کشور همسایه عراق با ۲۸ میلیون نفر جمعیت و ۴۳۷۰۷۲ کیلومتر مربع مساحت و ۱۴۵۸کیلومتر با ایران مرز مشترک دارد ، اقتصاد عراق عمدتاً به درآمد نفتی که حدود ۹۵% درآمد ارزی را تشکیل می دهد متکی است.
عراق از منابع معدنی فراوان نفت ، گاز ، فسفات و سلفور برخوردار است و ذخایر ثبت شده نفت خام آن حدود ۱۱۴ میلیارد بشکه می باشد. علیرغم کمک حدود ۷۰ میلیارد دلاری UN و بانک جهانی برای بازسازی عراق هنوز استاندارد سطح زندگی در این کشور پایین تر از دو دهه قبل (سال ۱۹۹۱) است. علاوه بر نظام دیکتاتوری صدام که مانع اساسی رشد و توسعه اقتصادی این کشور بود ، جنگ دراز مدت فرسایشی باایران و اشغال عراق توسط آمریکا و نیز جنگ های داخلی چندین ساله اخیر موجب ویرانی و نابودی تمامی زیر ساخت های اقتصادی و امکانات رفاهی و اجتماعی عراق گردیده و این کشور را با انبوهی از مشکلات معیشتی رفاهی و اقتصادی مواجه نموده است تا جایی که هم اکنون از آب آشامیدنی گرفته تا آجر ساختمانی از خارج به عراق واردمی شود. عدم وجودکارخانجات و کارگا ه های تولیدی ، مصالح ساختمانی و کمبود ماشین آلات و تجهیزات و امکانات اولیه ساخت و ساز به حدی است که سالانه مبلغ قابل توجهی از بودجه های عمرانی استان ها به دلیل عدم پیشرفت پروژه ها جذب نمی گردد.
اشتراکات فرهنگی و مذهبی دو کشور ایران و عراق ، نزدیکی راه و نیاز مبرم عراق به تمامی ما یحتاج زندگی اعم از موادغذایی ، لوازم مصرفی ، لوازم خانگی ، بهداشتی ، صنعتی ، کشاورزی ، مصالح ساختمانی ، ابنیه ، شهر سازی ، جاده ،زیر ساخت ها و تمامی نیازهای دیگر فرصتی بی نظیر برای تجار و صاحبان صنایع ایرانی جهت گسترش فعالیت های اقتصادی با عراق است که متاسفانه علیرغم تمامی این ظرفیت ها و امکانات بالقوه و بالفعل در مبادلات تجاری با عراق طی آخرین آمار پس از آمریکا، ترکیه، اردن، امارات و تعدادی از کشورهای دیگر، ایران در ردیف یازدهم قرار دارد.
انتخاب کربلا
به منظور ایجاد یک مرکز قدرتمند و منسجم تجاری که بتواند عملیات بازاریابی و مبادلات اقتصادی مورد نیاز بازرگانان دو کشور را به شکلی متمرکز و اصولی سازماندهی و مدیریت نماید از دو سال قبل چندین سفر به همراه کارشناسان مربوطه به کشور عراق و مناطق مختلف آن انجام شد، که نهایتاً پس از مطالعه و بررسی ها و تجزیه و تحلیل های جامع به این نتیجه رسیدیم که مناسب ترین گزینه برای تاسیس مرکز تجاری در عراق شهر ” کربلا ” می باشد زیرا:
۱- کربلا به نسبت دیگر مناطق عراق از امنیت بیشتری برخوردار است و به عنوان یک قطب اقتصادی در آن کشور مورد توجه است.
۲- فاصله کم با پایتخت ( بغداد ) ۱۴۰ کیلومتر.
۳- فاصله بسیار کم با سه استان مجاور یعنی بابل، نجف و دیوانیه که به واقع کربلا مرکزیت این سه استان را به عهده دارد.
۴- دسترسی آسان کربلا به راههای مواصلاتی با تمامی شهرستان ها و استان ها.
۵- راه اندازی فرودگاه جدید و مهم بین المللی بین کربلا و نجف علاوه بر فرودگاه قبلی کربلا.
۶- وجود کنسولگری مهم و قدرتمند ایران در کربلا که از آن به عنوان سفارت یاد می شود.
۷- وجود صرافی های متعدد در کربلا که از قدیم به شکل سنتی با ایران کار می کرده و هنوز هم فعال هستند که در زمینه تسهیل در انتقال پول می توانند بسیار موثر باشند.
۸- راه اندازی شعبه بانک اقتصاد نوین ایران در کربلا.
۹- تمایل و علاقه وافر ایرانیان به حضور در کربلا و تشرف به حرم مطهر حضرت اباعبدا… (ع).
۱۰- آشنایی اکثر مردم کربلا به زبان فارسی و علاقه و احترام آنان به ایرانیان.
۱۱- وجود مسافرخانه ها و هتل های متعدد برای پذیرایی از زوار و تجار.
۱۲- حضور میلیونی عاشقان حضرت امام حسین (ع) از سراسر عراق و دیگر کشورها در شب های جمعه و مناسبت های مذهبی در کربلا که موجب رونق و رشد این مرکز تجاری است.
خدماتی که در مرکز تجاری ارایه می گردد.
۱- ایجاد مرکزی اقتصادی و تجاری جامع در فضایی مرتب و زیبا که مجموعه ای از کالاهای ایرانی و خارجی مورد نیاز طرف های عراقی همگی در یک محل به مشتریان ارایه می گردد.
۲- ایجاد مرکز اطلاع رسانی برای طرف های ایرانی و عراقی و عندالزوم دیگر بازرگانان خارجی در تمامی موضوعات مربوط به فعالیت های اقتصادی.
۳- ارایه خدمات ارتباطی اعم از اینترنت، فکس، تلفن و اجمالاً تسهیل معضل ارتباطات.
۴- ارایه خدمات بیمه، حمل و نقل، ترخیص کالا، خدمات بانکی گشایش اعتبار، صرافی و ….
۵- بازاریابی و فروش محصولات و خدمات ارایه شده در مرکز تجاری.
۶- ارایه مدیریت خدمات فنی مهندسی، پیگیری و اخذ مناقصات عمرانی و پیمانکاری و اعلام آن به شرکت های عضو مرکز تجاری.
۷- ایجاد ارتباط با وزارتخانه ها و سازمان های عراقی برای اطلاع از قوانین و مقررات و نیازها و امکانات آن ها و سازماندهی اطلاعات به دست آمده جهت فعال کردن طرف های اقتصادی دو کشور.
۸- ایجاد فرآیندی برای اطلاع یابی و اطلاع رسانی از خریدهای کلان دولتی و مناقصات که حجم عظیمی از معاملات و خدمات را شامل می شود و هدایت آن به سمت شرکت های ایرانی عضو مرکز تجاری.
۹- استفاده از امکانات و تسهیلات صندوق ضمانت صادرات ایران برای تسهیل و توسعه فعالیت های تجاری طرفین.
۱۰- تسهیل دریافتن شرکا و طرف های تجاری برای شرکت های ایرانی و عراقی و معرفی آنان به یکدیگر برای گسترش فعالیت اقتصادی و فیمابین.
۱۱- شناسایی پروتکلهای امضاء شده بین دو کشور ایران و عراق مثل حمل و نقل و بسیاری پروتکلهای دیگر که امضاء و رها شده اند و تلاش در جهت اجرایی نمودن آن ها برای گسترش فعالیت های اقتصادی.
۱۲- شناسایی فایناس های بین المللی تخصیص یافته برای عراق و بودجه های اعلام شده از طرف سازمان های بین المللی و موسسات مالی جهانی و ارایه طرح ها و پروژه های مناسب برای جذب آن ها و نیز آماده سازی زمینه های بهره مندی و استفاده از اعتبارات تخصیص یافته مذکور که حجم آن ها بسیار زیاد و قابل توجه است.
۱۳- هدایت شرکت های سرمایه گذاری، برای سازندگی و ایجاد کارخانجات و خطوط تولید و …. در عراق با استفاده از قانون سرمایه گذاری کشور عراق.
اطلاعات عمومی
مرکز تجاری و نمایشگاه دایمی کالا و خدمات جمهوری اسلامی ایران در کربلا ( عراق )
الف)مشخصات:
– عنوان: مرکز تجاری و نمایشگاه دایم کالا و خدمات ج.ا. ایران در عراق
– نشانی: کربلا، شارع میثم تمار- باب الخان
– مدت: یک سال به طور مستمر
– تاریخ شروع: شهریور ماه ۸۸
– مساحت غرفه: مساحت هر غرفه ۹ متر مربع ( ۳ در ۳ )
– تجهیز غرفه ها: غرفه ها به صورت پیش ساخته و مجهزبه روشنایی، نورپردازی و کتیبه های تبلیغاتی بوده و هیچ نوع هزینه اضافی برای تزیینات، دکوراسیون، تبلیغات کلی نمایشگاه و شارژ از متقاضی دریافت نمی شود.
ب) امکانات:
– سیستم سرمایش و گرمایش، سیستم کنترلی مدار بسته، سیستم نمایشگر تبلیغاتی
– مجموعه اداری شامل اتاق های مدیریت، اتاق کنفرانس، اتاق ملاقات و مذاکرات، واحد بازرگانی، واحد ارتباطات.
– واحد خدمات شامل بیمه، ترخیص، حمل و نقل.
– واحد مالی و خدمات بانکی.
– نگهبانی، نمازخانه و سرویس های بهداشتی.
– پانصد/۵۰۰ متر مربع انبار که برای مصارف عمومی مرکز تجاری استفاده می شود.
ج) خدمات:
۱- حمل نمونه ها از ایران تا کربلا، انجام عملیات ترخیص، چیدمان و تزیین غرفه ها.
۲- معرفی و ارایه اطلاعات فنی در محل مرکز تجاری و عرضه کالا به مراجعین.
۳- ارایه بروشور، کاتولوگ و معرفی کالا در موسسات تجاری و صنعتی، مراکز دولتی و وزارتخانه های عراق و تلاش در جهت عقد قراردادها با بهره مندی از روابط با عوامل موثر در خریدهای کلان دولتی.
۴- نیازی به رفت و آمد نیروهای شما و حضور پر هزینه در عراق نیست، بلکه پس از چیدمان نمونه کالاهای مورد نظر در غرفه مربوطه، کارشناسان و متخصصین بازاریابی و فروش مرکز تجاری با تسلط به زبان عربی برای محصولات شما در کشور عراق فعالیت خواهند نمود.
۵- قرارداد فروش با هماهنگی فروشنده ( عضو مرکز تجاری ) و خریدار ( طرف عراقی ) به نحوی تنظیم و اجرا می گردد که بازگشت ثمن معامله قطعاً تضمین گردد. و دغدغه ای از بابت حیف و میل کالاهای فروخته شده و یا عدم دریافت وجه آن نباشد.
۶- بازارابی حضوری و میدانی توسط بازاریابان مرکز تجاری در شهرهای مختلف عراق.
۷- انجام عملیات ترخیص، حمل و بیمه کالاهای فروخته شده از ایران تا عراق و تحویل آن به مشتریان.
۸- انجام کلیه عملیات مالی و بانکی کالاهای فروخته شده اعم از گشایش اعتبار، حواله و انتقال وجه.
۹- تهیه ویزا و راهنما، رزرو هتل برای اعضا به هنگام تشرف به کربلا و بازدید از مرکز تجاری.
د) حق عضویت:
– مبلغ ۱۲۰۰۰ دلار برای یک غرفه ۹ متری به مدت یک سال.