EN

نگرانی تاجران و امیدهای مدیران از هجدهمین نمایشگاه فرش دستباف

مليحه خرده‌پا- تاجران فرش دستباف ایرانی که خود را به نمایشگاه تهران رسانده‌اند نگران آینده این هنر- صنعت تاریخی هستند. آنها اگر چه با امیدواری در هجدهمین نمایشگاه فرش غرفه زده‌اند، اما کاهش تدریجی ارزش صادرات فرش را نشانه‌ای به تیره شدن بازار کشورهای مقصد مي‌دانند.
رييس مركز ملي فرش ايران نیز از كاهش ۲۰‌درصدي صادرات این محصول ایرانی در ۵ ماهه نخست سال جاري خبر داده است. غلامحسين شمس، تاجر فرش ايراني در سوئد، افزايش صادرات فرش نفيس ايراني را يك نقيصه دانست و از آن به عنوان مهم‌ترين عامل ايجاد ركود در بازار صادراتي فرش ايران يادكرد.وي گفت: يكي از دلايلي كه حضور كشورهايي مانند چين، پاكستان و هند را در بازارهاي فرش پررنگ كرده و آنها را به اصلي‌ترين رقباي ما در صنعت فرش تبديل کرده است، عدم توليد فرش با كيفيت متوسط و قيمت مناسب است.اين تاجر فرش ايران تصريح كرد: رسیدگی نشدن به كيفيت فرش‌هاي صادراتي نيز يكي ديگر از دلايل افت صادرات فرش ايران است.وي متذكرشد: از آنجا كه صادرات فرش‌هاي بي‌كيفيت براي خريدار ايجاد هزينه مي‌كند،‌ تمايل به خريد فرش‌هاي ايراني در دنيا كاهش يافته است.
نوروز علي طالب‌لو، عضو هيات‌مديره اتحاديه واردكنندگان فرش ايران نیز معتقد است که رشد قيمت فرش‌هاي ايراني موجب شده تا كشورهاي متعدد رقيب فرش دستباف ايراني شوند.وي گفت: هرچند فرش‌هاي ايراني به لحاظ رنگ‌آميزي و طراحي در دنيا حرف اول را مي‌زنند، اما اين نكته همواره بايد در ذهنمان باشد كه اگر اين مشخصات با قيمت مناسب همراه نباشد، به هيچ عنوان منجر به عبور ما از ركود بازار صادراتي فرش ايراني و افزايش صادرات اين كالا نخواهد شد.عباس سقطچي، تاجر فرش ايران در آمريكا نيز از بي كيفيتي فرش‌هاي صادراتي و عدم حضور توليدكنندگان در بازارهاي جهاني به عنوان مهم‌ترين عوامل افت صادرات فرش ايران در بازارهاي هدف ياد كرد.وي با اشاره به پرداخت جوايز صادراتي به صادركنندگان براي افزايش صادرات تصريح كرد: با پرداخت جوايز صادراتي نمي‌توان ميزان صادرات فرش را افزايش داد، زيرا توليدكنندگان و صادركنندگان ما همواره به توليد و صادرات فرش‌هاي بي‌كيفيت ادامه مي‌دهند. بنابراين افزايش جوايز صادراتي نيز مشكل افت صادرات فرش را به صورت واقعي حل نخواهد كرد و اين تنها يك راهکار مقطعي است.