EN

تنها راه مقابله با خشکسالی تغییر الگوی کشت است

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن استان کرمان ، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان در نشست این کمیسیون ، با اشاره به آمار و ارقام میزان بارندگی و بحران کمبود آب در استان کرمان اظهار داشت: طبق بررسی های به عمل آمده  تنها راه گذر از این بحران، اصلاح و مدیریت کشت است.

( لطفا ادامه مطلب را کلیک نمایید – مخصوص دریافت خبرنامه از طریق ایمیل )

 

“محسن رشید فرخی” به الگو های کشور کانادا اشاره کرد و اذعان داشت: این کشور یک سوم ذخایر آبی دنیا را داراست و جمعیت آن به نصف جمعیت کشور ما می رسد اما الگوهای کشت مناسب تری نسبت به کشور ما دارند.

وی انتقال آب به استان کرمان را برای گذر از خشکسالی و کم آبی در زمینه کشاورزی چاره ساز ندانست و گفت: شاید این آب برای صنعت و شرب مناسب باشد اما به دلیل هزینه بسیار زیاد هرگز برای کشاورزی مناسب نخواهد بود.

رییس کمیسیون کشاورزی تنها  راه مقابله با خشکسالی را تغییر الگوی کشت عنوان کرد و گفت: اگر امروز به این مهم نپردازیم سالهای آینده غبطه این روزها را خواهیم خورد.

در این نشست رییس مرکز تحقیقات و بررسی های اقتصادی اتاق کرمان به ارایه آمار و برشمردن مزیت‌های کشت گلخانه ای پرداخت و گفت: سطح زیر کشت محصولات گلخانه‌ای از دو هزار هکتار به یک هزار و 250 هکتار کاهش پیدا کرده است که این کاهش در شهرستان کهنوج محسوس بوده و کشاورزان از کشت محصولات گلخانه‌ای فاصله گرفته‌اند.

“صادق علیزاده ” تصریح کرد: کشت گلخانه‌ای بسیار مقرون به صرفه است و مزیت‌های زیادی نسبت به کشت در فضای زراعی دارد.

وی راندمان بهره‌برداری در فضای گلخانه‌ای نسبت به فضای باز را 10 الی 15 برابر عنوان کرد و ادامه داد: تولید محصول به ازای هر متر مکعب آب در فضای باز دو کیلوگرم است در حالی که در فضای گلخانه‌ای این میزان به 20 کیلو و در برخی محصولات تا 40 کیلوگرم افزایش پیدا می کند.

” علیزاده” با بیان اینکه استفاده از یک متر مکعب آب در فضای زراعی درمحصولاتی مانند خیار سبز، گوجه و فلفل به ترتیب دو هزار و 400 گرم ،  دو هزار گرم و هزار گرم تولید را به دنبال خواهد داشت تصریح کرد: استفاده از این میزان آب در فضای گلخانه‌ای به تولید 13 هزار و 700 گرم خیار سبز، 15 هزار گرم گوجه و 5 هزار و 400 گرم فلفل منجر خواهد شد.

وی در بر شمردن مزیت‌های کشت گلخانه‌ای به تولید بیش از یک محصول در سال اشاره کرد و اذعان داشت: در محصولاتی مانند خیارسبز و گوجه در یک سال زراعی می توان به دو بار تولید پرداخت.

تولید ارگانیک دیگر مزیت کشت گلخانه‌ای است که وی به آن اشاره کرد و گفت: پیش از این مصرف محصولات گلخانه‌ای به دلیل شایعه استفاده از سموم زیر سوال رفته بود که اکنون ارگانیک بودن این محصولات اثبات شده است.

رییس مرکز تحقیقات و بررسی های اقتصادی اتاق کرمان ، استفاده از اراضی غیر قابل کشت، عدم وابستگی تولید به شرایط محیطی، صرفه جویی در مصرف انرژی، کاهش هزینه‌های تولید، تداوم داشتن تولید در تمام فصول سال، ایجاد اشتغال زایی مطلوب، صرفه جویی در مصرف آب، رونق اقتصاد کشور، توسعه صادرات کشور و … را از جمله دیگر مزایای کشت گلخانه‌ای برشمرد و اظهار داشت: با توجه به بحران آب و وضعیت اقلیمی کرمان، اتاق بازرگانی در حال کمک به بررسی راه های افزایش سطح زیر کشت ،میزان بهره وری و توسعه بازار صادرات کشت های گلخانه‌ای  است.

“علیزاده” با اشاره به این که فضا برای توسعه بازارهای بین المللی محصولات کشاورزی وجود دارد اظهار داشت: حفظ وضعیت موجود، کشف راه‌های توسعه زیر کشت و راه کارهای توسعه بازار سه اقدامی است که در خصوص توسعه سطح زیر کشت محصولات گلخانه‌ای باید مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: مجموعه گلخانه‌ها و گلخانه‌داران باید به سمت راه‌اندازی یک تشکل برای محصولات گلخانه‌ای گام بردارند.

در ادامه رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان منابع خدادادی این استان را بی‌شمار عنوان کرد و گفت: در بسیاری مواقع نسبت به این منابع کم توجه هستیم که نور خورشید و باد از جمله آن است.

“بهمن پناهی” با اشاره به این که همه دنیا به استفاده از انرژی خورشید و باد متمرکز شده‌اند اظهار داشت: استفاده از پسماندها در آب فاضلاب و آب صنعتی از دیگر مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی استفاده از آب پسماند پس از تصفیه و میکروب زدایی در کشت گلخانه‌ای را امکان پذیر دانست و تصریح کرد: این اقدام در همه جای دنیا انجام می شود و جای هیچ نگرانی نیست.

“پناهی” به محدودیت استان کرمان در زمینه آب و خاک و افت سفره های آب زیرزمینی و کیفیت آب قنوات اشاره و اذعان داشت: هر روزه کیفیت خاک کاهش می یابد، آب قنوات و چاه‌ها شور می‌شود، سفره‌های آب زیر زمینی افت می کند اما سر و سامان دادن این موارد با کشت گلخانه ای امکان پذیر است.

در ادامه نماینده جهاد کشاورزی با اشاره به این که سطح زیر کشت محصولات گلخانه‌ای در شمال کرمان 96/44 ( چهل و چهار و نود و شش صدم )هکتار است تولید انواع محصولات گلخانه‌ای را 43/9 ( نه و چهل و سه صدم ) تن تولید عنوان کرد و گفت: سطح زیر کشت محصولات گلخانه ای را 5/1 ( یک و نیم ) هکتار گل زینتی، یک هکتار توت فرنگی، 16/4 ( چهار و شانزده صدم ) هکتار گوجه فرنگی، 66/37 ( سی و هفت و شصت و شش )هکتار خیار سبز،89/0  ( هشتاد و نه صدم )درصد هکتار انواع فلفل و 25/2 ( دو و بیست و پنج صدم )هکتار سایر محصولات شامل می شود.

رییس ستاد کشت گلخانه‌ای استانداری کرمان با اشاره تشکیل این ستاد از سال 1370 گفت: حمایت از گلخانه داران یک ضرورت است زیرا به دلیل برداشت بی رویه از چاه های استان باعث شده است که به سمت کشت گلخانه ای برویم.

“حسن شیرازی” از پیشرفت فیزیکی 40 تا 80 درصدی ساخت هفت مجتمع گلخانه ای در جیرفت و کهنوج خبر داد و گفت: ساخت این مجتمع ها از مصوبات سفر رییس جمهوری است که با راه اندازی آن بیش از 47 هکتار به سطح زیر کشت محصولات گلخانه ای افزوده خواهد شد.

در پایان این نشت رییس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان امکان‌پذیر بودن توسعه کشت گلخانه‌ای با توجه به بازار خوبی که دارد، پیشگیری از کاهش کشت گلخانه ای و افزایش سطح زیر کشت و همچنین بررسی راه‌اندازی یک تشکل برای محصولات گلخانه‌ای را نتایج برگزاری این نشست عنوان کرد.