EN

آغاز تجارت با لير و ریال با حضور بخش خصوصی ترکیه در اتاق تهران كليد خورد

بازرگانان ترکیه‌ای دیروز به اتاق تهران رفتند تا در وضعیت بحران مالی جهانی دریچه‌های تازه‌ای به تجارت با کشورمان بگشایند.
روند مذاکرات و گفت‌وگوها با فعالان اقتصادی ترک از اواخر سال گذشته شدت بیشتری گرفته و تاکنون چندین هیات از ترکیه ميهمان اتاق بازرگانی تهران بوده‌اند.

دیروز یحیی آل اسحاق در دیدار با بازرگانان ترکیه‌ای ازاجرایی شدن سیاست حذف دلار و استفاده از لیر و ریال در مبادلات تجاری میان دو کشور ایران و ترکیه خبر داد.
ريیس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به گسترش روز افزون مبادلات تجاری بین ایران و ترکیه، گفت: اتاق تهران اتاقی عملیاتی و پیگیر هر گونه مذاکره به دنبال انجام کار عملی است.
وی همچنین به انتقاد از برخی محدودیت‌های ایجاد شده از طرف دولت ترکیه برای صادرات ايران پرداخت و گفت: در حال حاضر دولت ترکیه میزان صادرات را محدود به حجم خاصی می‌کند و دست صادرکنندگان ایرانی را می‌بندد.
وی همچنین به تجار ایرانی و ترک خبر داد که بانک ملت ایران با هماهنگی‌هایی که با بانک مرکزی ترکیه انجام داده است زمینه انجام مبادلات با استفاده از لیر و ریال را به جای دلار فراهم کرده است.
آل اسحاق از طرف وزارت بازرگانی اعلام کرد که به ۳ نفر اولی که برای گشایش اعتبار جهت استفاده از لیر و ریال در معاملات ایران و ترکیه اقدام کنند جوایز و مشوق‌هایی از سوی دولت تخصیص خواهد یافت.
بازنگري در تعرفه‌هاي گمركي تركيه
رييس هيات اتاق بازرگاني استانبول در ديدار اين هيات با اعضاي اتاق بازرگاني تهران با اعلام خبر بازنگري در تعرفه‌هاي گمركي تركيه عنوان كرد كه هيچ مشكلي با ايران نداريم.
نحمت دبلي اغلو گفت: امروز ايران به تركيه بايد اين گونه نگاه كند كه اين كشور مهم‌ترين دري است كه مي‌تواند به اروپا باز شود و از سوي ديگر همچنين ايران براي كشور تركيه دري است كه به طرف شرق باز مي‌شود. وي با اشاره به مشكل كپي از كالاهاي ترك در ايران گفت: مساله‌ كپي كالاهاي ترك بايد بيشتر مورد توجه قرار بگيرد، كالاهايي هستند كه هر چند با مارك تركيه در ايران به فروش مي‌رسد، اما آن كالاها جنس تركيه نيستند. به گفته وي، اتاق بازرگاني استانبول با ۱۲۷ سال قدمت ۵۷‌درصد امور تجاري كشور تركيه را انجام مي‌دهد، این اتاق ۴۰۰‌هزار عضو فعال با يك هويت بين‌المللي دارد. علاوه‌بر اين دانشگاهي با پنج هزار دانشجو وابسته به آن است، همچنین اولين و تنها اتاق بازرگاني است كه تشكيلات صنايع جانبي (بورس) هم دارد.
ارزش مبادلات غیر نفتی ایران و ترکیه در سال گذشته به حدود سه‌میلیارد دلار رسید. ایران ۲‌میلیارد دلار کالای مصرفی مثل پوشاک از ترکیه وارد و در مقابل ۸۰۰‌میلیون دلار کالا به این کشور صادر کرد. صادرات نفت و گاز و محصولات نفتی به ترکیه هم حدود ۸‌میلیارد دلار بود. گفته می‌شود، میزان صادرات ترکیه به اروپا طی شش ماه نخست سال‌جاری ۳۰‌درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.

منبع: دنیای اقتصاد، دوشنبه ۱۱ خرداد ماه ۱۳۸۸