دنیای اقتصاد – نشريه بنكر (The Banker) که انتشار آن از سال 1926 ميلادي آغاز شده و وابسته به نشريه بينالمللي فايننشالتايمز است، از نشريات معتبر مالي جهان ميباشد و هر ساله اطلاعات و رتبهبندي بانکهاي تجاري دنيا را در کنار ساير اطلاعات مالي، بانکي و سرمايهگذاري منتشر ميسازد.
( لطفا ادامه مطلب را کلیک نمایید – مخصوص دریافت خبرنامه از طریق ایمیل )
این مجله که يکي از برجستهترين مجلات بانکي- مالي دنيا محسوب ميشود، در بيش از 150 کشور در سراسر دنيا منتشر ميشود و منبعي کليدي براي اطلاعات و تحليلهاي صنعت بانکداري به شمار ميرود. آرشيو اطلاعات منحصر به فرد بنکر بيش از 4000 بانک را در خصوص انسجام داراييها، ميزان سودآوري و کارآيي آنها در برابر رقبا ميسنجد. اين مجله به صورت ماهانه و شامل گزارشهايي از جمله بازار سرمايه، مديريت ريسک، پروژههاي مالي و بازرگاني و … در سطح دنيا انتشار مييابد. مجله Banker سالانه چندين جايزه در شاخههاي مختلف از جمله انتخاب بانک سال، بهترين بانک سرمايهگذاري، معامله سال و نوآوري در فناوريهاي بانکي به بانکها اهدا ميکند. علاوه بر این جوایز، رتبهبندي 1000 بانک برتر دنيا نيز از سوي اين نشريه منتشر ميشود.
انتخاب 1000 بانک برتر دنيا
رتبهبندي و ارزيابي بانکها توسط اين نشريه براساس اطلاعات حاصل از صورت وضعيتهاي مالي حسابرسي شده بانکها، سالانه صورت ميگيرد که معمولا در July هر سال ميلادي در اين مجله به چاپ ميرسد و طي آن جايگاه رتبهبندي 1000 بانک برتر جهان مشخص ميشود. هزار بانك برتر، يك رتبهبندي از بانكهاي تجاري دنيا است. اين رتبهبندي بر مبناي تعريف سرمايه لايه اول (Tier One Capital) است. سرمايه لايه اول عبارت است از مجموع حقوق صاحبان سهام به اضافه سود انباشته كه براساس استاندارد كميته بال بانك تسويه بينالملل (BIS) در سوئيس تعريف شده است. اين شاخص براي نشان دادن درجه انسجام و توانايي هر بانك براي پاسخگويي به استانداردهاي كميته بال است. هدف از اين مطالعه آماري بررسی میزان تطبیق عملكرد درست بانكهای کشور با الزامات تعيين شده توسط كميته بال براي ميزان حداقل نسبت سرمايه پايه اول به داراييهاي موزون شده بر اساس ميزان ريسك در حد 4 درصد و ميزان حداقل نسبت سرمايه كل به داراييهاي موزون شده بر اساس ميزان ريسك در حد 8 درصد است.
جايگاه بانكهاي ايراني
10 بانك ايراني در ليست هزار بانك برتر جهان در سال 2011 قرار گرفتهاند. بانك صادرات ايران همانند سال گذشته مقام اول را کسب كرده است. این بانک با 20 پله سقوط نسبت به سال قبل در میان 1000 بانک و كسب رتبه 259 در ميان 1000 بانك برتر جهان، با احتساب سرمايه لايه اول به ميزان 2976 ميليون دلار براي اين بانك، بالاتر از ساير بانكهاي ايراني در رتبهبندي نشريه بنكر براي سال 2011 قرار گرفته است. بعد از بانك مزبور، بانک توسعه صادرات ایران با سرمايه لايه اول 2077 ميليون دلار در رتبه 321 قرار گرفته که 6 پله سقوط داشته است.
بانك صادرات ايران از نظر ميزان دارايي كل با 48043 ميليون دلار در رتبه 251 جهان و بالاتر از ساير بانكهاي ايراني در رتبهبندي مزبور قرار دارد (بانک ملی که سال گذشته بالاترین میزان دارایی کل را به خود اختصاص داده بود، در رتبهبندی سال جاری حضور نداشت). پس از آن بانك ملت و بانك تجارت به ترتيب با 43109 ميليون دلار و 38062 ميليون دلار قرار دارند. بانک پارسیان در این شاخص مقام پنجم را در بین بانکهای داخلی داراست و در بین بانکهای جهان در رتبه 420 دنیا قرار گرفته است. بانك توسعه صادرات با نسبت سرمايه به دارايي 54/42 درصدي در سال اخير از نظر استحكام مالي در رتبه اول بین 10 بانک ایرانی قرارگرفته است. بانكهای کارآفرین و پاسارگاد با نسبتهاي 29/11 درصد و 32/10 درصد به ترتيب در رتبههاي دوم و سوم میان بانکهای ایرانی قرار گرفتهاند. بانك کشاورزی با نسبت 47/2 از نظر استحكام مالي در بین ضعيفترين بانكهاي اين رتبهبندي قرار دارد. بانک پارسیان در این شاخص با 06/7 درصد در رتبه چهارم کشور و رتبه 520 دنیا قرار گرفته است (سال گذشته این رتبه 707 بود).
بانكهای توسعه صادرات و صادرات به ترتيب با رشد سود واقعي به ميزان 19/80 درصد، 46/13 درصد بالاتر از ساير بانكهاي ايراني در رتبهبندي مزبور قرار گرفتهاند. بالاترین سود قبل از کسر ماليات متعلق به بانكهای پارسیان، صادرات و تجارت است که به ترتيب 441، 386، 365 ميليون دلار بوده است و کسب رتبه اول توسط بانک پارسیان، در این شاخص بالاترین رتبهای است که در رتبهبندیهایي با معیارهای اشاره شده در این دوره کسب كرده است.
بر اساس شاخص عملكرد نيز كه به عنوان بازده متوسط سرمايه تعريف شده است، بانكهای تجارت، پارسیان و صادرات به ترتيب با نسبتهاي 91/35 درصد، 96/33 درصد و 21/13 درصد بالاتر از ساير بانكهاي ايراني قرار گرفتهاند. بانک پارسیان در این شاخص در جایگاه دوم بین بانکهای داخلی و رتبه 58 دنیا قرار گرفته است. از نظر بازده دارايي، بانك کارآفرین با نسبت 05/4 درصد بالاتر از ساير بانكهاي ايراني قرار گرفت. بانک پارسیان در این شاخص با نسبت 05/2 درصد در جایگاه پنجم بین بانکهای داخلی و رتبه 143 دنیا قرار گرفته است. نسبت كفايت سرمايه اعلام شده توسط BIS براي بانك توسعه صادرات ایران (63/49 درصد)، بانك پاسارگاد (27/16 درصد) و بانك کارآفرین (00/16 درصد) بالاتر از ساير بانكهاي ايران اعلام شده است. این رقم برای بانک پارسیان 34/10 اعلام شده است.
بر اساس اطلاعات سه سال متوالی از نشریه بنکر مجموعا 10 بانک از بانکهای ایرانی در این رتبهبندی شرکت كردهاند (بانکهای ملی، سپه و صنعت و معدن در رتبهبندی امسال حضور ندارند.) همه بانکهای ایرانی شرکتکننده به جز اقتصاد نوین با اطلاعات پایان ماه مارس سال مالی 2010 خود در رتبهبندی امسال شرکت كردهاند. بانک اقتصاد نوین نیز گویا اطلاعات حسابرسی نشده خود را منتهی به پایان سال مالی 2010 ارسال کرده است که قطعا در آن تاریخ (اسفندماه 89) به دلیل پایان نیافتن سال مالی ایران، اطلاعات حسابرسی نشده بوده است. همانگونه که در جدول فوق مشاهده میشود بانک صادرات در سال 2011 بالاترین رتبه جهانی را میان 10 بانک ایرانی کسب کرده است.