این دومین بار است که رییس اتاق کرمان در سال جاری در یک برنامه تلویزیونی زنده از شبکه ملی برای بحث در خصوص مسایل و مشکلات تولید و صادرات کشور حضور پیدا می کند .
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی استان کرمان ، در ابتدای این برنامه قبل از حضور میهمانان مجری برنامه اعلام کرد : آمارها نشان می دهد صادرات غیر نفتی کشور در حال افزایش است اما محصولات پتروشیمی نیز به آمار اضافه شده است .
( لطفا ادامه مطلب را کلیک نمایید – مخصوص دریافت خبرنامه از طریق ایمیل)
سپس گزارشی از مشکلات صادرکنندگان پخش شد که بخشی از آن چندی پیش با حضور گروه خبرنگاری شبکه یک سیما در استان کرمان و با هماهنگی اتاق کرمان از چند واحد تولیدی استان کرمان تهیه شده بود .
در این گزارش تعدادی از تولید کنندگان محصولات صادراتی در خصوص مسایل و مشکلاتی همچون نوسانات نرخ ارز و انتقال ارز از خارج به داخل کشور ، اثرات تحریم ها و تاخیر در پرداخت جوایز صادراتی صحبت کردند .
در ادامه با پخش برنامه از استودیو ،محسن جلال پور در ابتدای این برنامه در پاسخ به سوال مطرح شده از طرف مجری که از او پرسید آیا به نظر شما مشکلی در بخش تولید و صادرات کشور داریم یا خیر ؟ گفت : در بحث صادرات نگاه ما به خارج از کشور است و باید در یک دنیای رقابتی با دیگران رقابت کنیم . این رقابت در دو بخش کیفیت و قیمت باید صورت پذیرد و ما متاسفانه در هر دو مقوله مشکل داریم .
“جلال پور ” تصریح کرد : ما برای توسعه و رونق صادرات به ثبات و مشخص بودن نرخ ارز نیاز داریم . در شرایطی که تورم در کشور در حال افزایش است و شرایط کشور اجازه نمی دهد نرخ ارز همگام با تورم حرکت کند و از طرفی هزینه های تولید نیز در طول سال های گذشته به طور مداوم بالا رفته است و کالاهای مشابه در دنیا افزایش قیمت آن چنانی نداشته اند و نرخ ارز نیز به صورت مصنوعی ثابت نگه داشته شده است ، ما از گردونه رقابت دور مانده ایم .
نایب رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران افزود : باید نگاه ثابتی به مقوله صادرات در کشور وجود داشته باشد و در شرایط مختلف این دیدگاه عوض نشود ، خواه قیمت نفت ما در بازارهای جهانی بالا باشد یا پایین بیاید و یا این که ما به چه میزان به ارز نیاز داشته باشیم و این گونه خواهد شد که صادرکننده ایرانی با توجه به اطمینان از وضعیت نرخ ارز ، می تواند خود را در بازارهای جهانی رقابت پذیر کند .
” جلال پور ” در بحث کیفیت نیز سخن گفت . وی با اشاره به این که کیفیت ، اصلی ترین مساله در رقابت است آن را یکی از اصول شرعی دین اسلام هم دانست که مسلمان خود را موظف به ارایه کالای با کیفیت می داند .
رییس اتاق کرمان در این خصوص به بیان دو ایده پرداخت که ایده اول هر تولید کننده را نگهبان کار خود می داند به این معنی که وقتی تولید کننده ای برای یک دفعه کالای نامرغوبی را به بازاری ارایه کرد و با اقبال مشتری مواجه نشد ، دفعه آینده قادر به فروش همان محصول در همان بازار نخواهد بود .
مجری برنامه در این بخش ، صحبت “جلال پور ” را قطع کرد و با این ایده مخالفت کرد و البته رییس اتاق کرمان هم گفت : در ادامه می خواستم بگویم ما با این ایده موافق نیستیم و باید نظارت وجود داشته باشد ؛ اما این نظارت هم اکنون توسط دولت انجام می گیرد و به نظر می رسد دولت با این حجم کار ، قادر به ایفای نقش نظارتی نیست و ما اعتقاد داریم تشکل های مرتبط با هر بخش باید بحث نظارت را به انجام برسانند .
جلال پور تصریح کرد : در حال حاضر تشکل داریم اما در قانون دیده نشده که در صورت ایجاد تشکل ، اختیارات لازم در خصوص نظارت به آن اعطا شود .
وی انجمن تولیدکنندگان گندم کانادا را از جمله تشکل های موفق دانست که بدون دخالت دولت ، شرایطی را برای محصول گندم کانادا ایجاد کرده اند که در سال های متمادی بدون مشکل در حال فروش بین المللی است و دلیل آن را نیز کنترل در مراحل مختلف اعم از تولید ، فرآوری ، بارگیری و مبادی ورودی کشورهای مصرف کننده بیان کرد .
در بخشی از این برنامه زنده تلویزیونی برای ریشه یابی معضل عدم وجود کیفیت در برخی کالاهای صادراتی کشور ، جملات ، یکی در میان از ” جلال پور ” و مجری برنامه ادا شد و البته برآیند صحبت های رییس اتاق کرمان این بود که کشور و مشخصا مجلس باید قوانین را با دقت بیشتری تدوین کند ، تشکل ها فعال شوند و اختیار کافی به تشکل ها تفویض شود .
نایب رییس اتاق ایران همچنین پیشنهاد داد در هر سال یک صادرکننده نمونه کیفی نیز در کشور معرفی شود چرا که در حال حاضر در انتخاب صادرکننده نمونه بحث ارزآوری و کمی مطرح است .
“جلال پور ” در پاسخ مجری برنامه که قصد داشت یک بار دیگر مشکلات صادرات کشور را به صورت شفاف از زبان نایب رییس اتاق ایران به مخاطب خود که البته به طور مشخص تر مسوولان دولتی بودند ، منتقل کند ، اصلی ترین مشکلات را به این شرح بیان کرد : 1- دولت باید یا شرایطی را فراهم کند که نرخ ارز همراه با تورم حرکت کند و یا این که ما به التفاوت میزان نرخ واقعی ارز و نرخ تعیین شده توسط دولت را در قالب جوایز صادراتی به صادرکننده بازگرداند . 2 – باید در سیستم بانکی کشور توجه خاصی به ارایه تسهیلات به امر صادرات شود . با وجود اعلام میزان 8.5 درصد اعلام شده برای ارایه تسهیلات به بخش صادرات توسط سیستم بانکی این رقم در سال گذشته تنها 3.2 درصد بوده است .
رییس اتاق کرمان در پایان این بحث تصریح کرد :درآمدهای نفتی باید به سمت امور زیربنایی کشور هدایت شود و نباید به عنوان رقیبی برای محصولات صادراتی غیر نفتی کشور مطرح باشد .
در این برنامه همچنین مدیر کل امور بانوان استانداری البرز نیز حضور داشت و در خصوص مشاغل خانگی صحبت کرد .