دكتر محمد نهاونديان رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران با بيان دغدغههاي بخش خصوصي و توليدي از اجراي طرح هدفمند كردن يارانهها، زمان كنوني را براي اجراي اين طرح مناسب ندانست و با تاكيد بر اينكه بخش خصوصي در شرايط بحران مالي جهاني و ركود حاكم بر بازار كشورمان به شدت آسيبپذير شده است
دكتر محمد نهاونديان رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران با بيان دغدغههاي بخش خصوصي و توليدي از اجراي طرح هدفمند كردن يارانهها، زمان كنوني را براي اجراي اين طرح مناسب ندانست و با تاكيد بر اينكه بخش خصوصي در شرايط بحران مالي جهاني و ركود حاكم بر بازار كشورمان به شدت آسيبپذير شده است، هرگونه شوك تازه به بازار را مترادف با تحمل تلفات سنگين خواند و نسبت به آن ابراز نگراني كرد.
وي در همين راستا خواستار واگذاری اصلاح قیمتها به بخش خصوصی شد و گفت: افزایش بهرهوری از طریق مکانیزم رقابت نباید در هیاهوی موافقان و مخالفان هدفمند کردن یارانهها گم شود. محمد نهاوندیان در گفتوگو با مهر گفت: نکته بسیار مهم در بحث هدفمند کردن یارانهها این است که در هیاهوی بحث طرفدار و مخالف افزایش بهرهوری از طریق مکانیزم رقابت نباید گم شود، چراکه تنها از طریق
مکانیزمهای ارتقای بهرهوری و کاهش ضایعات است که میتوان امیدوار بود که طرح هدفمند کردن یارانهها به خوبی به سرمنزل مقصود برسد.
ريیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: از سوی دیگر، هدف از اصلاح قیمتها و هدفمند کردن یارانهها باید توانمندسازی بخش خصوصی و نه تامین درآمد برای دولت باشد، به این معنا که دولت و مجلس با تصویب و اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها باید به دنبال رشد تولید ملی از طریق اشتغال باشند. وی تاکید کرد: وقتی صحبت از اصلاح قیمتها به میان میآید، هدف بیرون آمدن قیمت صحیح از مکانیزم عرضه و تقاضا برای کالاهای یارانهای است، اینکه ما از یک تعیین قیمت توسط دولت به یک تعیین قیمت دیگر به شیوهای متفاوت باز هم از سوی دولت انتقال یابیم، قطعا اصلاح قیمت صورت نگرفته است. نهاوندیان خاطرنشان کرد: به نظر میرسد که باید کار اصلاح قیمتها را به بخش خصوصی واگذار کرده و این بخش را در این عرصه وارد کنیم، در این صورت رقابت ایجاد میشود و رقابت واقعی میتواند تعیینکننده قیمتهای واقعی باشد. ريیس پارلمان بخش خصوصی تصریح کرد: به نظر میرسد که دغدغه اصلی بخش خصوصی و تولیدی از اجرای هدفمند کردن یارانهها، زمان مناسب برای این پیاده سازی است، چراکه بخش تولید در بحرانهای اخیر به شدت آسیبپذیر شده و هرگونه شوکی به منزله تلفات سنگین در این بخش است.
ذخيرهسازي براي مهار تورم
در همين حال معاون وزير بازرگاني از ذخيرهسازيهاي وزارت بازرگاني براي مهار تورم طرح هدفمند كردن يارانهها خبر داد.
محمدصادق مفتح در گفتوگو با فارس در خصوص مهار تورم طرح هدفمند شدن يارانهها گفت: طبيعتا در صورت اجراي طرح هدفمند شدن يارانهها افزايش قيمت خواهيم داشت، ولي به اعتقاد كارشناسان پس از آن تورم كنترل ميشود، اما براي شوك قيمتي طرح هدفمند شدن يارانهها، وزارت بازرگاني برنامهاي تهيه كرده است و به تصويب هيات وزيران نيز رسيده است. وي افزود: بر اساس اين طرح كالاهاي اساسي با استفاده از تشكلهاي توليدي ذخيرهسازي ميشود تا اگر پس از اجراي طرح، افزايش قيمت غير منطقي داشتيم تلاش كنيم تا تورم ناشي از واسطهگري و تورم رواني را به نصف برسانيم؛ چرا كه با اجراي طرح باعث افزايش قيمت نهادهها و مقداري تورم خواهيم داشت كه قابل پيشبيني است.
معاون وزير بازرگاني در خصوص وضعيت طرح ساماندهي نظام توزيع و فروشگاههاي زنجيرهاي گفت: سه گروه در خصوص فروشگاههاي زنجيرهاي مشغول به كار شدهاند بخش خصوصي با نام پيوند مجوز گرفته و شركت تاسيس كردهاند، بخش تعاون با نام مهرگان و اصناف همه با نام ايرانيان امور زيرساختي را انجام دادهاند.
وي افزود: آنچه پيشرفت كار را كند كرده است تعيين ميزان مالياتي است كه به اين سيستمها تعلق ميگيرد، در اين خصوص وزارت بازرگاني پيشنهادي داده است كه هنوز به تصويب وزارت اقتصاد و دارايي نرسيده است كه در صورت تصويب سريعتر، تاسيس فروشگاههاي زنجيرهاي نيز سرعت بيشتري پيدا ميكند.
منبع: دنیای اقتصاد ۲۶ بهمن ۱۳۸۷