EN

پرداخت نامحدود وام به طرح‌هاي «آمايش»

مديرعامل بانك صنعت و معدن تشريح كرد:
پرداخت نامحدود وام به طرح‌هاي «آمايش»

گروه صنعت و معدن- مديرعامل بانك صنعت و معدن از پذيرش نامحدود طرح‌هاي آمايش صنعت و معدن براي اعطاي تسهيلات خبر داد.


«محمدرضا پيشرو» در يك گفت‌وگوي اختصاصي با خبرنگار ما اظهار داشت: «هيچ محدوديتي براي پرداخت تسهيلات ارزي و ريالي براي پروژه‌هاي آمايش نداريم. به گفته وي، به‌رغم اينكه كمتر از 2 ماه از ابلاغ ضوابط پرداخت تسهيلات اين طرح مي‌گذرد، 113 پروژه موفق به اخذ وام از اين بانك شده‌اند. طوري كه براي اين تعداد طرح 110 ميليارد تومان تسهيلات ريالي و 127 ميليون دلار نيز (به صورت ارزي) اعتبار پرداخت شده است. پيشرو تصريح كرد: اين برنامه در حالي به اجرا درآمد كه بخش اعظم سيستم بانكي، درهاي خود را روي وام‌گيرندگان قفل كرده‌ بودند. بانك صنعت و معدن تاكنون 362 طرح آمايش را براي اعطاي تسهيلات در اختيار گرفته كه 113 فقره آن عملياتي و مابقي در نوبت پرداخت قرار دارند.
پيشرو اين نكته را نيز يادآوري مي‌كند كه دريافت تسهيلات مراحل چندگانه‌اي نظير، ثبت‌نام، انتخاب طرح در استان‌ها، معرفي براي زمين و تهيه طرح توجيهي را سپري مي‌كنند، اما به محض معرفي به بانك در حداقل زمان ممكن، تسهيلات صنعتگران پرداخت مي‌شود.
سهم از 40 درصد عبور مي‌كند
طرح آمايش صنعت و معدن كه از روزهاي پاياني سال گذشته روي ميز وزارت صنايع و معادن قرار گرفت دربرگيرنده حداقل 800 طرح صنعتي و معدني است كه بايد در مدت 3 سال به اتمام برسند. اين تعداد طرح براي راه‌اندازي 30 هزار ميليارد تومان اعتبار نياز دارند و آن طور كه پيشرو مي‌‌گويد، سهم بانك صنعت و معدن از پرداخت اين ميزان اعتبار از 40 درصد خواهد گذشت و به مرز 50 درصد نزديك مي‌شود.
به گفته پيشرو بانك‌هاي ديگر هم سهمي در تامين اعتبار آمايش دارند.طرح‌هاي آمايش، در 18 ماه نخست (زمان احداث) مشمول بازپرداخت تسهيلات دريافتي نمي‌شوند، اما پس از اين مدت زمان، تسهيلات با نرخ 12 درصدي بازپرداخت مي‌شود، اگرچه مديرعامل بانك صنعت و معدن در برابر اين سوال كه قرار بود 2 (واحد) درصد اين نرخ نيز به عنوان يارانه از سوي دولت تقبل شود، گفت: فعلا در مرحله پرداخت هستيم اما تا زمان برگشت وام‌ها، آن 2 درصد نيز از سوي دولت در اختيار بانك قرار مي‌گيرد تا صنعتگران اقساط را با نرخ 10 درصدي پرداخت كنند.
در بخش ديگري از اين گفت‌وگو پيشرو واپسين عملكرد در بخش تسهيلات 5 ميليارد دلاري را تشريح كرد. به گفته وي، طي 20 روزي كه از پرداخت تسهيلات ارزي براي تزريق نقدينگي آغاز شده، 250ميليون دلار از محل حساب ذخيره ارزي در اختيار واحدهاي بزرگ توليدي قرار داده شده است. تاكنون دو شركت فولادسازي، سه شركت لاستيك‌سازي و يك شركت پتروشيمي تسهيلات ارزي دريافت كرده‌اند. پيشرو افزود: طرح‌هاي پتروشيمي مهاباد و لرستان نيز در نوبت دريافت اعتبار ارزي قرار دارند.
مديرعامل بانك صنعت و معدن همچنين در برابر اين سوال كه تاكنون چه ميزان اعتبار به طرح‌هاي كوچك
زودبازده پرداخت كرده‌ايد، گفت: رقم پرداختي اين طرح‌ها 460ميليارد تومان بوده است كه اين رقم 90درصد از سهم بانك صنعت و معدن براي طرح‌هاي زودبازده به شمار مي‌آيد. اين در حالي است كه اكنون تامين اعتبار طرح‌هاي آمايش در اولويت قرار گرفته است.
نگران بازپرداخت‌ها نيستم
وي در برابر اين سوال كه آيا نگراني از بابت عدم بازپرداخت تسهيلات اين بخش نداريد، گفت: فرض بر اين است كه بررسي فني و اقتصادي اين طرح‌ها انجام شده است، چرا كه قبل از معرفي به بانك بايد چنين نظارت‌هايي صورت گيرد. خبرنگار ما همچنين پرسيد، اگر طرح‌هاي زودبازده در زنجيره توليد قرار نگيرند و انتفاعي نباشند، ممكن است همچون بانك‌هاي آمريكا با برنگشتن اعتبارات مواجه شويد كه «پيشرو» پاسخ داد: «اگر بانك‌ها با نظارت تسهيلات را پرداخت كنند، نگراني وجود ندارد. اصولا نگراني زماني ايجاد مي‌شود كه تسهيلات در امور غيرتوليدي (بازرگاني و تجارت) صرف شود آن موقع به افزايش نرخ نقدينگي دامن مي‌زنند. يكي از اقدامات ما اين است كه اعتبارات را مرحله‌اي و با توجه به پيشرفت فيزيكي پرداخت مي‌كنيم. دوم آنكه براي هر مشتري سقف اعتباري در نظر مي‌گيريم. (اگرچه به صنعتگر هم اطمينان مي‌دهيم در صورت منحرف نشدن طرح از مسير اجرا، پرداختي‌ها را به موقع پوشش مي‌دهيم) بنابراين با اين تمهيدات احتمال زيان‌دهي بانك را به حداقل مي‌رسانيم.
30درصد گردش نقدينگي شركت‌ها
در بخش ديگري از گفت‌وگو، «پيشرو» در برابر اين موضوع كه طبق مصوبه‌اي قرار بود، بخشي از گردش مالي شركت‌ها و سازمان‌هاي تابعه وزارت صنايع و معادن به دو بانك صنعت و معدن و ملت منتقل شود تا بدين طريق فضاي بيشتري براي وام‌دهي به توليد ايجاد شود، گفت: «اگرچه از گذشته چنين بوده، اما انتظار داشتيم با آن مصوبه حداقل 50درصد گردش نقدينگي شركت‌هاي مورد اشاره را در اختيار بگيريم. در اين مدت اما 30درصد از حساب‌هاي مزبور به اين بانك منتقل شد.
اگرچه بايد يادآور شد، عملكرد بانك صنعت و معدن سبب شده، بسياري از شركت‌هاي توليدي، غيردولتي حساب خود را به اين بانك منتقل سازند.در پايان اين گفت‌وگو خبرنگار ما از وي پرسيد، 2/33درصد از سهم تسهيلات بانكي مربوط به حوزه صنعت و معدن است، اكنون چه سهمي از رقم فوق در اختيار بانك صنعت و معدن است و آيا قرار است، اين سهم تغيير يابد، پيشرو در اين باره اظهار داشت: تاكنون 10درصد از رقم اعتبارات صنعت و معدن مربوط به اين بانك بوده، اما اميدواريم تا انتهاي سال با سرعت گرفتن ميزان پرداختي‌ها، سهم خود را به 20درصد افزايش دهيم.