشتر کرمان و جذب سرمایه گذار
مدیر توسعه بازار و بهبود فضای کسب و کار اتاق کرمان در ادامه گفت: در نمایشگاه کیش حضور یافتیم تا طرحهای آماده برای سرمایه گذاری در حوزه های صنعت، معدن، گردشگری و کشاورزی استان را معرفی کنیم و امیدواریم با فراهم شدن زمینه اجرای این طرح ها، بتوان حلقه های مفقوده در زنجیره ارزش را پر کرد. سعید افزود: 22 سفیر کشورهای مختلف در ایران را برای بازید از غرفه کرمان و برگزاری نشست هایی در نمایشگاه کیش دعوت کردیم که سفرای کشورهای اندونزی، پاکستان، آفریقای جنوبی و تاجیکستان حضور یافتند و زمینه های همکاری های مشترک بین کرمان و کشورهای مذکور در توسعه تجارت و سرمایه گذاری بررسی شد.
وی ادامه داد: سفرای این کشورها علاقمند به بازدید از ظرفیت ها و فرصت های استان کرمان و برگزاری نشست هایی با فعالان اقتصادی و بررسی راهکارهای برقراری ارتباط با یکدیگر شدند و مقرر شد سفیر اندونزی در ماه نوامبر به مدت دو روز به کرمان سفر کند. سعید بیان کرد: در این نمایشگاه نمایندگان سفارتخانه های کشورهای اندونزی، پاکستان، افغانستان، انگلستان، آلمان، آفریقای جنوبی، برزیل، نیجریه، الجزایر و …. از توانمندی های سرمایه گذاری و صادراتی کشور بازدید کردند.
پیشنهادات اتاق کرمان برای توسعه همکاری شرکت های ایرانی با خارجی
سعید ادامه داد: در حاشیه این نمایشگاه همایش بررسی نحوه همکاری شرکت های ایرانی با بنگاه های کوچک و متوسط خارجی (SME) در شرایط تحریم با محوریت بررسی آخرین وضعیت روابط مالی و بانکی بین ایران و سایر کشورها، ارائه آخرین اطلاعات راجع به عضویت ایران در کنوانسیون های بین المللی نظیر شبکه کسب و کار اروپا و نقش سفارت خانه های داخلی و خارجی در توسعه روابط تجاری ایران در سطوح بین المللی برگزار شد.
وی افزود: در این همایش عنوان شد با توجه به اینکه بنگاه های کوچک و متوسط 90 درصد اقتصاد اروپا را شامل می شوند، بنابراین توجه به واحدهای کوچک و متوسط برای ادامه همکاری های بین ایران و اروپا در شرایط تحریم، به معنای توجه به بخش کوچکی از اقتصاد جهانی نیست و بایستی مدل هایی برای همکاری طراحی شود. مدیر توسعه بازار و بهبود فضای کسب و کار اتاق کرمان با بیان اینکه 60 کشور عضو شبکه کسب و کار اروپا هستند، خاطرنشان کرد: در این همایش پیوستن ایران به شبکه کسب و کار اروپا بسیار مهم عنوان شد زیرا با ورود ایران به این شبکه، می توان از خدمات ویژه آن بهره برد و از خدمات آموزشی و مشاورهای این شبکه نیز استفاده کرد.
وی اظهار کرد: در این همایش پیشنهادات اتاق کرمان برای توسعه همکاری شرکت های کوچک و متوسط ایران با شرکت های متناظر خارجی در شرایط تحریم ارائه شد که در زمینه تسهیل روند تجارت شرکت های کوچک و متوسط ایران می توان به این مورد اشاره کرد که در ابتدا درصد ارائه کالای تولیدی یا خدمات به طرف خارجی را بر اساس صد درصد توان یک بنگاه اقتصادی تعیین کرد به عنوان مثال برخی شرکت ها می توانند صد در صد توان تولیدی خود را به بازار داخل ارائه دهند و هیچ وابستگی به بنگاه های خارجی ندارند اما شرکت های دیگری وجود دارند که در خصوص تامین ماده اولیه وابستگی به خارج از کشور دارند که معادل همان درصد بایستی ارتباط با خارج را تسهیل نمود.
سعید، با بیان اینکه یکی از مهمترین موارد تحریم، مسائل بانکی و ارتباطات بین کشورهاست، گفت: روش تهاتر یا بیع متقابل، آسان ترین روش برای مبادلات تجاری است و در این خصوص میتوان ارتباطات تجاری را مانند یک مثلث فرض کرد که یک راس آن شرکت ایرانی، راس دیگر شرکت خارجی ارائه دهنده خدمات یا مواد اولیه یا ماشین آلات و راس سوم شرکت خارجی دیگر که مصرف کننده تولیدات بنگاه ایرانی است که با شرکت خارجی دیگر ارتباط اقتصادی دارد؛ برای موارد ذکر شده بایستی صنایع کوچک و متوسط را از نظر میزان و چگونگی فعالیت آنها طبقه بندی و در قالب یک انجمن صنفی این روابط را مدیریت کرد تا مسئله کالای بیکیفیت و حذف شرکت های ایرانی از بازار اروپایی و همچنین دامپینگ که متاسفانه در بخش خصوصی متداول است، به وجود نیاید.
مدیر توسعه بازار و بهبود فضای کسب و کار اتاق کرمان تاکید کرد: ایجاد مرکز مطالعات فناوری با کشورهای اروپایی در راستای انتقال تکنولوژی و رفع نیازهای فناورانه، تولید و فروش مشترک، تامین مواداولیه، ایجاد اعتماد برای طرف های خارجی که علاقمند به همکاری و سرمایه گذاری در ایران هستند و تقویت مالی شرکت های کوچک و متوسط ایرانی بسیار تاثیرگذار است.
شناخت بیشتر فعالان اقتصادی از بازار کشورهای مختلف
وی در ادامه، به اقدامات انجام شده در اتاق کرمان در رابطه با جذب سرمایه گذار و دسترسی به بازارهای فروش اشاره و تصریح کرد: در اتاق کرمان تاکنون چندین نشست برای معرفی بازار کشورهای مختلف به فعالان اقتصادی استان با حضور رایزنان، سفرا و مسئولان میزهای کشورهای مختلف برگزار شده و همچنین آخرین گزارش وضعیت اقتصادی و بازار کشورها را از منابع معتبر بین المللی تهیه، ترجمه و در اختیار اعضا قرار می دهیم. سعید، با بیان اینکه با اتاق های بازرگانی مشترک نیز همکاری های خوبی داشتهایم، گفت: همچنین هیات هایی را برای حضور در جشنواره ها و بازارهای کشورهای مختلف اعزام می کنیم و در هر کشور راهکارهای ورود به بازار آن کشور در نظر گرفته خواهد شد که در رابطه با کشور عراق، روسیه و قطر تاکنون اقداماتی صورت گرفته است.
نیاز جدی به تشکیل شرکت های مدیریت صادرات
مدیر توسعه بازار و بهبود فضای کسب و کار اتاق کرمان گفت: باید زیرساخت های لازم برای ایجاد و افزایش تعداد شرکت های مدیریت صادرات قوی و توانمند و همچنین کنسرسیوم های صادراتی کارآمد فراهم شود. سعید افزود: اتاق کرمان بزرگترین وظیفه خود را کمک به توسعه تشکل ها قرار داده با این هدف که به جای اینکه فرد صادرکننده باشد یک تشکل صادراتی به فعالیت بپردازد. وی ادامه داد: فعالیت های گروهی باید تقویت شود که این مهم توسط تشکل ها محقق می شود زیرا صادرات در حجم بالا توسط فرد و خرده مالک ها امکان پذیر نیست.
فرصت ها و ظرفیت ها
معصومه سعید افزود: موقعیت استراتژیک ایران و دسترسی به بازارهای منطقهای به دلیل نزدیک بودن به 15 کشور و وجود 600 میلیون مشتری بالقوه، از جمله فرصت هایی است که باید آن را مغتنم شمرد. وی ادامه داد: در استان کرمان نیز زیرساخت هایی مانند پنج فرودگاه، سه منطقه ویژه اقتصادی و سه هزار و 700 کیلومتر شبکه فیبر نوری وجود دارد که می تواند جایگاه ما را در سرمایه گذاری های خاص تر کند.
سعید، اظهار کرد: نیروی کار تحصیلکرده، 170 هزار دانشجو، پتانسیل های گردشگری و… در استان کرمان باعث شده مزیت های بیشتری را نسبت به برخی استان ها داشته باشیم. وی با بیان اینکه کرمان از نظر ذخیره منابع معدنی و استخراج آنها رتبه اول کشور را داراست، تصریح کرد: در تنوع انواع مواد معدنی با 42 نوع ماده معدنی رتبه نخست را دارا هستیم که سالانه با حدود سه هزار و 660 میلیون تن ذخیره مواد معدنی، 63 میلیون تن استخراج مواد معدنی انجام می شود و می تواند فرصتی برای سرمایه گذاری باشد.
مدیر توسعه بازار و بهبود فضای کسب و کار اتاق کرمان اظهار کرد: در مباحث سرمایه گذاری تامین و امنیت انرژی مسئله مهمی برای سرمایه گذاران خارجی است و از آنجایی که ایران یک پنجم گاز جهان و رتبه چهارم دنیا در این زمینه را داراست و استان کرمان در بحث تولید انرژی های پاک از وزش باد ملایم و دائمی، داشتن بیش از 320 روز آفتابی، وجود اختلاف دمای مناسب بین شب و روز، 12 ساعت آفتابی در روز و زمین های باز و دشت برخوردار است و به همین دلیل می تواند در تولید انرژی های تجدید پذیر به خوبی عمل کند.
وی در ادامه به ظرفیت های بخش کشاورزی پرداخت و خاطرنشان کرد: ما رتبه نخست کشور را در تولید خرما و پسته داریم و با داشتن هزار و 630 هکتار سطح زیر کشت محصولات گلخانه ای می توانیم نیاز کشور روسیه را در این زمینه تامین و صادرات لازم را داشته باشیم. سعید، بیان کرد: وجود سه هزار و 553 هکتار سطح زیرکشت گل محمدی ارگانیک با شش هزار و 55 تن عملکرد، یکی از مزیت های فرصت های کرمان زیرا با توجه به طرح مباحث ارگانیک در دنیا و تولید و خرید محصولات ارگانیک، باید از این ظرفیت خاص در استان بیشتر استفاده کرد.
وی افزود: تولید گیاهان دارویی به آب کمتری نسبت به پسته و سایر محصولات استان نیاز دارند و استان کرمان در تنوع گیاهان دارویی و داشتن اقلیم خاص برای تولید و صادرات آنها موقعیت مناسبی دارد به طوری که شش هزار و 700 هکتار سطح زیرکشت 300 نوع گیاه دارویی با 35 هزار تن عملکرد در استان وجود دارد.
گفتنی است این نمایشگاه به مدت چهار روز در مرکز نمایشگاه های بین المللی جزیره کیش برگزار شد.