واکنش رسمی اتاق تهران به واگذاری دستوری نمایشگاه تهران
نمایشگاه باید به بخش خصوصی سپرده شود
گروه بازرگانی- نمایشگاه تهران دیروز از جمله محورهای مورد بحث نمایندگان بخش خصوصی در اتاق تهران بود. یحیی آلاسحاق پیش از این به صراحت مخالفت خود را با واگذاری سایت نمایشگاه به سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح ابراز کرده و گفته بود: «نمايشگاههاي بينالمللي از چند منظر براي بخش بازرگاني كشور با اهميت است.
موضوع واگذاري نمايشگاه به عنوان ردديون دولت به يك ارگان غيرذيربط و غيرمتخصص در اين زمينه، نميتواند منطقي باشد.» رییس اتاق تهران این واگذاری را به معنای گرفتار کردن بازنشستگان ميداند و ميگويد: مشخص نيست كه با اين واگذاري چه هدفي دنبال ميشود؛ چرا كه اصلا اين واگذاري به نفع سازمان بازنشستگي هم نيست. بازنشستگان بخش مهمي از جامعه هستند كه بايد براي آنها مركز درآمد ايجاد شود نه اينكه با خريد نمايشگاه بينالمللي آنها را وارد مرحله نامناسبي از فعاليت كرد.
به نظر میرسد که دایره مخالفان و معترضان به این واگذاری هر روز بزرگتر میشود. وزارت بازرگانی که خود متولی اصلی نمایشگاه تهران است، اوایل همین هفته، نامهای بلند بالا به رسانهها ارسال کرد که حاکی از نارضایتی عمیق وزیر قدرتمند کابینه دولت از روند جدا شدن نمایشگاه از کارکرد اصلی آن بود.
رییس اتاق تهران دیروز نیز در جایگاه حقوقی بزرگترین نهاد بخش خصوصی کشور از این واگذاری مجددا انتقاد کرد و خواستار تجدیدنظر در این تصمیمگیری شتابزده شد. به نظر میرسد هیچ یک از نمایندگان بخش خصوصی و حتی دولتی در اتاق تهران با این واگذاری موافق نباشند؛ چرا که جملگی بر سخن جناب رییس مهر تایید زدند.
رييس کميسيون اقتصاد مشاوران جوان رييسجمهوري نیز از جمله مدیران دولتی است که دل خوشی از نقل و انتقال غیرمنطقی بزرگترین سایت نمایشگاهی کشور ندارد. بابک افقهي ميگويد: باتوجه به شناختي که از ديدگاهها و بينش اقتصادي
وزير امور اقتصادي و دارايي موجود است، احتمال ميرود وي از موضوع واگذاري نمايشگاه تهران بي اطلاع بوده است.
به گفته وی، نگاه هوشمندانه وزير اقتصاد به تجارت خارجي اين احتمال را در اذهان قوي ميکند که با اين شيوه واگذاري به يک نهاد اساسا غيرمرتبط که با اصول راهبردي بازرگاني و اصول اوليه مديريت و تجارت سازگاري ندارد، به هيچ وجه موافق نيست.
معاون کل سازمان توسعه تجارت ايران در ادامه تاکيد کرد: موضوع تجديد نظر در خصوص واگذاري نمايشگاه بينالمللي بسيار مهم است و نبايد به فراموشي سپرده شود.
افقهی در گفتوگو با «ایرنا» گفت: نخبگان و کارشناسان تجارت اعتقاد دارند که در رقابتهاي داخلي و بينالمللي، ملاقات بين همکاران تجاري و نزديکي با مشتري يکي از عوامل کليدي و راهبردي موفقيت است که اين امر به بهترين وجه از طريق نمايشگاه امکانپذير است.
وي با بيان اينکه موسساتي که مديريت بازاريابي را به روش علمي اعمال ميکنند، شرکت در نمايشگاه هاي مناسب را جزءلاينفکي از بازاريابي خود به حساب ميآورند، افزود: چنين موسساتي عملکرد بازار، نوع و محدوده تغييرات آن و نيز جهت و سرعت اين تغييرات و پيشبيني وضعيت آن در آينده را قبل از نمايشگاه مورد مطالعه قرار ميدهند.
به گفته وي، اين افراد نمايشگاههاي تجاري را به عنوان يک مکانيزم مهم براي شبکهسازي و انتخاب بازارها، شرکاي تجاري و واقعي شدن سفارشهاي دريافتي در نظر دارند، به نحوي که عنوان ميشود بيش از ۸۰درصد از سفارشهاي دريافتي در نمايشگاهها منجر به انعقاد قرارداد ميشود. در حالي که در ساير بخشها نظير تبليغات غيررسانهاي، آگهي و غيره اين رقم از ۱۰ تا حداکثر ۵۰درصد است.
افقهي در پاسخ به اظهار نظر مسوولان سازمان خصوصيسازي گفت: اين نهايت بيانصافي است که دلسوزي بخش خصوصي، دولتي و کارشناسان براي واگذاري اين گونه سايت نمايشگاهي تهران را از مصاديق مقاومت در برابر واگذاري قلمداد کنيم.
وي گفت: هيچکس با نفس واگذاري امور تصديگري دولت به بخش خصوصي مخالفتي ندارد و نميتواند داشته باشد، اما بحث بر سر مالک و بهره بردار آينده اين سايت و نحوه مديريت بر آن و سنخيت حوزه کاري و توانايي مديريت سازمان تامين اجتماعي نيروهاي مسلح (ساتا) با صنعت نمايشگاهي است.
رييس کميسيون اقتصاد مشاوران جوان رييسجمهور ادامه داد: گفته ميشود بخش خصوصي قيمت نداده، اما بايد گفت براي ملکي که هنوز عرصه و اعيان و مالکيت آن روشن نيست، چگونه ميتوان قيمت تعيين کرد.
معاون کل سازمان توسعه تجارت ايران افزود: براساس آخرين گزارش اتحاديه نمايشگاههاي بينالمللي (UFI)در سال ۲۰۰۷ ايران در بين کشورهاي خاورميانه و آفريقا رتبه نخست را به لحاظ تعداد نمايشگاههاي سالانه و فضاي نمايشگاهي در اختیار داشته است. براساس اين گزارش بزرگترين مرکز نمايشگاهي در خاورميانه متعلق به تهران با ۱۲۰ هزار مترمربع و پس از آن مرکز بينالمللي دمشق با ۶۳هزار مترمربع و مرکز تجارت دبي با ۶۰هزار مترمربع است.
به گفته وی، از نظر سطح نمايشگاهها در کشورهاي اين گروه نيز ايران با ۱۹۵هزار و ۶۳۲ مترمربع، (۳۰درصد)، امارات با ۱۳۲هزار و ۶۰۰مترمربع (۲۱درصد) و سوريه ۷۶هزار و ۵۰۰ مترمربع (۱۳ درصد) بیشترین فضاي نمايشگاهي خاورميانه را به خود اختصاص دادهاند.
با این حال سازمان خصوصیسازی همچنان با چراغ خاموش حرکت میکند و توپ را در میدان دیگران انداخته است؛ دیگرانی که هر یک بازیگر اصلی میدان اقتصاد کشورند و چشم به آینده نمایشگاه تهران دوختهاند.
منبع: دنیای اقتصاد، چهارشنبه ۱۴ مرداد ماه ۱۳۸۸