سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان گفت: به جای اینکه سرمایه گذاران واقعی این حوزه به دنبال پیگیری و حل مشکلات خود مانند دریافت تسهیلات، تضمین ها و امتیازها، فرآیند صدور مجوزها و فرآیند بهره برداری و… باشند، ما این مشکلات را پیگیری و برای حل آنها تلاش می کنیم.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، فریدون فعالی در نشست کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق کرمان با اشاره به اینکه حضور سرمایه گذاران در این بخش دغدغه ما محسوب می شود، افزود: همین که سرمایه گذاران می پذیرند که سرمایه گذاری همراه با ریسک را در حوزه گردشگری و صنایع دستی انجام دهند، برای ما کافی است. وی ادامه داد: بر اساس آمارها در حوزه گردشگری سرمایه گذاران استان در مجموع درخواست دریافت 190 میلیارد تومان تسهیلات از بانک ها را داشته اند که متاسفانه تنها 7 میلیارد تومان آن پرداخت شده و میزان تسهیلات پرداخت شده بسیار کمتر از میزان تسهیلات معرفی شده به بانک هاست.
فعالی، خاطرنشان کرد: بخش خصوصی و بخش دولتی گردشگری و صنایع دستی استان باید در کنار یکدیگر و در تعامل با هم برای رسیدن به اهداف استان در این حوزه تلاش کنند. سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان گفت: ایجاد زیرساخت ها و تاسیسات مدرن و به روز رسانی خدمات و زیرساخت های موجود باید در گردشگری و صنایع دستی استان انجام شود.
ایجاد شتاب دهنده در گردشگری استان ضروری است
در ادامه این نشست رئیس اتاق کرمان گفت: ایجاد شتاب دهنده در گردشگری استان و استفاده از ظرفیت جوانان فعال، خلاق و مبتکر در شرایط کنونی، تنها راه توسعه و رهایی از عقب ماندگی های این حوزه است. سیدمهدی طبیب زاده، با بیان اینکه ظرفیت های گردشگری و صنایع دستی استان با وضعیت موجود همخوانی ندارد و کسی از آن راضی نیست، افزود: باور جدی به توسعه گردشگری کرمان وجود ندارد، زیرا اگر این باور در طول سال های گذشته وجود داشت برنامه و اعتبار لازم برای اجرای آن فراهم می شد.
وی ادامه داد: تلطیف کردن فضای عمومی گردشگری، حذف برخی رقابت های غیرسازنده بخش خصوصی، تهیه نقشه راه، پرهیز از فعالیت های سلیقه ای و مطالبه جدی برای ایجاد ترمینال مناسب فرودگاه و بهبود خطوط ریلی باید مورد توجه قرار گیرد. طبیب زاده، با بیان اینکه گردشگری آسان ترین و سریع ترین راه برای ایجاد اشتغال با سرمایه گذاری کم است، بیان کرد: در سال گذشته رشد اشتغال تنها در استان های فارس و همدان وجود داشته و دلیل آن فعال بودن بخش گردشگری در این دو استان است.
وی ضمن درخواست از شهردار کرمان برای اختصاص خیابان و یا بازاری ویژه فرش و صنایع دستی کرمان ادامه داد: اگر گردشگری استان رشد یابد صنایع دستی و فرش نیز تاثیر مستقیم و مثبت از این موضوع می پذیرد. رئیس اتاق کرمان ادامه داد: امیدواریم شرکت فرش سابق کرمان با اقدامی انقلابی و کارشناسی شده به موزه فرش کرمان تبدیل شود تا بتوان برای توسعه استان از آن بهره برد.
وی در بخش دیگری به گردهمایی فعالان فرش کرمان در دو سال گذشته در نمایشگاه بین المللی فرش دستباف کرمان اشاره کرد و گفت: این اتحاد و هماهنگی در فروش تولیدات هنرمندان و صنعتگران فرش کرمان تاثیرگذار بود که باید برنامه ریزی ها برای نمایشگاه فرش در شهریورماه سال جاری بهتر از دو سال گذشته انجام شود. رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق کرمان نیز در این نشست ضمن قدردانی از تلاش ها و فعالیت های روسای کمیسیون های گردشگری، فرش و صنایع دستی اتاق کرمان در دوره هشتم گفت: در دوره نهم این دو کمیسیون با یکدیگر ادغام شده اند و امیدواریم بتوانیم در هر دو حوزه فعالیت های موثر و خوب را ادامه دهیم.
محمدرضا بهرامی، در سه بخش به تبیین وضعیت موجود، چالش های این حوزه، ساختار، چشم انداز و برنامه های کمیسیون پرداخت و افزود: 665 جاذبه گردشگری استان که ثبت ملی شده اند دو درصد کل آثار ثبت ملی کشور را به خود اختصاص داده اند در حالی که 7 اثر ثبت جهانی استان سهم 30 درصدی در آثار ثبت جهانی کشور دارند. وی ادامه داد: 448 هزار نفر گردشگر داخلی استان سهم 17 درصدی و 30 هزار نفر گردشگر خارجی وارد شده به استان سهم 0.4 درصدی را در کشور را دارد.
بهرامی، با اشاره به اینکه 36 هتل و هتل آپارتمان در استان کرمان وجود دارد، گفت: تعداد افراد شاغل در حوزه گردشگری استان سه هزار و 890 نفر و در حوزه صنایع دستی 70 هزار نفر است. وی، نبود اسناد و مطالعات علمی و جامع، مشخص نبودن اهداف و سیاست ها، کمبود نیروی انسانی کارآزموده، فعال نبودن بخش خصوصی و دولتی در نمایشگاه های بین المللی، نبود موزه فرش و صنایع دستی، حمایت های مالی و معنوی ناکافی، کمبود آموزش های فنی و تخصصی و نبود بانک جامع اطلاعات فعالان گردشگری و صنایع دستی استان را از جمله چالش های این حوزه عنوان کرد.
باغات پسته می تواند ظرفیت مناسبی برای رونق گردشگری استان باشد
رئیس سابق اتاق ایران و کرمان نیز در ادامه این نشست گفت: در استان می توان از ظرفیت منحصر به فرد باغات پسته و مراحل برداشت این محصول برای رونق و توسعه گردشگری استفاده کرد. محسن جلال پور افزود: ایران و آمریکا بیشترین پسته دنیا را در اختیار دارند اما باغات پسته کشور ما و شیوه برداشت آن متفاوت با آمریکا و منحصر به فرد است که باید از این ظرفیت مهم بیشتر استفاده کرد. وی ادامه داد: باید بیش از گذشته به ظرفیت های ویژه استان مانند باغات مرکبات، خرما و… که در دنیا خاص هستند، اندیشید و برای توسعه استان در این زمینه ها برنامه ریزی کرد.
جلال پور، بیان کرد: در طول 10 سال گذشته به ویژه در فعالیت کمیسیون در طول دوره هشتم اتاق با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اقدامات مناسب و قابل تقدیری در حوزه گردشگری کرمان انجام شده که قبل از آن نبوده و اینگونه فعالیت ها باید بیشتر از گذشته انجام شود. جلال پور، بر معرفی بیشتر خانه های بوم گردی استان به گردشگران داخلی و خارجی و استفاده بیشتر از این ظرفیت تاکید کرد و گفت: برخی شهرهای ایران با برنامه ریزی های صحیح بهترین استفاده را از خانه های بوم گردی برای رونق گردشگری می برند که کرمان می تواند از تجربیات آنها استفاده کند.
دغدغه فعلی شهرداری کرمان توسعه گردشگری است
شهردار کرمان نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه شهر کرمان پیشانی استان است، گفت: در مرکز استان نیاز به توجه بیشتر حاکمیت، دولت و بخش خصوصی به مقوله گردشگری داریم. مهران عالم زاده افزود: دغدغه های شهرداری کرمان در زمینه ساماندهی نیروی انسانی و پروژه های عمرانی برطرف شده و در حال حاضر این مجموعه دغدغه خود را بر روی گردشگری به عنوان محور توسعه پایدار شهر کرمان قرار داده است.
وی ادامه داد: به نظر می رسد حوزه رویداد محوری می تواند نقش تاثیرگذاری در توسعه گردشگری کرمان داشته باشد اما باید هر یک از بخش های خصوصی و دولتی در این حوزه نقش هایی را بپذیرند. عالم زاده، اظهار کرد: در جشنواره 20 تیر تا 20 مرداد 98 شهرداری کرمان با وجود اینکه برخی مجموعه ها مانند هتل ها و هواپیمایی ماهان تخفیف هایی را برای گردشگران در نظر گرفتند اما همه مجموعه ها پای کار نیامدند.
فضای کسب و کار در گردشگری خسته کننده است
رئیس سابق کمیسیون گردشگری اتاق کرمان نیز در ادامه این نشست با اشاره به اینکه فضای کسب و کار در حوزه گردشگری استان خسته کننده و کسل کننده است، گفت: امیدواریم پنجره واحد سرمایه گذاری برای تسهیل امور مربوط به فعالیت سرمایه گذاران هر چه زودتر فعال شود. مهدی سیاوشی، خاطرنشان کرد: تامین منابع مالی برای طرح های گردشگری و اختصاص کمترین تسهیلات به این بخش یکی دیگر از چالش های این حوزه است که این موضوع باید برای کمک به بخش خصوصی پیگیری شود.
وی ادامه داد: بانک ها به دلیل اینکه حوزه گردشگری برای آنها چندان جذاب نیست و بازگشت سرمایه طولانی مدت دارد، تمایلی به ارائه تسهیلات در این حوزه ندارند به طوری که در طی دو سال گذشته 6 پروژه گردشگری استان نتوانسته اند هیچ تسهیلاتی را از بانک ها دریافت کنند. سیاوشی، در ادامه به تعامل و هماهنگی اتاق کرمان با اداره کل میراث فرهنگی استان در دوره هشتم اشاره کرد و افزود: همچنین اتاق کرمان در کمیسیون گردشگری اتاق ایران از نظر ارائه و اجرای برنامه های موثر به عنوان الگو و نمونه مطرح بوده است.
وی حضور چهار گروه موثر از دفاتر گردشگری کشور و چند کشور دنیا در کرمان، برگزاری بیش از 40 دوره آموزشی و برگزاری سه ابرماراتن بین المللی را از جمله مهمترین اقدامات کمیسیون گردشگری در دوره هشتم عنوان کرد.