( خبر مربوط به این تاریخ نیست )رئیس اتاق بازرگانی کرمان در نشست مطبوعاتی :به رغم مشکلات موجود، پسته ایران از جایگاه مطلوبی در بازار جهانی برخوردار است.
روابط عمومی اتاق بازرگانی- نشست مطبوعاتی با حضور محسن جلال پور، رئیس اتاق بازرگانی و خبرنگاران جراید محلی و خبرگزاری های استان کرمان، در محل سالن کنفرانس اتاق، برگزار گردید.
محسن جلال پور، رئیس اتاق بازرگانی که ریاست انجمن پسته ایران را نیز بر عهده دارد، به تشریح وضعیت موجود صنعت پسته، به عنوان مهمترین محصول صادراتی غیر نفتی کشور در داخل و خارج، پرداخت و اظهار داشت: طی سالیان اخیر، حداکثر ۱۰ درصد از محصول به طور نارس و کال از درخت چیده می شد که با توجه به تغییر شرایط آب و هوایی در سال جاری رقم مذکور تا میزان کمتر از ۵ درصد، کاهش داشته است.
وی، همچنین، از برداشت محصول سال جدید توسط تولید کنندگان پسته در استان با ۱۰ روز تاخیر تا اواسط مهرماه، خبر داد.
رئیس انجمن پسته ایران، از کاهش تولید محصول در سال جدید خبر داد و گفت: ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تن برداشت محصول از باغات استان در سال جاری برآورد شده است که در مقایسه با سالهای گذشته، این رقم بیش از ۲۰درصد، کاهش در تولید محصول را نشان می دهد.
جلال پور به کاهش قیمت پسته در سال جاری با توجه به کاهش تقاضا در برابر عرضه محصول در بازار، اشاره کرد و گفت: در سالهای اخیر، به وِیژه سال ۸۶، تولید محصول پسته به بالاترین میزان خود در سالهای اخیر رسید و با توجه به افزایش تقاضا در برابر عرضه، قیمت محصول در بازار تا میزان ۴۰ درصد افزایش پیدا کرد.
ایشان، کاهش قیمت پسته در مقطع کنونی را زود گذر دانسته و ضمن تاکید بر عدم نگرانی تولید کنندگان در استمرار کاهش قیمت محصول، از افزایش آن در روزهای آتی خبر داد و خواستار عرضه محصول به صورت تدریجی و بر اساس نیاز و تقاضای بازار مصرف با هدف ایجاد ثبات در قیمت و عدم کاهش آن در بازار های داخلی و خارجی، شد.
جلال پور، به وضعیت تولید پسته در دیگر کشورها از جمله آمریکا، رقیب اصلی ایران در بازارهای جهانی ، اشاره کرد و گفت: در آمریکا نیز همانند ایران، برداشت محصول در سال جدید با کاهش ۲۰ درصدی روبروست و آمریکایی ها بر این اساس درصدی نرخ قیمت را افزایش داده و با عرضه محصول بر اساس نیاز بازار مصرف، حتی الامکان از افت قیمت جلوگیری می نمایند.
وی، افزود: قابل ذکر می باشد، تولیدکنندگان پسته درآمریکا، همواره در سالهای افزایش محصول یا آور، بخشی از محصول برداشتی را با هدف برابری و یا کاهش میزان عرضه بر تقاضا برای سالهای آتی و ناآور ذخیره می نمایند و اینگونه نسبت به ترمیم و ایجاد ثبات در قیمت پسته ی بازار اقدام می نمایند.
در همین راستا، ایشان به تصویب سه راهکار اساسی، در جلسه هیات مدیره انجمن پسته ایران اشاره کرد و گفت: ۱- توجه جدی به عرضه ی تدریجی محصول بر اساس میزان تقاضای بازار مصرف.۲- صادرکنندگان با توجه به نیاز و جایگاه مطلوب پسته ایران در بازارهای مصرف جهانی، در روزهای آتی نسبت به خرید محصول و صدور آن اقدام کرده و منتظر کاهش بیش تر قیمت نباشند. ۳- ترمیم و ایجاد ثبات نرخ ارز و پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز و نرخ تورم توسط دولت به تولیدکنندگان و صادرکنندگان با عنوان های مختلفی مانند؛ جوایز صادراتی، ترمیم نرخ ارز و یا جبران خسارت و پوشش فاصله و خلاء ایجاد شده در بین قیمت تولید، صادرات و نرخ ارز، با هدف کمک به افزایش تولید و صادرات پسته .
جلال پور، به کمبود آب و بحران خشکسالی و اثرات جبران ناپذیر آن در میزان تولید و صادرات اشاره کرد و خواستار توجه جدی و تدوین راهکارهای لازم برای جلوگیری از کمبود آب کشاورزی، توسط دولت بویژه وزارت جهاد کشاورزی، شد.
وی، ادامه داد: با توجه به افزایش سالیانه نرخ تورم و به طبع آن نرخ سموم و کود های گیاهی و شیمیایی و سوخت مورد نیاز ماشین آلات کشاورزی، شاهد فشار تورم بر خرده مالکان می باشیم که نادیده گرفتن این موضوع به خارج شدن آنها از گردونه تولید و به طبع آن، نه تنها به زیان تولید کشور خواهد بود، بلکه وضعیت زندگی و معیشت مردم و روال زندگی خانواده های آنها را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
وی، از برگزاری جلسه ی بحث و بررسی پیرامون مشکلات مطروحه در صنعت پسته کشور توسط انجمن پسته ایران با حضور وزیر جهاد کشاورزی، در آینده ای نزدیک خبر داد.
جلال پور، توجه به حفظ و گسترش جایگاه پسته ی ایران در بازارهای مصرف جهانی را ضروری دانست و گفت: در حال حاضر با وجود همه مشکلات و آلودگی های مطروح در خصوص پسته ی ایران ،همچنان به دلیل کیفیت ممتاز محصول و انجام اقدامات موثر پاکسازی و انجام امور بهداشتی در محصول از جایگاه مطلوبی در دنیا برخوردارمی باشیم که باید در ارتقای کیفیت محصول صادراتی و تطابق با استانداردهای کشورهای هدف، ضمن حفظ جایگاه خود در بازار جهانی که سرمایه ی اصلی اقتصادی کشور می باشد، در جهت گسترش بازارهای جدید، تلاش نمود.
وی، از اقدام انجمن پسته در شناسایی مناطق جدید و مستعد برای کشت پسته و افزایش تولید محصول کشور خبر داد و گفت: طبق بررسی های بعمل آمده مناطقی از استان فارس، جهت کشت پسته با ظرفیت بالغ بر ۲۰۰ هزار هکتار توسط کارشناسان انجمن پسته ی ایران شناسایی شده است.
ایشان، همچنین در خصوص مصرف بی رویه و بی دلیل آب در برخی مناطق بی حاصل کشاورزی و جلوگیری از استحصال بی رویه آب از وزارت خانه های نیرو و کشاورزی خواست که با خرید و یا پلمپ چاههای زمینها و مناطق کشاورزی بایر و بی حاصل، از استحصال بی رویه آب جلوگیری شود.
جلال پور، در خصوص تعیین قیمت پسته، سیستم عرضه و تقاضا و چگونگی عرضه در برابر تقاضای بازار و تناسب این دو را، اصلی ترین و بنیادی ترین عامل تعیین قیمت پسته، بیان داشت.
ایشان، در خصوص وضعیت بسته بندی محصول و چگونگی عرضه ی آن به بازار های جهانی اظهار داشت: با توجه به عدم حضور ایران در سازمان تجارت جهانی، محصولات صادراتی کشور بویژه پسته بسته بندی شده در بدو ورود به کشورهای مقصد در تمام دنیا بین ۱۷ تا ۳۵ درصد تعرفه وارداتی تعلق می گیرد.
وی، تعرفه ی وارداتی را نوعی ارزش افزوده برای کشور وارد کننده دانست و گفت: در صورت صادرات محصول به صورت بسته بندی، قدرت رقابت پسته ی بسته بندی با پسته ی خام که به صورت فله ای صادر می شود سلب خواهد شد.
جلال پور، خاطر نشان کرد، با پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی و حذف تعرفه ی وارداتی محصولات بسته بندی، بیش از ۸۰ درصد پسته ی کشور نیز به صورت بسته بندی عرضه خواهد شد.
ایشان، وجود دستگاهها ومراجع متعدد تصمیم گیری در صنعت پسته کشور را از دیگر معضلات مهم بیان کرد و گفت: برای صدور یک محموله ی پسته در بوروکراسی اداری بیش از چهل امضاء نیاز می باشد.
وی، با اشاره به دخیل بودن وزارتخانه های دولت در صنعت پسته کشور از ضرورت ایجاد نهادی واحد و رسمی در راس تصمیم گیری و تدوین سیاست های کلی پسته کشور، از تصویب و تشکیل ستاد عالی پسته در سفر دور اول هیات دولت به کرمان با حضور کلیه وزارتخانه ها و مجموعه هایی نظیر، استانداری و اتاق بازرگانی کرمان، انجمن پسته کشور، شرکت تعاونی پسته و شرکت پسته ایرانیان با مساعدت و حمایتهای مهندس باهنر و با هدف ایجاد وفاق و وحدت رویه در تدوین و اجرای سیاستهای کلی پسته کشور، خبر داد.
رئیس اتاق بازرگانی کرمان، در خصوص حضور افاغنه در کرمان و گسترش فعالیت های تجاری ایشان در سالهای اخیر، گفت: دولت و مسئولین اجرایی ذیربط باید در خصوص حضور نیروی های مهاجر به ویژه افاغنه و کار و فعالیت آنها که جز آسیب رساندن به اقتصاد کشور نتیجه ای در برندارد، پاسخگو باشند.
ایشان، عدم تعهد و مجوز برای افاغنه و فعالیت آنها در امور تجاری، را برای کشور خطرناک دانست و ضرورت تدوین اقدامات لازم جهت جلوگیری از فعالیت های غیر قانونی افراد مهاجر را لازم و جدی دانست.
جلال پور، به پیشنهاد، طرح جایگزینی یورو به جای دلار در مبادلات تجاری، گفت: اتاق کرمان در سال گذشته طی یک طرح مدون نسبت به جایگزینی یورو به جای دلار در مبادلات تجاری با توجه به تسهیل انجام معاملات با واحد یورو، اقدام نمود.
رئیس انجمن پسته ایران، به بازار بورس و طرح ورود پسته به بورس، اشاره کرد و اظهار داشت: انجام کار کارشناسی دقیق و ایجاد زیر ساخت های لازم برای ورود به بازار بورس، در اولویت اصلی قرار دارد.
وی، به عنوان رئیس انجمن پسته ایران موافقت ضمنی خود را با حضور اصولی ورود پسته به بورس اعلام، اما شرایط فعلی را جهت حضور پسته در بورس مناسب ندانست.