EN

اسدالله عسگراولادي: موافق تشكيل شوراي ايران و آمريكا هستم

زمزمه‌های تشکیل شورای بازرگانی ایران و آمریکا چند ماه پیش از این و در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری دهم شنیده شد؛ اما چندی نگذشت که با مخالفت ضمنی رییس اتاق ایران، چند و چون این شورا به بوته فراموشی سپرده شد و دیگر نامی و نشانی از آن بر زبان نیامد تا اینکه دیروز اسدا… عسگراولادي، مرد ذی‌نفوذ تجارت خارجی ایران موافقت خود را با تاسیس این شورا اعلام کرد.

او در گفت‌و‌گو با «ایسنا» از مبادله تجاري ۱۵۴‌ميليون دلاري ايران و آمريكا در سه ماه اخير و نیز تبديل شوراي مشترك بازرگاني ايران و عربستان به اتاق مشترك اين دو كشور خبر داد.
عسگراولادی با اشاره به رشد مبادلات تجاري ایران و آمریکا در سال‌هاي ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ خاطرنشان كرد: روابط دو کشور در سال‌هاي قبل از انقلاب در سطح بالايي بود و اين دو كشور بيش از پنج، شش‌ميليارد دلار مبادلات داشتند؛ اما از سال‌هاي بعد از انقلاب در سال ۵۸، ميزان اين مبادلات به زير يك‌ميليارد دلار رسيد و از سال ۵۹ زمان شروع جنگ، اين مبادلات متوقف شد.
وي ادامه داد: تحريم‌هاي آمريكا از اوايل سال‌هاي ۵۸ و ۵۹ كار با ما را مشكل كرد تا زماني كه در زمان رياست‌جمهوري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا بخشنامه‌اي صادر و صدور و ورود مواد غذايي بين دو كشور را آزاد اعلام كرد. او طبق اين بخشنامه، صادرات مواد غذايي آمريكا به ايران و صادرات مواد غذايي و فرش و كارهاي دستي ايران به آمريكا را مجاز اعلام كرد.
عسگراولادي تصريح كرد: از سال ۱۹۹۹ به بعد، روابط ايران با آمريكا براي مبادلات آرام شروع شد و وقتي بوش به عنوان رييس‌جمهور آمريكا روي كار آمد، مسیر تجارت را بست؛ اما چون فرمان را كنسل نكرده بود، آن فرمان باقي بود و ما نيز براساس اين، حركت خود را براي صادرات به آمريكا در زمینه مواد غذايي در چهار رشته شروع كرديم.
وي اضافه كرد: بدين ترتيب صادرات ما از مرز صفر شروع شد و بيشترين كالاهايي كه ما صادر كرديم، فرش، خرما، كشمش، زعفران، زيره و مواد غذايي بود و كالاهاي وارداتي ما از آمريكا نيز شامل برنج، روغن، سويا و كمي هم گندم بود.
رييس اتاق‌هاي مشترك ايران و استراليا، ايران و روسيه و ايران و چين در مورد روابط تجاري ايران و آمريكا اظهار كرد: تبادلات تجاري اين دو كشور در سال ۲۰۰۷ به مرز ۲۵۰‌ميليون دلار و در سال ۲۰۰۸ به مرز ۵۵۰‌ميليون دلار رسيد.
عسگراولادي ادامه داد: اين رشد سريع همچنان ادامه دارد؛ به خصوص اينكه وضع برنج در كشور ما خوب نبود، از آمريكا برنج وارد كرديم.
وي حجم مبادله كلي تجاري ايران و آمريكا در سه ماهه اخير را ۱۵۴‌ميليون دلار عنوان و بيان كرد: پيش‌بيني ما در سال ۲۰۰۹ نيز اين است كه اگر در داخل كشور در زمینه برنج خودكفا نشويم، میزان تجارت دو طرف همان ۵۰۰‌، ۶۰۰‌ميليون دلار خواهد بود.
وي با عنوان اينكه غير از مواد غذايي، محصولاتي نيز به صورت قاچاق از راه قشم، كيش و بازارچه‌هاي مرزي امارات وارد ايران مي‌شوند،‌ در پاسخ به اين سوال كه در مقابل آيا ايران نيز صادرات غيررسمي به كشور آمريكا دارد، اظهاركرد: مقداري فرش است، فرش‌هايي كه از طريق كانادا سپس مكزيك وارد آمريكا مي‌شود.
عسگراولادي در ادامه نظر خود درباره تشكيل شوراي مشترك ايران و آمريكا را اين گونه عنوان كرد: من با اصل تشكيل شوراي ايران و آمريكا موافق هستم و براي اين كار هم زحمات زيادي را طي ۲۰ سال اخير كشيدم كه اين رابطه برقرار شود؛ ولي اعتقاد رييس اتاق بازرگاني ايران اين است كه اين شورا به سه بخش ايران و آمريكاي شمالي، ايران و آمريكاي مركزي و ايران و آمريكاي جنوبي تقسيم شود كه در آمريكاي شمالي سه كشور كانادا، ايالت متحده آمريكا و مكزيك، در آمريكاي مركزي كشورهاي كارائيب و در آمريكاي جنوبي هم همه كشورهاي آمريكاي جنوبي مدنظر هستند.
وي يادآور شد: وقتي اين نظر نهاونديان روي پرده آمد، بنده ديگر نظرم را بيان نكردم؛ ولي نظر من شوراي مشترك ايران و آمريكا است، اين يعني اينكه تصور مي‌كنم وجود اتاق مشترك ايران و كانادا و اتاق مشترك ايران و مكزيك به صورت جداگانه سودمندتر باشد؛ ولي اگر هم بخواهيم يك اتاق مشترك در نظر بگيريم، چون تصميمات و نظر نهاونديان بر بنده ارجحيت دارد ما تسليم نظرات او هستيم.
عسگراولادي در پاسخ به اين سوال كه آيا با اين كار، اتاق مشترك ايران و كانادا در اتاق بازرگاني ايران و آمريكاي شمالي ادغام مي‌شود، گفت: قاعدتا بايد اين‌گونه باشد؛ اما من بعيد مي‌دانم كه اين كار ميسر شود.
وي در مورد سرمايه‌گذاري‌هاي آمريكايي‌ها در ايران و ايراني‌ها در آمريكا نيز بيان كرد: در حال حاضر ايراني‌ها در آمريكا خيلي سرمايه‌گذاري‌كرده‌اند؛ ولي آمريكايي‌ها در شرايط فعلي در ايران سرمايه‌گذاري ندارد.
رييس اتاق‌هاي مشترك ايران و چين، ايران و استراليا و ايران و روسيه در مورد تشكيل اتاق‌هاي مشترك جديد نيز اظهار كرد: سال گذشته شوراي مشترك ايران و مالزي تشكيل شده بود؛ ولي ايراداتي بر آن وارد شد كه توسط اتاق ايران در حال بررسي است.
وي در پايان خاطرنشان كرد: شوراي مشترك بازرگاني ايران و عربستان را نيز داريم كه هدف آن، اين است كه با اقدامات اخير بتوانيم اين شورا را به اتاق مشترك ايران و عربستان تبديل كنيم كه اين موضوع جزو اهداف اتاق ايران است.

منبع: دنیای اقتصاد، چهارشنبه ۱۰ تیر ماه ۱۳۸۸