EN

بررسی مشکلات صادرکنندگان در کارگروه توسعه صادرات استان

نوسانات شدید نرخ ارز، بالا بودن نرخ تسهیلات بانکی، پرداخت ریالی تسهیلات ارزی، پایین بودن میزان تخصیص تسهیلات، عدم پرداخت یارانه حمل و نقل و… از جمله مشکلات صادرکنندگان است که توسط نایب رییس اتاق ایران در نشست کارگروه توسعه صادرات استان کرمان با حضور استاندار کرمان و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان شد.

(لطفا ادامه مطلب را کلیک نمایید – مخصوص دریافت خبرنامه از طریق ایمیل)

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان، محسن جلال پور در تشریح مسایل و مشکلات صادراتی و وارداتی استان کرمان به نوسانت شدید نرخ ارز اشاره کرد و با بیان اینکه این تغییرات باعث کاهش قیمت دو محصول صادراتی استان شده است اظهار داشت: طی 20 روز گذشته که زمان برداشت محصول خرما و پسته بود قیمت این دو محصول حدود 20 تا 25 درصد تغییر کرد و در حالی که در ابتدای فصل برداشت، قیمت هر کیلو خرما سه هزار و 500 تومان بود اما در حال حاضر به دو هزار و 500 تومان رسیده است.

وی کرمان را استانی صادراتی عنوان کرد و گفت: از این رو نوسانات نرخ ارز نمود بیشتری در این استان دارد و سایر محصولات صنعتی و معدنی ما نیز که جنبه صادراتی دارند با این مشکلات روبرو هستند.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع معاون و کشاروزی استان کرمان، بالا بودن نرخ تسهیلات بانکی را دیگر مشکل صادرکنندگان دانست و با اشاره به اینکه نرخ تسهیلات از 11 درصد به 20 درصد افزایش پیدا کرده است تصریح کرد: افزایش معوقات صادرکنندگان در چند ماهه اخیر به همین دلیل است زیرا تسهیلاتی را که با نرخ 11 درصد اخذ کرده اند اکنون به 21 درصد رسیده است.

جلال پور با بیان اینکه این مهم برای بانک ها نیز مشکل ساز شده است، اذعان داشت: تنها بانک توسعه صادرات، تسهیلات را با نرخ 14 تا 17 درصد ارایه می دهد.

پرداخت ریالی تسهیلات ارزی از جمله دیگر مشکلات صادر کنندگان بود که نایب رییس اتاق ایران به آن اشاره کرد و اظهار داشت: اخیرا اعلام شده که تسهیلات باید به صورت ارزی پرداخت شود و با توجه به این که این ارز باید از بازار تهیه شود حداقل 80 درصد زیان به صادرکننده تحمیل می کند.

چهار هزار میلیارد تومان محصولات کشاورزی در حال برداشت استان

وی در توجیه پایین بودن تخصیص میزان تسهیلات صادرکنندگان، به پتانسیل های صادراتی استان اشاره کرد و با بیان اینکه کرمان چهار هزار میلیارد تومان محصولات کشاورزی در حال برداشت دارد گفت: این در حالی است که مجموع تخصیص تسهیلات بانک ها به 40 تا 50 میلیارد تومان می رسد.

جلال پور در برشمردن مشکلات صادرکنندگان کرمانی به عدم پرداخت تسهیلات ریالی توسط بانکهای تخصصی اشاره و با بیان اینکه بانک توسعه صادرات نیز این تسهیلات را به صورت ریالی پرداخت نمی کند افزود: همچنین حذف بخش تجارت از توافقنامه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در مورد بخشودگی جرایم و تقسیط بدهکاری های معوقه بانکی باعث ایجاد مشکلاتی برای صادرکنندگان شده است.

جلال پور یکی دیگر از مشکلات صادرکنندگان را پرداخت تسهیلات ارزی به صورت یورو عنوان کرد و بیان داشت: همچنین به دلیل عدم پرداخت به موقع جوایز صادراتی، اثر تشویقی این جوایز از بین رفته است.

افزایش هزینه های حمل و نقل بین المللی و عدم پرداخت یارانه حمل و نقل، افزایش هزینه های صادرکنندگان به دلیل اعمال تحریم ها، حذف یارانه نمایشگاههای بین المللی، اخذ مالیات بر ارزش افزوده توسط گمرک کرمان از جمله دیگر مشکلات صادرکنندگان برشمرده شد.

مشکلات وارداتی استان برشمرده شد

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان همچنین از عدم اختصاص امتیاز خاص به تولیدکنندگانی که تولید صادرات محور دارند گلایه کرد و با بیان این که وارد کنندگان نیز با مشکلاتی رو به رو هستند گفت: عدم امکان ثبت سفارش ماشین آلات راه سازی، ساختمانی و معدنی مطرح با برند معتبر جهانی، کوتاه بودن زمان ثبت برای ماشین آلاتی که اخیرا امکان ثبت آنها به وجود آمده و افزایش هزینه های واردکننده ها از جمله این مشکلات است.

عملکرد سازمان توسعه تجارت امیدوارکننده است

وی همچنین به عملکرد مطلوب سازمان توسعه تجارت ایران در دولت نهم و دهم اشاره و با بیان این که این سازمان خط مشی مشخصی را ترسیم کرده و با کار علمی، کارشناسی، همواره یکی از امیدهای بخش خصوصی مطرح می شود ادامه داد: این سازمان همیشه صادقانه رسالت و مسوولیت خود را انجام می دهد و به حق از بخش خصوصی دفاع می کند.

در ادامه این نشست، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: باید بپذیریم که ذخیره های ما سرمایه های نیروی انسانی است و به همین دلیل حفظ فعالان اقتصادی کشور در شرایط پر تلاطم اقتصادی جهان هدف ماست.

مشکلات فعالان اقتصادی بررسی می شود

حمید صافدل با اشاره به اینکه در فضای موجود فعالان اقتصادی در شرایط سختی کار می کنند و در واقع افسران خط مقدم جبهه اقتصادی هستند که باید از آنها حمایت شود ادامه داد: همه مشکلات آنها را می پذیریم و مشکلات را بررسی و برای مشکلات ناشی از ارز به دنبال راهکار خواهیم بود.

صافدل، با اشاره به اینکه فضای رقابت برای فعالان اقتصادی سخت تر شده است، بیان کرد: ورود به بازارها سخت تر شده و در چنین شرایطی باید با انعطاف پذیری بیشتر عمل کنیم. رییس سازمان توسعه تجارت ایران تصریح کرد: با به کار گیری تمام ظرفیت بخش خصوصی در بدنه اقتصاد کشور، فرمایشات رهبر معظم انقلاب در زمینه های اقتصادی محقق می شود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، گفت: شرایط اقتصادی در خارج از مرزهای کشور ما نیز ویژه است و اگر چه با تحریم ها روبرو هستیم اما به دلیل اتفاقات و تنش های سیاسی و جابه جایی حکومت ها در خاورمیانه و شمال آفریقا، بازار با ثباتی را شاهد نیستیم.

وی ادامه داد: همچنین سال گذشته با پدیده های پر نوسان و پر مخاطره اجتماعی در شرق آسیا روبرو بودیم و در اروپا و آمریکا نیز بحران اقتصادی و شرایط ویژه ای وجود داشت و دارد. صافدل، با اشاره به اینکه با این شرایط ما در سال گذشته بیش از چهار میلیارد دلار صادرات کالاهای خدمات فنی و مهندسی داشتیم که امسال نیز برنامه ریزی لازم را برای رساندن این رقم به شش میلیارد دلار انجام داده ایم.

وی گفت: در اوایل دهه 80 سهم صادرات محصولات ما حدود 5 میلیارد دلار بود که این رقم در پایان همین دهه از 40 میلیارد دلار گذشت که این موفقیت حاصل تلاش آحاد مردم و فعالان اقتصادی بود.

قیمت واقعی نرخ ارز محاسبه می شود

وی در بخش دیگری به موضوع نرخ ارز و کشف قیمت رقابتی نرخ ارز و رفتن نرخ ارز به بازار بورس اشاره کرد و گفت: این مسائل مورد مشورت با فعالان اقتصادی قرار گرفت و ما به دنبال راهکاری هستیم که قیمت واقعی نرخ ارز را کشف کنیم.

رییس سازمان توسعه تجارت ایران، بیان کرد: تجار و فعالان اقتصادی ما با استفاده از تجارب سه دهه گذشته خود در فضای بحران اقتصادی در غرب، خوب عمل کردند و همواره از رشد جهش صادراتی برخوردار بوده ایم.

جوایز صادراتی به زودی پرداخت می شود

صافدل، در بخش دیگری در رابطه با جوایز صادراتی گفت: جوایز صادراتی تا پایان سال 89 را بزودی پرداخت خواهیم کرد و برای سال 91 نیز اولویت ها بر روی مشوق های غیر مستقیم است. وی افزود: برای استمرار در تولید و زمینه های اشتغال، نیاز به تقاضاهای جدید در بازارها و کالاهای صادراتی داریم که می تواند تقاضای کل را افزایش دهد. صافدل، بیان کرد: شکل گیری تولید رقابتی، شکل گیری تولید با کیفیت و قیمت مناسب را در پی خواهد داشت.