پاسخ به نیاز بیش از 70 میلیون نفر جمعیت، تدارک و تامین مایحتاج روزانه مردم، مراقبت و کنترل بازار، حمایت از حقوق مصرف کننده و مدیریت صادرات غیرنفتی نیازمند برنامه ریزیهای گسترده ای است که وزارت بازرگانی در برنامه های خود همه ساله پیگیری می کند.
به گزارش ایرنا، بخش بازرگانی در حوزه داخلی بدون هماهنگی با بخش های تولیدی وزیربنایی، توانایی بهبود زیرساخت ها و شبکههای زنجیره ای را نخواهد داشت و نمی تواند برنامه های خود را به تنهایی به پیش برد.
حوزه بازرگانی خارجی و یا صادرات نیز به همین صورت است، برای مدیریت صادرات غیرنفتی و پاسخگویی به خواسته های صادر کنندگان، کمک به ماندگاری در بازارهای هدف و افزایش صادرات باید تعاملی دو جانبه میان وزارت بازرگانی و سایر نهادهای مرتبط را شاهد بود تا رشد کنونی صادرات غیرنفتی تداوم یابد.
در این گزارش برآنیم تا مروری کوتاه به عملکرد وزارت بازرگانی درسال 89 در بخش های مختلف بازرگانی خارجی، بازرگانی داخلی و سایر موضوعات مرتبط داشته باشیم.
تجارت خارجی
براساس آخرین آمارها، صادرات غیرنفتی در 11 ماه اخیر با احتساب میعانات گازی 29 و بدون میعانات 24 میلیارد دلار شده است، پیش بینی می شود با احتساب خدمات، رقم صادرات به 40 میلیارد دلار برسد.
رشد 149 درصدی صادرات غیرنفتی درطول برنامه چهارم توسعه یکی از توفیقات مهمی است که در سایه انواع تحدیدها وبحران های مختلف بر سر راه صادرات غیرنفتی بدست آمده است.
حجم صادرات خدمات فنی و مهندسی درسال جاری نیز افزون بر سه میلیارد و301 میلیون دلار شد، این رقم نسبت به سال گذشته هفت درصد رشد داشته است این میزان درسال گذشته سه میلیون و 83 میلیون دلار بود.
دریافت 700 پرسش
تحویل رژیم تجاری ایران به سازمان توسعه تجارت و پس از چند ماه دریافت بیش از 700 پرسش از سوی دبیرخانه این سازمان، همزمان ارسال آن به دستگاه های و نهادهای سوال شونده برای ارایه پاسخ کامل از جمله اقدامات در حوزه تجارت خارجی به شمار می آید.
مدیریت واردات
مدیریت واردات و نهضت کاهش قیمت تمام شده به عنوان دو ایده وزیر بازرگانی دولت دهم همزمان با این وزارتخانه در سایر دستگاه های ذیربط با حوزه تولید نیز مورد توجه قرار گرفت.
تاکنون حدود 30 اقدام درحوزه های مختلف در راستای مدیریت واردات (جلوگیری از ورود کالاهای غیر کیفی، اقدامات ضد دامپینگ)، بررسی تعرفه ها انجام شده است.
تشکیل کارگروهی متشکل از دستگاه های مختلف و ارایه حدود 130 راهکار کاهش قیمت تمام شده و برگزاری همایش ها و کارگاههای آموزشی متعدد نیز با هدف توجه دادن سایر بخش هابه کاهش قیمت تمام شده با هدف افزایش بهره وری صورت گرفت.
نمایشگاه اکسپو
حضورایران در نمایشگاه اکسپو 2010 شانگهای اقدام شایسته ای بود که در سال جاری با مدیریت وزارت بازرگانی و مشارکت سایر دستگاه ها انجام شد، حضور رییس جمهوری در مراسم روز ملی ایران در اردیبهشت ماه امسال در این نمایشگاه نیز بر غنای مشارکت ایران در این نمایشگاه شش ماهه اضافه کرد.
غرفه ایران به عنوان 10 غرفه برتر در نمایشگاه اکسپو مطرح شد و 7.5 میلیون نفر نیز از جمعیت حدود 70 میلیونی از این سالن دیدن کردند.
نمایشگاهها- پوشش ریسک تجاری
تعداد نمایشگاههای دایر شده از ابتدای سال جاری تاکنون، در مجموع عدد 56 است که با مشارکت بیش از 12 هزار شرکت کننده برگزار شده است .کشورهای تحریم کننده ایران دراین نمایشگاه ها حضوری چشمگیر داشته اند
همچنین از ابتدای امسال تاکنون پوشش ریسک صادرات توسط صندوق ضمانت صادرات ایران معادل 540 میلیون دلار بوده است.
از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از 470 میلیون دلار صادرات فرش به ثبت رسیده که نشانگر رشد 13 درصدی نسبت به مشابه سال گذشته است.
خرید گندم- برنج پرمحصول
امسال نیز پس از چند سال بالاترین میزان خرید گندم از کشاورزان انجام شد و این رقم به 11.2 میلیون تن رسید
بخش خصوصی نیز برای نخستین بار درخرید گندم مشارکت کرد و نزدیک یک میلیون تن خریداری کرد.
میزان گندم تولیدی در سال زراعی جاری افزون بر 14 میلیون تن شد.
همچنین نزدیک به 50هزار تن برنج پر محصول از شالیکاران و کشاورزان خریداری شد.
امسال نیز میزان صدورگندم افزون بر 900 هزار تن شد که اولین رکورد در این بخش است، نخستین صادرات گندم چند سال پیش با 300 هزار تن محقق شد.
نان
همزمان با هدفمندی گندم، آرد و نان و تصمیم دولت برای واریز یارانه نان به حساب مردم، قیمت انواع نان نرخی منطقی پیداکرد و از سویی نزدیک به 30 درصد از ضایعات نان درماه های گذشته کاسته شد.
صرفه جویی 60 میلیارد تومانی درحوزه آرد نیز از دستاوردهای هدفنمدی حوزه گندم، آرد و نان شد.
با راه اندازی چند واحد نان صنعتی در کشور ظرفیت تولید نان صنعتی نیز درسال جاری به 160 هزارتن رسید.
اختصاص اعتبار برای نوسازی و بهسازی نانوایان، امضای تفاهمنامه با وزارت کار و اموراجتماعی و آغاز آموزش 180 هزارنانوا ازجمله فعالیت های صورت گرفته دراین بخش به شمار می رود.
افتتاح واحدهای متعدد سیلو
افتتاح چندین واحد سیلو در سراسر کشور، همزمان آغاز به کار همزمان 37 واحد سیلو در نقاط مختلف دربهمن ماه جاری از طریق ویدیو کنفرانس توسط رییس جمهور، ظرفیت ساخت سیلو در کشور را در سال جاری به یک میلیون و 800 هزارتن رساند .هم اکنون مجموع ظرفیت سیلوی کشور نزدیک به 9 میلیون تن است.
توزیع کالای اساسی
با توجه به ذخایر موجود و نیز همکاری بخش خصوصی در تامین ذخایر مورد نیاز هم اکنون ذخایر کالای اساسی در بهترین شرایط قرار دارد و این امکان برای دولت وجود دارد که در شرایط اضطرار نسبت به توزیع این اقلام در قالب سیاست ها و اقدامات بپردازد.
تنظیم بازار دفترچه های تحصیلی
همزمان با آغاز سال تحصیلی و در راستای حمایت ازحقوق مصرف کنندگان، وزارت بازرگانی با استفاده از توان مباشران غیر دولتی اقدام به تامین و توزیع بیش از 100 میلیون دفترچه تحصیلی بدون اختصاص یارانه نمود .علاوه براین نظارت کامل بر روند توزیع دفترچه های تحصیلی و لوازم التحریر، بازار نسبتا آرامی در شهریور و مهرماه امسال سپری شد.
تنظیم بازار ایام خاص (ملی، مذهبی)
همزمان با فرارسیدن ایام محرم و صفر، ماه مبارک رمضان، ایام فاطمیه، ایام پر مصرف از جمله روزهای پایانی سال با توجه به افزایش تقاضای کالاهای اساسی، حساس وضروری (برنج، روغن و شکر) و به منظورخروج بخشی از تقاضا از بازار عمومی مصرف، طرح های ویژه از جمله تخصیص کالا به سازمان های بازرگانی استان ها جهت واگذاری به هیئات، تکایا، حسینیه ها، تخصیص سبد کالایی به کارمندان، کارگران و مددجویان کمیته امداد امام خمینی، سازمان بهزیستی و غیره صورت گرفت.
تنظیم بازار گوشت قرمز
پس از واگذاری مسئولیت تنظیم بازار اقلام پروتئینی به وزارت بازرگانی ضمن هماهنگی با متولیان موضوع ازجمله سازمان دامپزشکی کل کشور، شرکت پشتیبانی اموردام کشور و معاونت اموردام وزارت جهاد کشاورزی نسبت به شناسایی مباشران عمده تامین کننده گوشت قرمز در کشور اقدام شد و متعاقبا تسهیلات لازم جهت تامین گوشت مورد نیاز کشور از طریق انعقاد تفاهمنامه های تامین و توزیع در کشور فراهم گردید.
ذخیره سازی مرغ
باهدف حمایت توامان از تولید کنندگان و مصرف کنندگان ازطریق خرید درزمان های افزایش تولید گوشت مرغ و ذخیره سازی و نگهداری آنها به منظور توزیع در ایام پرمصرف صورت گرفته است که این امر منجر به حفظ موجودی بیش از 60 هزارتن گوشت مرغ منجمد داخلی در کشور شده است .
ذخیره سازی 90 هزارتن پرتقال و سیب شب عید
تخصیص تسهیلات مورد نیاز به مباشران تامین و توزیع میوه و مرکبات با هدف تامین بخشی از نقدینگی مورد نیاز مباشرین، تامین حدود 60 هزارتن پرتقال و 30 هزارتن سیب، به کارگیری ناوگان حمل ونقل خلیج فارس و ابادان به منظورتسریع و تسهیل درحمل میوه و مرکبات در حوزه ذخیره سازی میوه و مرکبات برای تنظیم بازار شب عید انجام شد.
هماهنگی با اتحادیه ها و تشکل های تولیدی وتوزیعی میوه و مرکبات و انعقاد تفاهمنامه های کنترل قیمت در چهار قلم کالای اساسی سیب، پرتقال، نارنگی و موز، هماهنگی با اتحادیه ها و تشکل های ذیربط به منظور تامین کسری نیاز میوه و مرکبات از محل واردات و شناسایی و تجهیز شبکه های توزیع منتخب در سراسر کشور جهت سهولت دسترسی مصرف کنندگان به کالاهای یاد شده در سال جاری پیگیری شد.
برگزاری نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا
از ابتدای سال و در مواقع خاص برگزاری نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا همزمان با پاییز (بازگشایی مدارس، بهارو آغازسال نو)، فروش های فوق العاده، حراج های نوروزی، فروش زمستانه و دعوت ازتولید کنندگان عمده جهت عرضه مستقیم کالا درنمایشگاه های عرضه مستقیم با هدف کاهش قیمت کالا از طریق حذف واسطه ها پیگیری شد.
حوزه اصناف
ساماندهی اصناف از جمله صدور پروانه کسب برای واحدهای صنفی ومکانیزه کردن اصناف و تشکیل بانک آمار و اطلاعات حاوی بیش از 1.7 میلیون واحد صنفی دارای پروانه کسب در قالب بیش از 71 هزار عنوان رسته صنفی و حدود 2.5 میلیون شاغل فعال دراین واحدها از جمله اقدامات صورت گرفته در سال جاری است.
ثبت نام یک میلیون نفراز افراد صنفی کم درآمد برای قرار گرفتن تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی، کمک به راه اندازی 22 اتحادیه کشوری و سازماندهی آنها، نیز دراین بخش صورت گرفت.
صدور بیش از 190 فقره مجوز فعالیت فروشگاه های بزرگ زنجیره ای در استان ها، انجام پروژه شبکه کارت اصناف و صدور بیش از یک میلیون و 750 هزار ملت کارت اصناف در جهت مکانیزه کردن فعالیت اصناف، اعطای دوهزارو 500 میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت به 180 هزار واحد صنفی درراستای اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در حوزه اصناف عملیاتی شد.
نظارت و بازرسی
در حوزه نظارت و بازرسی نیز اقداماتی چون کنترل و نظارت بر بازار با 10 هزار بازرس و انجام بیش از پنج میلیون بازرسی از ابتدای امسال تاکنون، افزایش چشمگیر سرعت رسیدگی به شکایات مردمی (حضور بازرسان در کمتر از 30 دقیقه درتهران و کمتر از 15 دقیقه در شهرستان ها )، استفاده از توان اصناف در امربازرسی و نظارت و اجرای طرح مدیریت نظارت و بازرسی اصناف (مبنا) صورت پذیرفته است.
حمایت از حقوق مصرف کننده
با توجه به تصویب قانون حمایت از حقوق مصرف کننده در آبان ماه سال گذشته، فرایند های اجرای قانون و عملیاتی شدن مصوبات آن انجام شد، تدوین و تصویب اساسنامه های انجمن ملی استانی و شهرستانی و آغاز به کار انجمن های حمایت از حقوق مصرف کنندگان از جمله این موارد است.
با راه اندازی 13 انجمن حامی حقوق مصرف کننده در سراسرکشور گام های عملیاتی برای مشارکت دادن بخش خصوصی برای دفاع از حقوق مصرف کننده وارد مرحله جدیدی شد.
سامانه های الکترونیکی
وزارت بازرگانی دردولت دهم بیش از 10 سامانه الکترونیکی را برای تسهیل کار تجارت، روانسازی کار فعالان اقتصادی و مردم و شفاف سازی فضای اقتصادی کشور طراحی و به کار گیری کرده است.
سامانه مدیریت یکپارچه زنجیره ارزش نهایی، سامانه ارتباط بازرگانی ایران (سابا) برای دریافت نظرات و پیشنهادات و شکایات ذینفعان، سامانه تحلیل اطلاعات بازار ایران (تابا)، سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد)، سامانه مدیریت یکپارچه زنجیره ارزش نهایی میزان، سامانه جامع اصناف و ایجاد شبکه کارت، سامانه خرید هدفمند گندم، سامانه نماد اعتماد الکترونیکی واز جمله این سامانه ها برای توسعه حوزه فناوری ا طلاعات و توسعه تجارت الکترونیک است.
منبع : شبا نیوز